27.11.2014 16:59

Υποδεέστερη να διαχειριστεί ακόμα και μια μεγάλη επιτυχία [BINTEO]

• ΧΑΡΗ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Ο «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΑΣΤΙΧΑΣ» ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΑΫΛΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ UNESCO

Πολύ μικρή για να διαχειριστεί μια πολύ μεγάλη επιτυχία φάνηκε η διοίκηση της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών. Η ένταξη του «πολιτισμού της μαστίχας» στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, αντί να επισημανθεί με τον πιο επίσημο τρόπο ως σημαντική κατάκτηση της χώρας και της Χίου, άρχισε  να διαρρέεται απλώς ως ειδησούλα στα τοπικά Μέσα, μειώνοντας κατά πολύ την εθνική εμβέλεια του θέματος.

Η προσπάθεια να ενταχθεί η ιστορία, η κληρονομιά, τα έθιμα και η καλλιέργεια της μαστίχας στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του παγκόσμιου Οργανισμού έχει τις απαρχές της το 2006. Η πρώτη απόπειρα απορρίφθηκε, όμως η καθοριστική συμβολή του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς ενίσχυσε σημαντικά το φάκελο και με απόφαση της η Διακυβερνητική Επιτροπή της UNESCO που συνεδρίασε στο Παρίσι ενέταξε στον κατάλογο της τη μαστίχα.

Σφραγίδα κατοχύρωσης

Η υποτίμηση του επιτεύγματος από τη διοίκηση της Ε.Μ.Χ. (ούτε Δελτίο Τύπου δεν εξέδωσε ακόμα), με εξαίρεση την ενημέρωση των τοπικών μόνο Μέσων από τον πρώην πρόεδρο Κ. Γανιάρη, φανερώνει ότι ελάχιστα και η ίδια αντιλαμβάνεται τη σπουδαιότητα της. 

Επί της ουσίας η UNESCO αποδέχεται ότι η μαστίχα έχει χωρικό πεδίο ανάπτυξης ανά τους αιώνες τα Μαστιχοχώρια της Χίου κι αυτή είναι μια έμμεση αλλά πολύ επίσημη απάντηση σε όσους μελλοντικά επιχειρήσουν να το θέσουν υπό αμφισβήτηση.

«Βέβαια πάντα θα υπάρχουν εκείνοι που, ενώ τους δείχνεις το φεγγάρι, αυτοί επιμένουν να κοιτάζουν το δάχτυλο», σχολιάζει ο Κ. Γανιάρης, ίσως ο μόνος που αντιλήφθηκε τη διάσταση του θέματος. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ