25.2.2014 15:09

Υπάρχει πιθανότητα προσέγγισης;

• ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ Η ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΩΝ

Καθ’ οδόν προς τις εκλογές ένα θα είναι το μεγάλο ερώτημα: οι δυο πρωτοεμφανιζόμενοι συνδυασμοί αντιλαμβάνονται την ανάγκη κοινής καθόδου για να διαταραχθεί η αίσθηση του ακατανίκητου που διατηρεί ο Πολ. Λαμπρινούδης;

Το τεράστιο κενό αναγνωρισιμότητας των επικεφαλής της «Χιακής Συμπολιτείας» και της «Πρωτοβουλίας για τη Χίο», καθώς και των περισσότερων στελεχών τους, υποσκάπτει την υπαρκτή ανάγκη ανανέωσης του αυτοδιοικητικού προσωπικού ιδιαίτερα στα χωριά. Εκεί οι μεγαλύτερης ηλικίας ψηφοφόροι θέλουν να έχουν ήσυχο το κεφάλι τους, να διαθέτουν το τηλέφωνο του δημοτικού συμβούλου για μια ώρα ανάγκης, όπως διαθέτουν το τηλέφωνο του γιατρού. Η διαπροσωπική σχέση, υπεύθυνη για τα περισσότερα από τα δεινά του πελατειακού συστήματος, ξορκίζεται στα λόγια, συνεχίζει όμως να καθοδηγεί σε μεγάλο βαθμό το χέρι την ώρα που ορίζει ποιο ψηφοδέλτιο θα μπει μέσα στο σφραγισμένο φάκελο της Εφορευτικής Επιτροπής.

Από την αρχή οι πρωτεργάτες των δυο δημοτικών παρατάξεων δεν αποκλείουν την πιθανότητα κοινής καθόδου στις εκλογές, τη βλέπουν βέβαια ως plan b, να έρχεται από μόνη της, για να δημιουργήσει την απαραίτητη ωθητική δυναμική, όταν αυτή μπροστά της βρει το ανυπέρβλητο εμπόδιο της στελέχωσης των ψηφοδελτίων, ειδικά στα χωριά. Για αυτό και ουδέποτε υποχώρησαν οι γέφυρες. Ο Δημ. Καράλης εμφανίστηκε ο ίδιος στη Γενική Συνέλευση που ομόφωνα εξέλεξε την Ερμ. Φρεζούλη επικεφαλής της «Συμπολιτείας», παρακολούθησε αθόρυβα, σαν να έλεγε με την παρουσία του ότι μας ενδιαφέρει η διαμόρφωση του τοπίου στην παράταξη σας.

Στελέχη της «Συμπολιτείας» είχαν τεντωμένα τα αυτιά για να διαπιστώσουν κατά πόσο οι προγραμματικές θέσεις της «Πρωτοβουλίας» αφήνουν περιθώρια συνεργασιών.

Τα πρόσωπα

Καθοριστικός παράγοντας ως προς το τελικό αποτέλεσμα είναι η διατήρηση στις επόμενες κρίσιμες εβδομάδες της ικανότητας ορισμένων προσώπων, ένθεν κακείθεν, να διαδραματίζουν έναν διαμεσολαβητικό ρόλο.

Στελέχη της νεότερης γενιάς της «Συμπολίτειας» θα κρίνουν την υπόθεση. Οι Δημ. Αθανασόπουλος, Παν. Δημητρακόπουλος και Δημ. Τσούχλης διατηρούν επαφές με τον ηγετικό πυρήνα της «Πρωτοβουλίας», οι οποίες θα ενταθούν μόνο στην περίπτωση που καταγραφεί αδυναμία να ανακοπεί η φορά προς την εξουσία του συνδυασμού Λαμπρινούδη.

Ακόμα και ο Αντ. Κοτσακάς θεωρεί ότι η αναζήτηση κοινών στοιχείων μεταξύ των δυο συνδυασμών είναι σχεδιασμός που δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί, αντίθετα να αποτελεί βασική επιδίωξη, ακόμα κι αν δεν υλοποιηθεί ο στόχος της κοινής καθόδου.

Τα αγκάθια

Τα εμπόδια στο δρόμο προς μια κοινή κάθοδο στις εκλογές είναι προς το παρόν δυο:

  • στελέχη της «Συμπολιτείας» εκτιμούν ότι εκείνα έκαναν, ακούσια ή εκούσια δεν έχει και τόση σημασία, το πρώτο βήμα. Αποσύρθηκε η κομματική υποψηφιότητα Κριμιζή και αναδείχθηκε στη θέση του ένα πρόσωπο κινούμενο στον ανένταχτο πολιτικό χώρο. Άρα θέμα επικεφαλής δεν πρέπει να τεθεί από την «Πρωτοβουλία», η Ερμ. Φρεζούλη έχει τις προϋποθέσεις να ανταποκριθεί στο ρόλο μιας ανεξάρτητης υποψηφιότητας, λένε.
  • η στάση της «Πρωτοβουλίας» απέναντι στο Μνημόνιο. Η «Συμπολιτεία» απαιτεί μια πιο καταδικαστική στάση της κυβερνητικής πολιτικής κι αυτή δεν την έχει ανιχνεύσει ακόμα από την «Πρωτοβουλία». Ήδη σκληροπυρηνικά στελέχη της έχουν κάνει σημαία το γεγονός ότι ο Μ. Βουρνούς δεν αποκηρύσσει το σύνολο των μνημνονιακών υποχρεώσεων, αντίθετα τοποθετείται υπέρ των μεταρρυθμιστικών αλλαγών του ειδικά ως προς τη λειτουργία του Δημοσίου.

Η πίεση

Αυτή την ώρα βέβαια η αγωνία πιθανής προεκλογικής σύμπραξης φιλοξενείται κυρίως στις τάξεις της «Συμπολιτείας». Η δυναμική της «Πρωτοβουλίας» σε επίπεδο πρωτεύουσας, απόρροια πιθανά της πιο γρήγορης ενεργοποίησης της, δίνει την εντύπωση ότι εκείνη θα βρίσκεται στο δεύτερο γύρο, αν υπάρξει.

Ωστόσο η στελεχιακή δυνατότητα της «Συμπολιτείας», προερχόμενη κυρίως από την οργανωτική δομή του ΣΥΡΙΖΑ, να συμβάλλει στην πληρότητα ψηφοδελτίων στην περιφέρεια, είναι δυνατόν να εξισορροπήσει την κατάσταση μέσα στις επόμενες εβδομάδες και να φέρει τις δυο παρατάξεις στο τραπέζι του διαλόγου από τον ίδιο παρονομαστή εκκίνησης. Σε κάθε περίπτωση ως τις αρχές Απριλίου τίποτα δεν μπορεί να προδικαστεί, ιδίως αν πετύχουν να μη σπείρουν στην ενδιάμεση προεκλογική διαδρομή νέες ισχυρές διαχωριστικές νησίδες. Κάτι που δεν είναι και τόσο εύκολο. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ