21.6.2013 17:32

Ξεσηκώνεται η βάση της ΔΗΜΑΡ

Για απόφαση πολιτικής αυτοκτονίας κάνουν λόγο στελέχη της ΔΗΜΑΡ - Με επιστολή τους ασκούν σκληρή κριτική και αποδομούν τα επιχειρήματα του Φ.Κουβέλη - Γιατί λένε ότι η ΔΗΜΑΡ θα γίνει ήπια εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ - Τι σήμα στέλνει ο Κουβέλης λέγοντας ότι «η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές»

Με σκληρή γλώσσα, στελέχη της ΔΗΜΑΡ ασκούν κριτική στον Φώτη Κουβέλη για την απόφασή του να αποσύρει τα στελέχη του κόμματος από την κυβέρνηση επισημαίνοντας ότι η κίνηση αυτή θα αποδειχθεί πολιτική αυτοκτονία και θα καταστήσει τη Δημοκρατική Αριστερά μια ήπια εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια ώρα, ο κ. Κουβέλης προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και επιλέγει μια διφορούμενη «ήξεις αφίξεις» στάση.
Από την μία λέει ότι η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές -στέλνοντας ένα έμμεσο μήνυμα πως σε περίπτωση που τεθεί θέμα ψήφου εμπιστοσύνης δεν θα καταψηφίσει την κυβέρνηση Σαμαρά- και από την άλλη προσπαθεί να προβάλει το κόμμα του σαν μεταρρυθμιστική δύναμη.

Τα επιχειρήματα αυτά του κ. Κουβέλη καταρρίπτουν ωστόσο στελέχη της ΔΗΜΑΡ που κατηγορούν τον επικεφαλής του κόμματος  ότι «εγκαταλείπει την εθνική προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση» και τον προειδοποιούν πως το αφήγημα της ανοχής και της προγραμματικής αντιπολίτευσης δεν έχει ακροατήριο...
 

Κουβέλης: Δεν χρειάζονται εκλογές

«Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές», ανέφερε ο Φώτης Κουβέλης σε γραπτή δήλωσή του αμέσως μετά την κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ.

«Η ΔΗΜΑΡ έδωσε και θα δώσει την μάχη για την παραμονή της χώρας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο», τονίζει ο κ. Κουβέλης και προσθέτει: «Η ΔΗΜΑΡ θα είναι παρούσα σε αυτή την μάχη με τις δικές της διακριτές πολιτικές θέσεις. Η ΔΗΜΑΡ επιμένει στην μεταρρυθμιστική της πολιτική και στην αναζήτηση και διεκδίκηση λύσεων μέσα στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα».

«Αυτή θα είναι η πολιτική μας παρουσία», επισημαίνει ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς. «Σε αυτή την προσπάθεια η ΔΗΜΑΡ θα είναι ενεργή αλλά και αντίθετη σε αυθαιρεσίες, αυταρχισμούς και πολιτικές που προωθούν κομματικές επιλογές και δεν υπηρετούν την ανόρθωση της χώρας, της κοινωνίας και τους δημοκρατικούς θεσμούς», καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Κουβέλης.
 

Στελέχη ΔΗΜΑΡ: Άλμα στο κενό η αποχώρηση από την κυβέρνηση

«Το άλμα στο κενό έγινε. Η Δημοκρατική Αριστερά μεγεθύνοντας αδικαιολόγητα μια διαφωνία της ως προς το εργασιακό καθεστώς στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, αποφάσισε  να εγκαταλείψει την κυβέρνηση. Η κίνηση αυτή, φοβόμαστε πως επικαλείται τον αδιαμφισβήτητο  πολιτικό τυχοδιωκτισμό της ΝΔ ως πρόσχημα για την απόσειση του βάρους των κυβερνητικών ευθυνών», επισημαίνουν σε κοινή τους δήλωση τέσσερα στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Στη δήλωσή τους οι κύριοι Γιάννης Αντωνίου, Γεράσιμος Γεωργάτος, Σταύρος Λιβαδάς και η κυρία Δώρα Τσικαρδάνη κάνουν σκληρή κριτική στον Κουβέλη τον οποίο κατηγορούν ότι θέλει να μετατρέψει τη ΔΗΜΑΡ σε μια ήπια εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η ΔΗΜΑΡ, ενώ η κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα επιβάλλει ενεργότερη  συμμετοχή και επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, εγκαταλείπει την εθνική προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση, αποδομεί την ιδέα της αριστεράς της ευθύνης, επιστρέφοντας ουσιαστικά στα ειωθότα του αριστερού αρνητισμού, ως μια ήπια εκδοχή ΣΥΡΙΖΑ», τονίζουν στη δήλωσή τους και καταλήγουν: «Το αφήγημα της ανοχής και της προγραμματικής αντιπολίτευσης που θα προβληθεί ως εναλλακτική στην κυβερνητική συμμετοχή δεν έχει ακροατήριο  και θα είναι αυτοκτονικό ως προς τα αποτελέσματά του».
 
 

Πλήρης σύγχυση από την στάση της ΔΗΜΑΡ

Ο κ. Κουβέλης υπογραμμίζει ότι δεν επιθυμεί εκλογές αλλά δεν δεσμεύεται για το αν θα στηρίζει την κυβέρνηση του κ. Σαμαρά. Ουδέν λέει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ για το αν θα υπερψηφίζει ή θα καταψηφίζει το κόμμα του τις νομοθετικές πρωτοβουλίες και τα σχέδια νόμου της κυβέρνησης στη Βουλή.

Μία μέρα μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση λόγω ΕΡΤ ο κ. Κουβέλης υποστηρίζει ότι το κόμμα θα επιμείνει στην «μεταρρυθμιστική της πολιτική» και υπόσχεται ότι η ΔΗΜΑΡ θα είναι παρούσα «με τις δικές της διακριτές πολιτικές θέσεις».

Με κανένα τρόπο δεν δεσμεύεται αν οι βουλευτές του θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αν τεθεί τέτοιο θέμα. Ο κ. Κουβέλης αρκείται να διαμηνύσει ότι «η ΔΗΜΑΡ θα είναι ενεργή, αλλά και αντίθετη σε αυθαιρεσίες, αυταρχισμούς και πολιτικές που προωθούν κομματικές επιλογές και δεν υπηρετούν την ανόρθωση της χώρας, της κοινωνίας και τους δημοκρατικούς θεσμούς».

Πώς θα είναι «ενεργή» η Δημοκρατική Αριστερά όταν αποχωρεί από την κυβέρνηση; Ενώ αφήνει ανοικτό το αν θα στηρίζει τις νομοθετικές κυβερνητικές πρωτοβουλίες, ο κ. Κουβέλης επικρίνει τον κ. Σαμαρά για αυθαιρεσίες και αυταρχισμούς.
 

Απόφαση επιλεκτικού πολιτικού ετεροπροσδιορισμού;

Πιο αποκαλυπτικός για τα ήξεις αφίξεις της κυβέρνησης ήταν στενός συνεργάτης του κ. Κουβέλη όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους τι θακάνει η ΔΗΜΑΡ αν τεθεί θέμα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. «Η στάση μας θα εξαρτηθεί από το ποιος θα θέσει το ερώτημα», απάντησε εννοώντας μάλλον ότι αν γίνει πρόταση μομφής από τον ΣΥΡΙΖΑ οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης. Παράλληλα άφησε να αιωρείται η απειλή ότι σε περίπτωση που την ψήφο εμπιστοσύνης ζητήσει ο κ. Σαμαράς τότε το κόμμα του κ. Κουβέλη μπορεί και να μην ταχθεί στο πλευρό της κυβέρνησης...
 

Η ανακοίνωση της αποχώρησης της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση

«Η ΔΗΜΑΡ, μετά από απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της δεν μετέχει στην κυβέρνηση.
Ζήτησε από τους Υπουργούς, Υφυπουργούς, Γενικούς και Ειδικούς Γραμματείς, που η ΔΗΜΑΡ είχε υποδείξει να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ