15.3.2012 10:47

«Υπάρχει κύκλωμα στη Χίο»

Ο Π. ΠΕΝΤΑΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟΥ ΣΤΗ ΧΙΟ

 «Ερευνάμε την πιθανή παρουσία στη Χίο κάποιου μεγαλέμπορου που τροφοδοτεί τους παράνομους πλανόδιους με στοκ, αποκλείεται να πηγαίνουν και να έρχονται τόσο συχνά στην Αθήνα. Προσπαθούμε να τους εκμαιεύσουμε κάτι αλλά είναι πολύ δύσκολο». Ο προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας Π. Πεντάκης, δίνει μια άλλη διάσταση στο θέμα της πάταξης του παρεμπορίου στη Χίο, δηλώνοντας  την πίστη του ότι υπάρχει οργανωμένο κύκλωμα παρεμπορίου στη Χίο.
Η υπηρεσία προσπαθεί να το καταπολεμήσει με όσα μέσα διαθέτει, έχοντας ενισχύσει «το οπλοστάσιο» της με τη δημιουργία ειδικής ομάδας καταπολέμησης του φαινόμενου,  παρά το μειωμένο προσωπικό, αφού η  ενεργή δύναμη του σώματος ανέρχεται μόλις στα 14 άτομα. Παράλληλα επαναλαμβάνει ότι θεωρεί μοναδική λύση τους προληπτικούς  ελέγχους στο πλοίο και την άμεση επαναπροώθηση στην Αθήνα αυτών που δεν διαθέτουν τα απαραίτητα παραστατικά, την άδεια πλανόδιου πωλητή και νόμιμα τιμολόγια.
Ομάδες εργασίας
Ο Π. Πεντάκης δηλώνει ότι μια από τις ομάδες εξειδικευμένης εργασίας που έχουν συστηθεί για καλύτερη κατανομή αρμοδιοτήτων και εξειδίκευση στα διάφορα εργασιακά αντικείμενα τους, είναι και αυτή της πάταξης του παράνομου παρεμπορίου. Τις τελευταίες μέρες εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν εμπορεύματα  από δυο πλανόδιους πωλητές που δεν διέθεταν τις απαραίτητες άδειες. Από τον πρώτο που δρούσε στις παρυφές της πόλης κατασχέθηκαν σακιά πατάτες, μια γεννήτρια και πριόνια. Την ίδια τύχη είχε και το εμπόρευμα ενός  αλλοδαπού πλανόδιου που πουλούσε μικροσυσκευές στο κέντρο της πόλης.
Ο Π. Πεντάκης επισημαίνει ότι «οι εξορμήσεις θα συνεχισθούν με εντατικούς ρυθμούς, οι έλεγχοι είναι εντατικοί και καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξαλειφθεί η δράση των πλανόδιων που δημιουργεί προβλήματα στους νόμιμους επαγγελματίες. Πολλοί από αυτούς θα έπρεπε να έχουν και ταμειακές μηχανές, αλλά αυτό εμπίπτει στην αρμοδιότητα των ελέγχων της ΔΟΥ».
Σημαντικό είναι και το ότι τα εμπορεύματα που κατάσχονται  καταστρέφονται αμέσως, όπως τονίζει δε,  ο δήμος Χίου είναι από τους λίγους πανελλαδικά που κάθε μήνα στέλνει όλα τα στοιχεία στο Υπουργείο Ανάπτυξης.
Πρόληψη
Προσθέτει όμως ότι και αυτό το φαινόμενο θα πρέπει να επιλύεται με  προληπτικές δράσεις, πριν την αναγκαία λήψη μέτρων καταστολής.
«Υπάρχει η δυνατότητα το φαινόμενο να σταματάει στο πλοίο και οι παράνομοι να μην φτάνουν στην αγορά. Οι πλανόδιοι πωλητές φαίνονται στην έξοδο τους. Αν θέλουμε να σταματήσουμε το φαινόμενο πρέπει να γίνονται αυστηροί έλεγχοι εκεί και όσοι δεν έχουν τα νόμιμα παραστατικά να τους γυρίζουν».
Κύκλωμα
Αίσθηση προκαλεί η δήλωση  ότι η δημοτική αστυνομία ερευνά την ύπαρξη οργανωμένου κυκλώματος στη Χίο, με επικεφαλής μεγαλέμπορο που τους τροφοδοτεί, αφού έχει καταγραφεί το φαινόμενο να βρίσκονται συνεχώς στην αγορά μας  με νέα προϊόντα.
«Έχουμε στρέψει την προσοχή μας σε αυτή την παράμετρο, αλλά προς το παρόν έχει σταθεί αδύνατο να εκμαιεύσουμε κάποια συγκεκριμένη πληροφορία. Αποκλείεται να πηγαινοέρχονται τόσο συχνά στην Αθήνα».
Δ.Μ.  

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ