15.4.2016 13:38

Τροπολογία για την προστασία της αναγκαστικότητας της ΕΜΧ κατέθεσε ο Νότης Μηταράκης

Την απόσυρση του άρθρου 32 στου Σ/Ν του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης  και Τροφίμων που ανοίγει διάπλατα την πόρτα για την κατάργηση της αναγκαστικότητας της ΕΜΧ ζήτησε εκ νέου χθες ο Βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας κ. Νότης Μηταράκης μιλώντας στην Διαρκή  Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής όπου συζητείται το Σχέδιο Νόμου του ΥΠΑΑΝ «Αγροτικοί συνεταιρισμοί, μορφές συλλογικής οργάνωσης του αγροτικού χώρου και άλλες διατάξεις».

Στη χθεσινή συνεδρίαση, ο κ. Μηταράκης κατέθεσε και σχετική τροπολογία η οποία βασίστηκε σε πρόταση της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου  (ΕΜΧ), την οποία συνυπέγραψαν ο Τομεάρχης Αγροτικής Πολιτικής της ΝΔ – Βουλευτής Κοζάνης κ. Γιώργος Κασαπίδης, ο εισηγητής της ΝΔ – Βουλευτής Αττικής κ. Γιώργος Βλάχος, η Τομεάρχης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας - Βουλευτής Β΄ Αθηνών κα. Άννα Ασημακοπούλου και ο Βουλευτής Αργολίδας κ. Ιωάννης Ανδριανός.

Με την προτεινόμενη τροπολογία δεν παραχωρείται στον εκάστοτε Υπουργό το δικαίωμα μετατροπής των αναγκαστικών συνεταιρισμών σε ελευθέρους αγροτικούς συνεταιρισμούς χωρίς καμία αιτιολόγηση όπως επιδιώκει σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

«Η διάταξη, που προωθεί ο Υπουργός δίνει το δικαίωμα στην Κυβέρνηση, οποιαδήποτε στιγμή και χωρίς ξεκάθαρη αφορμή, να μετατρέψει τους αναγκαστικούς συνεταιρισμούς, εν μια νυκτί, χωρίς διαβούλευση, σε κανονικούς συνεταιρισμούς. Η Ν.Δ. ζητά, την απόσυρση του άρθρου 32.» είπε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο κ. Μηταράκης και πρόσθεσε ότι η σπουδή της κυβέρνησης είναι ακατανόητη καθώς όπως σημείωσε αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει καμία προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εις βάρος της Ελλάδας. «Αν βάλετε αυτή την ερμηνεία στο νόμο, είναι σαν να παραδεχόμαστε οι ίδιοι, ότι δεν πιστεύουμε σε αυτό που εμείς έχουμε νομοθετήσει στο παρελθόν» είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε τον Υπουργό να κάνει αποδεκτή την τροπολογία των Βουλευτών της ΝΔ εάν πιστεύει στο θεσμό της αναγκαστικότητας.

Στην τοποθέτηση του ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε διεξοδικά στο έργο που έχει επιτελέσει η ΕΜΧ προκειμένου να χαρακτηριστεί η μαστίχα ως προϊόν ονομασίας προέλευσης όπως επίσης και για τις προσπάθειες που έγιναν για την προστασία των μικροκαλλιεργητών, την χρηματοδότηση επιστημονικών και ερευνητικών προγραμμάτων και τη στρατηγική προώθησης του προϊόντος.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ