8.4.2015 15:46

Τραγούδια από τον κόσμο του παραδοσιακού παιχνιδιού

ΣΤΑ ΣΚΑΡΙΑ ΝΕΟ CD ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΤ. ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ

Μας έχει πραγματικά εξιτάρει κι ανυπομονούμε να ακούσουμε τη νέα δισκογραφική δουλειά που ετοιμάζει ο Παντελής θαλασσινός πατώντας και πάλι στα βήματα της λαϊκής μας παράδοσης και συγκεκριμένα στα παραδοσιακά παιχνίδια.

Η νέα αυτή δισκογραφική δουλειά  η οποία βρίσκεται στο τελικό στάδιο για την υλοποίηση της είναι από τα « αγαπημένα παιδιά» του Παντελή Θαλασσινού κι όπως ο ίδιος δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξη του, αποτελούν συνέχεια της δουλειάς που είχε κάνει με τον Ηλ. Κατσούλη στο Καλεντάρι.

Στην ιστοσελίδα www.musicpaper.gr γίνεται ιδιαίτερη αναφορά για τη νέα δισκογραφική δουλειά του Παντ. Θαλασσινού με δηλώσεις από τους δυο συντελεστές.

Π. Θαλασσινός:«Πρόκειται για κύκλο τραγουδιών που εστιάζεται στον κόσμο του παραδοσιακού παιχνιδιού, αντλώντας από αυτόν τα μηνύματα, τις παραβολές, τα μυστικά σήματα και τους συμβολισμούς που κρύβουν οι «νόμοι» του». Με αυτήν την αφορμή ζητήσαμε από τον Παντελή Θαλασσινό και τον Κώστα Φασουλά να μας πούν δυο λόγια για αυτήν την έκδοση που ετοιμάζουν...   «Ο Κώστας Φασουλάς είναι ένας άνθρωπος που πάντα εκτιμούσα όχι μόνο γιατί έχω συνεργαστεί μαζί του, αλλά γιατί πίστευα και πιστεύω ότι είναι ένας ζωντανός οργανισμός της στιχουργίας σήμερα. Όλα ξεκίνησαν από μια ιδέα του Κώστα και σιγά σιγά,  αρχίσαμε να κάνουμε πραγματικότητα όλο αυτό που περιείχε η ιδεα του.. Έπαιρνα σιγά-σιγά τους στίχους  του Κώστα και σκάρωνα τραγούδια στο κινητό μου.   Οι στίχοι ήταν απ' αυτούς που σε συγκινούν από την πρώτη ανάγνωση ή ακρόαση.  Η διαδικασία αυτή κράτησε γύρω στον ένα χρόνο. Τώρα κοντεύουμε τα δύο, δυόμισι χρόνια. Τα τραγούδια άρχισαν να σβήνονται και να ξαναγράφονται, γιατί πολλές φορές δε μου άρεσαν οι μουσικές πάνω σε αυτό που μετέφεραν οι στίχοι.   Πάντα σε συζήτηση με τον Κώστα με πολλές κι ατέλειωτες συναντήσεις, μεταξύ μπύρας, ούζου και ρακής, τα τραγούδια πήραν την τελική τους μορφή. Με τον Πέτρο Βαρθακούρη και το Λευτέρη Χαβουτσά, αρχίσαμε να συναντιόμαστε στο σπίτι μου για να προβάρουμε τα τραγούδια. Υπάρχουν ατέλειωτες ηχογραφήσεις από πρόβες και από διαφορετικές βερσιόν των τραγουδιών. Ακόμη και γνώμες είναι ηχογραφημένες. Τώρα νομίζω ότι είμαστε σε πολύ καλό δρόμο, κάνοντας τα τραγούδια κιθαριστικές μπαλάντες τα πιο πολλά, και με τη βοήθεια άλλων φίλων τα εμπλουτίζουμε με διάφορα όργανα που πηγαίνουν στο καθένα από αυτά.   Πιστεύω πάρα πολύ σ' αυτό το υλικό. Οι δίσκοι είναι ωραίο να έχουν ολοκληρωμένη μορφή. Εδώ έχουμε να κάνουμε με έναν κύκλο  τραγουδιών που  βασίζεται σε ένα θεματικό άξονα. Θεωρώ ότι είναι η συνέχεια της δουλειάς που είχα κάνει με τον Κατσούλη, στο Καλαντάρι... Τόσο πολύ πιστεύω σ' αυτόν τον δίσκο.»  

Κώστας Φασουλάς    

«Πρόκειται για κύκλο τραγουδιών που εστιάζεται στον κόσμο του παραδοσιακού παιχνιδιού, αντλώντας από αυτόν τα μηνύματα, τις παραβολές, τα μυστικά σήματα και τους συμβολισμούς που κρύβουν  οι «νόμοι» του.   Είναι τραγούδια  μιας ιδέας που δουλεύουμε αρκετό καιρό με τον Παντελή. Ευτύχησα να συναντηθώ και πάλι με την βαθιά του συγκίνηση και αλήθεια, στοιχεία  που τον χαρακτηρίζουν  ως άνθρωπο και ως δημιουργό- ερμηνευτή.  Δεν είναι αυτό που λέμε Παιδικά τραγούδια. Μακάρι να ήταν. Όμως δεν είναι. Έχουν πηλό, έχουν χώματα και γόνατα γρατζουνισμένα, όμως οι «πρωταγωνιστές» τους  έχουν μεγαλώσει και «διαβάζουν» αλλιώς τα οσα θυμούνται.     Το Κουτσό για παράδειγμα, κρύβει μια βαθιά ανθρώπινη στιγμή. Είναι κάτι σαν προειδοποίηση. Είναι  η μοναξιά με το ένα πόδι, αυτή που δεν την  επιλέγεις εσύ…   Ο  Πόλεμος  υπηρετεί την αιώνια αντιπαλότητα των ανθρώπων, η Τυφλόμυγα, την μαγική πορεία προς το άγνωστο, και η Σκλαβιά, την πικρή  αλήθεια που η ίδια η λέξη σηματοδοτεί».  

Πηγή: www.musicpaper.gr

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ