31.1.2014 9:38

«Τρικυμία» στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη μομφή Κάρας

Η πολυαναμενόμενη και υψηλών προσδοκιών από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ επίσκεψη των ευρωβουλευτώνμελών της επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου που διερευνά τα πεπραγμένα της τρόικας αποδείχθηκε, τελικά, «τρικυμία» για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στην Κουμουνδούρου ανέμεναν να ακούσουν μια σκληρή καταδίκη για την τρόικα και την εφαρμογή των Μνημονίων και, αντ’ αυτού, εισέπραξαν τη μομφή του κ. Οτμαρ Κάρας για την αδυναμία διατύπωσης προτάσεων από τον Αλέξη Τσίπρα στη συνάντηση που είχαν μαζί του στις 11 Δεκεμβρίου στο Στρασβούργο. Οι δηλώσεις του κ. Κάρας εξόργισαν την αξιωματική αντιπολίτευση, που είδε «δάκτυλο» Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και ανοίκεια πολιτική παρέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας πίσω από αυτές, ενώ αξιοποιήθηκαν από την πλευρά της κυβέρνησης ως ενδεικτικές της αδυναμίας του κ. Τσίπρα για μια άλλου τύπου διαπραγμάτευση με την Ε.Ε.
Ο Οτμαρ Κάρας και ο Γάλλος ευρωβουλευτής Λ. Νγκοκ, κατά τη συνέντευξη Τύπου της αντιπροσωπείας της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο κ. Κάρας σε συνέντευξη Τύπου, χθες, παραδέχθηκε ότι ο κ. Τσίπρας στη συνάντηση του Στρασβούργου παρέδωσε στα μέλη της επιτροπής ένα κείμενο (τη λεγόμενη «Μαύρη Βίβλο του Μνημονίου», όπου καταγράφονται οι κατά τον ΣΥΡΙΖΑ οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις από την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος), πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «δεν υπάρχει διόρθωση σε σχέση με το όσα δήλωσα χθες», επιμένοντας ουσιαστικά στις θέσεις του. Είχε προηγηθεί δήλωση του συν-εισηγητή της έκθεσης για τα πεπραγμένα της τρόικας, Γάλλου ευρωβουλευτή Λιέμ Χοάνγκ Νγκοκ, ο οποίος χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα «παραγωγική» και αναφέρθηκε σε «μια λεπτομερή οικονομική και κοινωνική ανάλυση, καθώς και τις πολιτικές προτάσεις», που τους παρέδωσε σε αναλυτικό φάκελο.

Η παραδοχή του κ. Κάρας ότι ο κ. Τσίπρας παρέδωσε «ένα κείμενο» ερμηνεύθηκε από την Κουμουνδούρου ως «αναδίπλωση» και ο ΣΥΡΙΖΑ απαίτησε από τον Αυστριακό ευρωβουλευτή «να ζητήσει δημόσια συγγνώμη, ο ίδιος και αυτοί που τον επικαλέσθηκαν». Η σφοδρή ενόχληση του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώθηκε από νωρίς χθες το πρωί σε δηλώσεις στελεχών του, όπως ο γραμματέας της Κ.Ο. Νίκος Βούτσης, ο οποίος είπε ότι οι δηλώσεις Κάρας δημιουργούν πολιτικό ζήτημα, ενώ ο εκπρόσωπος του κόμματος, Πάνος Σκουρλέτης, μίλησε για «απρέπεια και χοντράδα».

«Τα λόγια είναι εύκολα»

Μιλώντας στη Βουλή, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, τόνισε ότι τα λεγόμενα του κ. Κάρας για τη συνάντησή του με τον κ. Τσίπρα δείχνουν ότι «τα λόγια μέσα είναι εύκολα, η διαπραγμάτευση έξω είναι πάρα πολύ δύσκολη» και κάλεσε σε συσπείρωση «με κριτήριο την εθνική ενότητα και την κοινωνική συνοχή, προκειμένου να διασφαλίσουμε την έξοδό μας από την κρίση». Ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης, σε έντονα ειρωνικό ύφος, είπε ότι ο κ. Τσίπρας «καθιέρωσε τη σκληρή διαπραγμάτευση διά της σιωπής».

Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος επισήμανε ότι «εμείς λέγαμε ότι όταν διαχειριστήκαμε την κρίση στην πιο δύσκολη περίοδο μετά τον εμφύλιο πόλεμο για την Ελλάδα, δεν υπήρχε άλλη επιλογή». Πρόσθεσε, δε, ότι και κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας από τον κ. Σαμαρά δεν έχει κατατεθεί εναλλακτική πρόταση από καμία πλευρά της Βουλής.

To μοντέλο της τρόικας πρέπει να αντικατασταθεί

Το μοντέλο της τρόικας τελείωσε, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες ο κ. Οτμαρ Κάρας, επικεφαλής της ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου που συντάσσει έκθεση για τον ρόλο της τρόικας. Οπως υποστήριξε, πρέπει να προχωρήσει η αντικατάστασή της από άλλο όργανο που θα διασφαλίζει περισσότερη διαφάνεια, δημοκρατική νομιμοποίηση και κοινοβουλευτικό έλεγχο. Πάντως, επισήμανε ότι χρειάζεται να τροποποιηθούν οι Συνθήκες, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να διαδραματίσει τον ρόλο αυτό, ενώ σημείωσε ότι πρέπει να πάμε στη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου (στα πρότυπα του ΔΝΤ) που θα λογοδοτεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο Γάλλος συν-εισηγητής της έκθεσης, Λ. Νγκοκ, ανέφερε ότι υπάρχει έντονη συζήτηση στο ΔΝΤ για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Μάλιστα, δήλωσε ότι το θέμα συζητήθηκε και με τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, κατά τη διάρκεια της χθεσινής τους συνάντησης. Ο κ. Νγκοκ υποστήριξε πως στις πιθανές λύσεις περιλαμβάνεται η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του, η μείωση των επιτοκίων δανεισμού, καθώς και το να δεχθεί η ΕΚΤ να καταγράψει ζημίες επί του ελληνικού χρέους που κατέχει. Αναφορικά με το θέμα του «κουρέματος» των τραπεζικών καταθέσεων, δήλωσε ότι προσπαθούμε να το αποφύγουμε και να μην ισχύσει μοντέλο Κύπρου. Η αντιπροσωπεία του Ευρωκοινοβουλίου συναντήθηκε χθες και με εκπροσώπους της ΓΣΕΕ, του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ και του ΕΒΕΑ.

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ