6.2.2013 18:29

Ξεχωριστά έργα νέα και παλιά πτέρυγα στο «Σκυλίτσειο»

• ΤΗ ΛΥΣΗ ΑΥΤΗ ΠΡΟΚΡΙΝΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΑΛΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Το άμεσο κλείσιμο της τρέχουσας εργολαβίας και της παραλαβής της, με απομείωση του αντίστοιχου αντικειμένου του, που προέβλεπε τον εκσυγχρονισμό και των υφιστάμενων κτιρίων του «Σκυλιτσείου», προκρίνει ως λύση το Υπουργείο Υγείας για να σώσει τη δυνατότητα εκσυγχρονισμού των παλιών εγκαταστάσεων.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Κ. Τριαντάφυλλου, ο υπουργός Υγείας, Αν. Λυκουρέντζος, εξηγεί ότι οι ανασκαφικές έρευνες που απαιτήθηκαν και οι αλλαγές στη θεμελίωση που επέφεραν με απαίτηση της Αρχαιολογίας απορρόφησαν τις πιστώσεις που προβλέπονταν για τον εκσυγχρονισμό της παλιάς πτέρυγας και πλέον είναι αναγκαία η ένταξη στο ΕΣΠΑ ενός νέου έργου για αυτόν. Άλλωστε, της αρχικής μελέτης έχει μεσολαβήσει μια δεκαετία, γεγονός που, κατά τη ΔΕΠΑΝΟΜ, καθιστά αναγκαία την επικαιροποίηση της για τα υφιστάμενα κτίρια, λαμβάνοντας υπόψη τις προδιαγραφές και τους κανονισμούς των σύγχρονων νοσηλευτικών υποδομών.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η ΔΕΠΑΝΟΜ θα προχωρήσει στην επικαιροποίηση της μελέτης. «Ο χρόνος που θα απαιτηθεί για την έναρξη των εργασιών εκτιμάται ότι θα υπερβεί τους 12 μήνες (εκπόνηση μελέτης δημοπράτησης, διαδικασία διαγωνισμού, ενδεχόμενος προσυμβατικός έλεγχος), η δε διάρκεια τους θα είναι περίπου 12 μήνες.»

Η λύση αυτή επιλέγεται γιατί δεν υπάρχουν διαθέσιμοι εθνικοί πόροι για να ενισχυθεί κι άλλο ο προϋπολογισμός του σημερινού έργου. Έτσι, κλείνοντας το, δημιουργείται μια νέα μελέτη, με δυνατότητες ένταξης στο ΕΣΠΑ. «Ήδη έχουν γίνει σχετικές προκαταρκτικές συζητήσεις με τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου», ενημερώνει ο κ. Λυκουρέντζος, σε μια από τις πιο πλήρεις απαντήσεις σε ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου τα τελευταία χρόνια.

«Σύμφωνα με την απάντηση του υπουργού Υγείας από τις 31 Οκτωβρίου 2012 είναι συμβατικά περαιωμένο το έργο της κατασκευής της νέας πτέρυγας του Σκυλίτσειου»,  σημειώνει ο Κ. Τριαντάφυλλος και μένει να διευκρινιστεί τι είναι εκείνο που καθυστερεί 3 μήνες τώρα την παραλαβή του. Όπως και το ερώτημα αν θεωρείται περαιωμένο το έργο, με αυτή την ημιτελή του κατάσταση στους εξωτερικούς του χώρους.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ