24.10.2012 14:51

Ξυπνά μνήμες το ΚΚΕ (BINTEO)

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ 28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Ένα ταξίδι στο χρόνο, στα πέτρινα χρόνια του εμφυλίου κατά τη διάρκεια του οποίου το νησί μας και συγκεκριμένα το στρατόπεδο Γκιάλα και τα σχολεία του Αγ. Θωμά, ήταν τόπος εξορίας για πολλές γυναίκες από όλη την Ελλάδα, επιχειρεί το Σάββατο, στις 18.30 στο Ομήρειο η Ν.Ε. του ΚΚΕ.
Γνώση και έμπνευση από τους αγώνες του παρελθόντος στοχεύει να στραγγίσει η εκδήλωση του Σαββάτου με τη νεολαία του ΚΚΕ να έχει τον πρωταρχικό ρόλο στη διοργάνωση της ευελπιστώντας σε έναν κόσμο καλύτερο χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.
Για τις εκδηλώσεις παραχώρησαν συνέντευξη τύπου ο Γ. Αμπαζής και ο Ν. Γιαλούρης υποστηρίζοντας ότι οι εκδηλώσεις αποτελούν την  απάντηση στις σημερινές συνθήκες της βαρβαρότητας που φέρνει η σημερινή οικονομική κρίση και δείχνουν τη συμβολή του απλού, καθημερινού Χιώτη, στην αντίσταση και στον πόλεμο, στο μεγαλούργημα του ελληνικού λαού.
Τρία μέρη αποτελούν την εκδήλωση του Σαββάτου. Το χρονικό της παραμονής των γυναικών στο νησί, φωτογραφικό και θεατροποιημένο ντοκουμέντο, ενώ θα υπάρχει και προβολή των δηλώσεων γυναικών που είχαν φιλοξενηθεί στα στρατόπεδα της Χίου και τις είχε εντοπίσει και φέρει ξανά στο νησί η δημοσιογράφος Αγγ. Χατζηδημητρίου, σε προηγούμενη εκδήλωση. Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με προβολή της ταινίας «Η ζωή στους βράχους».
«Εκεί που πάνε σήμερα τα νέα παιδιά της πατρίδα για να υπηρετήσουν τη στρατιωτική τους θητεία αλλά κι εκεί που τα παιδιά πηγαίνουν σχολείο εκεί μέσα κάποια άλλα παιδιά σε πολύ μικρή ηλικία έζησαν τη βαρβαρότητα και την απανθρωπιά γέλασαν έπαιξαν έμαθαν γράμματα αλλά πάνω από όλα πίστεψαν και κράτησαν την πίστη ότι ο άνθρωπος παραμένει άνθρωπος» κατέληξε ο Γ. Αμπαζής.

Εφαλτήριο για νέους αγώνες

«Σήμερα που ζούμε μια πρωτοφανή οικονομική κρίση που οι συνθήκες της ζωής είναι απάνθρωπες, που μαθητές και φοιτητές είναι χωρίς βιβλία, που οι νέοι είναι άνεργοι και που το μέλλον διαγράφεται απάνθρωπο, οι νέοι πρέπει να έχουν την εμπειρία βλέποντας αυτούς τους αγώνες του παρελθόντος και να μάθουν, πώς κάποιοι έδωσαν αγώνες για τα ιδανικά τους. Να μάθουν μέσα από τους αγώνες του παρελθόντος και να χρησιμοποιήσουν αυτή την εμπειρία για το σήμερα» είπε το μέλος της ΚΝΕ Δ. Σαλιάρης

Μπλόκο την Παρασκευή
Τη γνωστή ταινία «Το Μπλόκο» για το έπος της Εθνικής Αντίστασης, μια από τις ελάχιστες που καταπιάνονται με το θέμα της κατοχής, και η μοναδική που παρουσιάζει με τόλμη το θέμα-ταμπού (και ειδικά εκείνη την εποχή) των κουκουλοφόρων συνεργατών των Ναζί, θα προβληθεί την Παρασκευή στις 20.00 στην πλατεία Βουνακίου και συγκεκριμένα στο καφενείο του Σαρίκα. Η ταινία εξιστορεί με δύναμη τα αληθινά γεγονότα του Μπλόκου της Κοκκινιάς και των γύρω περιοχών, υπό τους ήχους της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη. Το μήνυμα είναι σαφές: Κανείς δε δικαιούται να πιστεύει πως μπορεί να μείνει αμέτοχος, όσο κι αν προσπαθήσει.
 

Watch live streaming video from politischios at livestream.com

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ