9.3.2012 11:02

Τρία «αγκάθια» απειλούνται με απένταξη

ΠΙΕΖΟΥΝ ΟΙ ΧΡΟΝΟΙ ΓΙΑ ΛΙΜΑΝΙ ΛΑΓΚΑΔΑΣ ΚΑΙ ΧΥΤΑ Β. ΧΙΟΥ

Συγκρατημένα αισιόδοξη για την απορροφητικότητα των έργων της Χίου από το ΕΣΠΑ επέστρεψε στο νησί η τοπική αντιπροσωπεία  που πήρε μέρος στην υπηρεσιακή σύσκεψη που έγινε στη Μυτιλήνη για το θέμα.
Ωστόσο, η αισιοδοξία των αιρετών δεν είναι ικανή να καλύψει μια σειρά προβλημάτων που εμφανίζονται στα ενταγμένα έργα και απειλούνται πια με απένταξη, αφού οι οδηγίες προς τη Διαχειριστική Αρχή είναι τόσο ασφυκτικές, που ενδεχομένως να υπάρξουν πολύ σύντομες αρνητικές εξελίξεις.
 
Η σύσκεψη
Σκοπός της συνάντησης ήταν ο προσδιορισμός των προβλημάτων που έχουν εντοπιστεί για την ταχεία υλοποίηση των έργων και η διευθέτηση του κλεισίματος των ημιτελών έργων του ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου 2007-2013. Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Νάσος Γιακαλής και τα στελέχη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας επεσήμαναν σε όλους τους τελικούς δικαιούχους των έργων την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών για την επίτευξη των οικονομικών στόχων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
Οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έγιναν αποδέκτες των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι τελικοί δικαιούχοι των έργων, κυρίως σε θέματα που έχουν σχέση με τις απαλλοτριώσεις, τις εγγυητικές των εργολάβων και γενικότερα τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που επιβραδύνουν την πρόοδο των έργων.
 
Διπλός κίνδυνος για Περιφέρεια
Στα έργα που αφορούν τη Χίο με τελικό δικαιούχο την Περιφέρεια εμφανίζεται διπλός κίνδυνος. Συγκεκριμένα στην «κόκκινη ζώνη» βρίσκονται η ολοκλήρωση του λιμανιού της Λαγκάδας και ο ΧΥΤΑ στη θέση Πυργιά, ενώ αμφιβολίες εγείρονται και για το σχολικό κέντρο Καμποχώρων.
Για να προχωρήσει ο ΧΥΤΑ στα Πυργιά απαιτούνται αναγκαστικές απαλλοτριώσεις, ενώ για το έργο των λιμενικών εγκαταστάσεων στη Λαγκάδα, ζητήθηκε συμπληρωματική σύμβαση για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει προκύψει με την κατακρήμνιση του βυθού.
 
Τα καλά μαντάτα
Στα έργα που προχωρούν κανονικά και βάση σχεδιασμού είναι ο ΧΥΤΑ της νότιας Χίου που παραδίδεται το αμέσως επόμενο διάστημα, ο δρόμος Χίου- Καρδαμύλων όπου οι εργασίες συνεχίζονται, το διθέσιο νηπιαγωγείο στο Πυργί, η παράκαμψη του δρόμου Ζυφιά- Χαλκείους- Αγ. Γεωργίου με τον εργολάβο να εγκαθίσταται τις επόμενες μέρες, αφού ήδη έχουν κατατεθεί τα χρήματα των απαλλοτριώσεων.
Ακόμη, κανονικά συνεχίζεται το έργο των σωληνώσεων μεταφοράς νερού από το φράγμα Κατράρη καθώς και η αποκατάσταση του Αγ. Νικολάου Ψαρών και του κρηπιδώματος Οινουσσών.
 
Σύσκεψη για το Σχολικό Κέντρο
«Διάλειμμα» έχει χτυπήσει για τις εργασίες στο σχολικό κέντρο Καμποχώρων μήνες τώρα. Ο κ. Γανιάρης υποστηρίζει ότι το σταμάτημα του έργου οφείλεται σε τεχνικά και οικονομικά θέματα που έχουν προκύψει και προκειμένου να δοθεί λύση και να συνεχίσει η εκτέλεση και ολοκλήρωση του έργου, την ερχόμενη εβδομάδα θα έρθουν στη Χίο εκπρόσωποι της Διαχειριστικής Αρχής  και ο γενικός διευθυντής της Περιφέρειας για να δουν το έργο από κοντά και να δώσουν άμεσες λύσεις.
Α.Κ.
 
 
Μεγάλο δημοτικό «αγκάθι» ο περιφερειακός
 
Τόνοι αισιοδοξίας επικρατούν και στο Δήμο Χίου, με το δήμαρχο να υποστηρίζει ότι θα αγγίξει σε απορροφητικότητα το 7% από το σύνολο της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, ποσοστό κατά πολύ περισσότερο από εκείνο του Δήμου Μυτιλήνης.
Ο ίδιος, όπως και ο προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας Λ. Τσακός, διαβεβαιώνουν μέσω του «π» ότι δεν υπάρχει εμπλοκή σε κανένα έργο. «Όλα τα έργα που έχουμε εντάξει προχωρούν κανονικά, απλά υπάρχουν διαφορετικοί ρυθμοί και ταχύτητες. Υπάρχουν διαδικασίες που πρέπει να γίνουν για το καθένα, που απαιτούν διαφορετικούς χρόνους. Άλλα προχωρούν γρήγορα κι άλλα με πιο αργούς ρυθμούς», υποστήριξε ο κ. Τσακός.
 
Σχολικά κτίρια και περιφερειακός
 
Η αλλαγή του νόμου και η εφαρμογή του ΚΕΝΑΚ (Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων) έχει προκαλέσει κάποια «τρικυμία» στα έργα που αφορούν σχολικά κτίρια, ενώ άδηλο, όσο κι αν ο Δήμος δεν θέλει να το αποδεχτεί, είναι και το μέλλον του περιφερειακού της πόλης της Χίου.
Για τα σχολικά κτίρια οι μελέτες έχουν τροποποιηθεί, απλά, λόγω της καθυστέρησης που επέφερε αυτή η διαδικασία, έχουν μείνει πίσω τα έργα.
Για τον περιφερειακό της πόλης το πρώτο τμήμα απαιτεί αναγκαστικές απαλλοτριώσεις, με δεδομένες τις χρονοβόρες διαδικασίες τους, ενώ για το τέταρτο τμήμα στις 4 του Απρίλη εκκρεμεί στο ΣτΕ η εκδίκαση των προσφυγών των ιδιοκτητών, χωρίς ως τώρα να έχει προηγηθεί καμία διαμεσολαβητική προσπάθεια, που θα απεμπλέξει απ’ τα δικαστικά γρανάζια την υπόθεση. Ο δήμαρχος απλώς ευελπιστεί ότι σε συνάντηση που θα έχει με τους προσφεύγοντες ιδιοκτήτες θα βρεθεί η χρυσή τομή και θα συνεχιστεί το έργο, μια ελπίδα που βάσιμα δεν στηρίζεται.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ