28.8.2014 14:33

Υπέρ των συμφερόντων το νέο χωροταξικό

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΛΑΣ

«Με τις ρυθμίσεις του νέου χωροταξικού αίρονται ακόμα και αυτοί οι ανεπαρκείς περιορισμοί που υπήρχαν για την προστασία του περιβάλλοντος και των χρήσεων γης. Κάθε ελεύθερος χώρος, ολόκληρες περιοχές θυσιάζονται στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων για τη δημιουργία εμπορευματικών κέντρων, τουριστικών μονάδων και άλλων παρόμοιων «δράσεων» σε χώρους που πριν δεν επιτρεπόταν».

Τα παραπάνω αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση της η ΛΑΣ με αφορμή το νέο χωροταξικό. Και καταλήγει αναφέροντας: «Για τη Λαϊκή Συσπείρωση δήμου Χίου ο χωροτάκτης είναι ο καπιταλιστής, ο κεφαλαιοκράτης. Αυτός καθορίζει είτε τους όρους δόμησης, είτε τις χρήσεις γης κλπ. Γι' αυτό ακριβώς και το χωροταξικό σχέδιο υπηρετεί τις στρατηγικές επιλογές της πλουτοκρατίας της χώρας μας, στρατηγικές επιλογές που καθορίζουν το νέο αναπτυξιακό μοντέλο. Η Ελλάδα μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο και σε διαμετακομιστικό κέντρο. Η ανάπτυξη του τουρισμού και των ανανεώσιμων πηγών Ενέργειας: Αυτές είναι οι προτεραιότητες των κεφαλαιοκρατών. Αυτά είναι τα επενδυτικά σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων. Μια τέτοια Χίο ονειρεύονται: Με γκαρσονάκια, με λευκές νύχτες, με ξεσπιτωμένες οικογένειες, με μεγαλοεπενδυτές  γης, με τρελό φαγοπότι οικοπεδοποιήσεων και σχεδιασμών, και κόκκινα φώτα που θα σηματοδοτούν τις πράσινες μπίζνες της Ibertrola όπως γίνεται στη γείτονα χώρα.

Η Λαϊκή Συσπείρωση ξεκινά με τη λογική ότι η γη και η χρήσης της είναι κοινωνικό αγαθό και με βάση αυτή τη λογική πρέπει να οργανωθεί ο κοινωνικός χώρος. Θα πρέπει να είναι μια οργάνωση κοινωνικού χώρου, η οποία να ικανοποιήσει συνδυασμένα το σύνολο των κοινωνικών αναγκών και πρώτα απ’ όλα των λαϊκών οικογενειών και των αναγκών τους για φτηνή γη και κατοικία κύρια και εξοχική, για δημόσιους κοινόχρηστους χώρους αθλητισμού, πολιτισμού, ψυχαγωγίας, για προστασία του περιβάλλοντος, για διατήρηση της νησιωτικής φυσιογνωμίας του τοπίου και των οικισμών, για ισόρροπη ανάπτυξη και των τριών τομέων της οικονομίας με προστασία της μαστιχοπαραγωγής και των άλλων αγροτικών δραστηριοτήτων».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ