24.2.2015 19:33

Τριπλή παρέμβαση Κυρίτση στο Περιφερειακό Συμβούλιο

ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ, ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΗΜΑ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

Τρεις συνολικά παρεμβάσεις κατέθεσε η επικεφαλής του συνδυασμού «Βόρειο Αιγαίο, Γόνιμη Γραμμή» Α. Κυρίτση στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Η πρώτη αφορούσε στα προβλήματα που παρουσιάζονται στο σύστημα υγείας σημειώνοντας ότι η παροχή υπηρεσιών υγείας αποτελεί όσο επιβίωσης αλλά κι οικονομικής ανάπτυξης για τα νησιά.

Η ίδια περιγράφοντας αναλυτικά την κατάσταση που επικρατεί σε Χίο, Λέσβο και Σάμο σε επίπεδο Νοσοκομείων αλλά κι Αγροτικών ιατρείων κατέληξε λέγοντας:

«Έχουμε πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών αλλά και της ευθύνης να διασφαλίσουμε με «νύχια και με δόντια» και πάντα σε συνεργασία με τους γιατρούς και τους υπόλοιπους εργαζόμενους την επιβίωση του ΕΣΥ και την αξιοπρέπεια των ασθενών».

Και επίσης δεσμεύτηκε ότι «θα υλοποιηθεί ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη στήριξη και ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Στη συγκυρία της ανθρωπιστικής κρίσης δεν περισσεύει κανένας εργαζόμενος, κανένα νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας ή μονάδα του ΠΕΔΥ, δεν μπορούμε να αφήσουμε αναξιοποίητη καμιά υλικοτεχνική υποδομή ή εξοπλισμό που μπορεί να βελτιώσει τις δημόσιες υπηρεσίες. Επιταχύνουμε και ολοκληρώνουμε τις διαδικασίες προσλήψεων όλων των κατηγοριών που εκκρεμούν αυτή τη στιγμή (γιατροί ΕΣΥ, επικουρικό προσωπικό, επικουρικοί γιατροί ΠΕΔΥ, ΕΚΑΒ) και προωθούμε ένα σχεδιασμό σταδιακής κάλυψης με μόνιμες θέσεις εργασίας όλων των επειγουσών αναγκών στην ΠΦΥ και στα νοσοκομεία, ειδικά της επαρχίας και των άγονων-νησιωτικών περιοχών».

 

«Να επιμείνουμε στο αναλογικό σήμα»

Η δεύτερη παρέμβαση αφορούσε την πρόθεση της Περιφέρειας να καλύψει με ίδιο κόστος τα κενά του τηλεοπτικού σήματος της DIGEA. Η κ. Κυρίτση ζήτησε από το σώμα τη διεκδίκηση εκπομπής αναλογικού σήματος υπογραμμίζοντας ότι με βάση τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης το θεσμικό πλαίσιο για τη συγκεκριμένη εταιρία είναι υπό εξέταση.

«Μέχρι, λοιπόν, να ολοκληρωθούν άμεσα όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι προτείνουμε η Περιφέρεια να αποσύρει το αίτημα συμμετοχής στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο καταλήγει να αποτελεί χρηματοδότηση των συμβατικών υποχρεώσεων μιας ιδιωτικής επιχείρησης. Προτείνουμε να διεκδικήσει σε συνεργασία με τους δημάρχους του Βορείου Αιγαίου να συνεχιστεί η εκπομπή αναλογικού σήματος, αφού και χρηματοδότες των καναλαρχών δεν επιτρέπεται να γίνουμε, αλλά και οι κάτοικοι της ακριτικής μας περιοχής δεν μπορούν να μείνουν χωρίς τηλεόραση».

 

«Αναλάβετε τις υποχρεώσεις σας»

Τέλος η Αγλαϊα Κυρίτση ζήτησε από την περιφέρεια να αναλάβει τις ευθύνες της ως προς το σκέλος χρηματοδότησης των Κέντρων Πρόληψης σε Χίο, Σάμο και Λέσβο τονίζοντας ότι τα Κέντρα προσφέρουν σημαντικό έργο στην τοπική κοινωνία και τη νέα γενιά.

«Να αρχίσει η Περιφέρεια να κάνει αυτό που έκαναν παλιά όλες οι Νομαρχίες του Βόρειου Αιγαίου, να βάζει λίγα χρήματα ως καταστατική υποχρέωση στα ταμεία των Κ.Π., τα οποία καθ' όλη την διάρκεια του έτους θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως μικρό αποθεματικό, αν καθυστερήσει ή μπλοκάρει η κεντρική χρηματοδότηση. Να μπορούν να καλυφτούν τα χρηματοδοτικά κενά προσωρινά και μετά, όσα περισσέψουν στον επόμενο χρόνο να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για επιπλέον δράσεις, ειδικά στα πιο μικρά νησιά και σε περιοχές και ομάδες υψηλού κινδύνου. 

Δεν είναι πολλά τα ποσά αυτά που απαιτούνται. Υπάρχουν πόροι απ' ό,τι είδαμε στον προϋπολογισμό που μπορεί να δοθούν από αυτά που δίνονται για διάφορες επιχορηγήσεις σε εξωτερικούς φορείς. Τα Κ.Π. τυπικά λειτουργούν ως εξωτερικοί φορείς, αλλά στην ουσία είναι γεννήματα των Νομαρχιών, των προκατόχων μας και κάνουν ένα σταθερό και συνεχώς αυξανόμενο έργο στα νησιά μας. Τα έχουν αγκαλιάσει οι τοπικές κοινωνίες, οι εκπαιδευτικοί, οι σύλλογοι γονέων. Ζητάνε τις υπηρεσίες τους για τους στρατευμένους πολίτες μας. Όλοι θα πουν ότι η απόφαση αυτή που πρόκειται να λάβουμε είναι σωστή», δήλωσε μεταξύ άλλων.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ