23.6.2015 8:06

Υπό απειλή ο νησιωτικός Φ.Π.Α.

ΑΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΤΟ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΣΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΙΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΣΚΟΥΝΤΑΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ... ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ

Προς κατάργηση οδεύει σύμφωνα τουλάχιστον με τις μέχρι τώρα ενδείξεις ο νησιωτικός Φ.Π.Α. που περιλαμβάνεται στις προσφερόμενες από την Κυβέρνηση αλλάγές στα πλαίσια της νέας δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας, της νέας "συμφωνίας" όπως συνηθίζεται να περιγράφεται από τους κυβερνητικούς παράγοντες. Η δεσμίδα μέτρων ύχους 7,9 δις έγινε γνωστή στην Αθήνα με "παγωμένα" χαμόγελα, καθώς είναι πλήρως προφανές πως τα μέσα εισοδήματα θα κληθούν και πάλι να εξυπηρετήσουν τους στόχους της χρηματοδότησης του κράτους και των δεδομένων αναγκών. 

Αναφορικά με το ζήτημα που μας αφορά, το νησιωτικό Φ.Π.Α., η κυβέρνηση εισηγείται αλλαγές, που ωστόσο ακόμη παραμένουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με άγνωστο αποτελέσμα. Ως προς αυτό, οι αναφορές για το θέμα από τους παράγοντες που μετέχουν στη διαπραγμάτευση είναι περιορισμένη και είναι γίνεται προφανές ότι θα κριθεί τις επόμενες ώρες. 

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, το πακέτο των νέων μέτρων περιλαμβάνει:

 

Πρόωρες συντάξεις. Η σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συντάξεων θα αποδώσει 60 εκατ. ευρώ φέτος και 300 εκατ. ευρώ το 2016

Αύξηση εισφορών. Η ακύρωση της μείωσης κατά 3,9% στις εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων φέρνει έσοδα 350 εκατ. ευρώ φέτος και 800 εκατ. το 2016

Αύξηση εισφορών υγείας στις κύριες συντάξεις. Η εισφορά αυξάνει από το 4% στο 5% και αποδίδει 135 εκατ. φέτος και 270 του χρόνου

Καθιέρωση εισφοράς 5% στις επικουρικές συντάξεις. Στόχος εσόδων 240 εκατ. ευρώ το 2016.

Αύξηση της εισφοράς στα επικουρικά Ταμεία από 3 στο 3,5% για 120 εκατ. ευρώ φέτος και 250 εκατ. το 2016

Έκτακτη εισφορά 12% στις επιχειρήσεις με κέρδη πάνω από 500.000 ευρώ. Εσοδα 945 εκατ. φέτος και 405 το 2016.

Αύξηση συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για τις επιχειρήσεις με κέρδη άνω των 100.000 ευρώ από το 26% στο 29% με έσοδα 410 εκατ. ευρώ το 2016.

Αύξηση έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης με στόχο έσοδα 220 εκατ. ευρώ φέτος και 250εκάτ. ευρώ το 2016.

Περικοπή αμυντικών δαπανών κατά 200 εκατ. ευρώ το 2016

Επιβολή φόρου στις διαφημίσεις για έσοδα 100+100 εκατ. ευρώ στη διετία

Αύξηση φόρου πολυτελούς διαβίωσης από το 10% στο 13% για Ι.Χ. άνω των 2.500 κυβικών και ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής και πισινών με στόχο 47 + 47 εκατ. ευρώ.

Φρουτάκια (VLTs) με στόχο έσοδα 25 εκατ. φέτος συν 225 εκατ. το 2016.

Άδειες κινητής τηλεφωνίας από 4G και 5G με στόχο 350 εκατ. ευρώ το 2016.

Προώθηση ιδιωτικοποιήσεων για το ελληνικό, τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, τα λιμάνια και τον ΟΣΕ.

Τραπεζική ρευστότητα

«Οι καταθέσεις των Ελλήνων είναι απολύτως διασφαλισμένες» διαβεβαιώνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, απατώντας στα σενάρια επιβολής ελέγχου κεφαλαίων (capital control). Όπως εξηγούν η ΕΚΤ παρακολουθεί σε «πραγματικό χρόνο» την πορεία των τραπεζών και θα παρέμβει οποιαδήποτε στιγμή χρειαστεί, αυξάνοντας την παροχή ρευστότητας, όπως έκανε άλλωστε δύο φορές μέσα στη χθεσινή ημέρα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές όσο οι δύο πλευρές πλησιάζουν σε συμφωνία θα επανέλθει η ομαλότητα και στις τραπεζικές καταθέσεις, ώστε να περιοριστεί η ανάγκη παρέμβασης της ΕΚΤ μέσω του ELA.

 

 

Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, τα μέτρα αναλύονται όπως παρακάτω: 

Αυξήσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών είναι τα 7,3 δισ. ευρώ από τα 7,9 δισ. ευρώ της πρότασης που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση στους πιστωτές της χώρας (δηλαδή το 93% της δημοσιονομικής προσαρμογής). Το γεγονός αυτό είναι και το αδύνατο σημείο της πρότασης, σύμφωνα με τους δανειστές.

Στη διάθεση της «Κ» βρίσκεται το κείμενο της ελληνικής πρότασης προς τους θεσμούς, η οποία περιλαμβάνει τον πίνακα με τα μέτρα που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση και η κοστολόγησή τους.

Συγκεκριμένα, στην ελληνική πρόταση προβλέπονται μέτρα ύψους 7,9 δισ. για το 2015 και το 2016 και η κυβέρνηση φιλοδοξεί να εισπράξει 680 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους από τον ΦΠΑ και ακόμη 665 εκατ. ευρώ από τον περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και τις αυξήσεις εισφορών σε συνταξιούχους.

Διαβάστε περισσότερες λεπτομέρειες για τον λογαριασμό 7,9 δισ. μέτρων που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση, τις αυξήσεις στο ΦΠΑ και την «καταιγίδα» στο ασφαλιστικό με μειώσεις συντάξεων και αύξηση των εισφορών στο αυριανό φύλλο της «Κ».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ