27.4.2016 22:28

Τροπολογία στη Βουλή φέρνει ο Νότης Μηταράκης για τον ρουκετοπόλεμο

ΣΤΟ ΝΟΜΟ "ΠΕΡΙ ΦΩΤΟΒΟΛΙΔΩΝ ΚΑΙ ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑΤΩΝ"

Την κατάθεση σχετικής τροπολογίας για την νομιμοποίηση του εθίμου του ρουκετοπόλεμου, ετοίμασε και καταθέτει στην Βουλή ο Νότης Μηταράκης, έστω και στο νήμα της φετινής διεξαγωγής του εθίμου που βρίσκεται στον αέρα. 

Πολιτικά, το ζήτημα είναι δύσκολο να μπορέσει να αξιολογηθεί μέσα στις δυό επόμενες ημέρες, ωστόσο ενδεχόμενα θα ανοίξει το δρόμο, εάν και η κυβέρνηση το επιθυμεί, να προχωρήσει σε πιο ουσιαστικό βαθμό η αναγνώριση νομικά και πολιτικά του εθίμου που βρίσκεται στις Συμπληγάδες των τοπικών αντιπαραθέσεων. 

Ο βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας, θα προτείνει άμεσα, σε συνεννόηση με τις τοπικές αρχές, την κατάθεση Τροπολογίας για τη νομιμοποίηση του ρουκετοπολέμου, ώστε να διατηρηθεί έτο έθιμο, μέσα από την ακόλουθη προτεινόμενη διάταξη. 

ΔΙΑΤΑΞΗ

"Στο άρθρο 5 του Ν. 456/1976 «Περί Φωτοβολίδων και Πυροτεχνημάτων» (ΦΕΚ 277/Α/19-10-1976) προστίθεται τρίτη παράγραφος με το εξής περιεχόμενο:

«Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Πολιτισμού - Αθλητισμού και Προστασίας του Πολίτη θα αναγνωρίζονται ως εθνικά έθιμα, δραστηριότητες που επαναλαμβάνονται σταθερά από γενιά σε γενιά και αποτελούν σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας. Με την ίδια απόφαση θα ορίζεται ο Φορέας Υλοποίησης του εθνικού εθίμου και οι ελάχιστες προβλέψεις του Κανονισμού Οργάνωσης, Λειτουργίας και Διεξαγωγής του εθνικού εθίμου. Με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του παρόντος, θα επιτρέπεται, στα πλαίσια της εκτέλεσης του εθνικού εθίμου, δια χορηγήσεως σχετικής άδειας από τις κατά τόπους Αστυνομικές Αρχές, η ελεγχόμενη κατασκευή και χρήση φωτοβολίδων, βεγγαλικών, κροτίδων ή άλλων υλικών σχετικών με τις διατάξεις του παρόντος νόμου.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Ένας πολύ σημαντικός τομέας της πολιτισμικής μας κληρονομιάς είναι τα έθιμα και οι παραδόσεις του ελληνικού λαού. Οι λέξεις αυτές συνδέονται στενά μεταξύ τους και συμπληρώνουν η μια την άλλη. Τα έθιμα είναι η ομοιόμορφη τήρηση μιας συνήθειας που δεν επιβάλλεται από ρητές εντολές. Όταν δε τα έθιμα επαναλαμβάνονται σταθερά από γενιά σε γενιά, τότε δημιουργούνται οι παραδόσεις.

Με την παρούσα διάταξη αποσκοπείται η αναγνώριση των εθνικών εθίμων της χώρας και η εφαρμογή συγκεκριμένου νομικού πλαισίου εκτέλεσης αυτών. Επιπλέον επιδιώκεται η προβολή όλων των πολιτιστικών δεδομένων της χώρας, τα οποία λαμβάνουν εθνικό χαρακτήρα, με σκοπό την ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού μέσα από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και τα φεστιβάλ, τα οποία θα συμβάλουν τόσο στην οικονομική ανάπτυξη της κάθε περιοχής όσο και στην διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς".

Να σημειωθεί πάντως ότι τη συμβολή των βουλευτών για την πολιτική αναγνώριση του εθίμου είχε ζητήσει εδώ και αρκετούς μήνες ο Δήμος Χίου, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να είχε ανακινηθεί κάποια σημαντική πρωτοβουλία. Σε κάθε περίπτωση θα περιμένουμε να δούμε τι τύχη θα έχει η παραπάνω προτεινόμενη τροπολογία. 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ