25.2.2014 16:41

Τουρκία: Ο Ερντογάν ζήτησε από τον γιo του να κρύψει $1 δισ.

Πολιτικό «σεισμό» έχουν προκαλέσει στην Τουρκία οι αποκαλύψεις ότι, πάνω από εφτά χιλιάδες πολίτες, ανάμεσά τους και ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, έπεσαν θύματα τηλεφωνικών υποκλοπών τα τελευταία τρία χρόνια από την «παράλληλη δομή του τουρκικού κράτους», όπως αποκαλούν την κοινότητα Γκιουλέν, οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες «Σταρ» και «Γενί Σαφάκ».

Όμως το σκάνδαλο των υποκλοπών φέρνει σε δεινή θέση τον πρωθυπουργό της χώρας, έπειτα από την δημοσιοποίηση ενός βίντεο στο οποίο εμφανίζεται να έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον γιο του, Μπιλάλ, στον οποίον φέρεται να λέει να «ξεφορτωθεί» μεγάλα χρηματικά ποσά την ημέρα που αποκαλύφθηκε η είδηση της έρευνας στην κυβέρνησή του για διαφθορά.

Για την τουρκική ηγεσία, για το σκάνδαλο έχει βάλει το... χεράκι του το κίνημα Γκιουλέν, το οποίο ανέλαβε δράση εν όψει και των δημοτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στη χώρα στα τέλη Μαρτίου αποτελώντας βαρόμετρο για τον Τούρκο πρωθυπουργό. 

Σύμφωνα με το Reuters, το βίντεο, που ανέβηκε στο YouTube, έχει προκαλέσει θύελλα στη γείτονα με την κυβέρνηση να εκδίδει ανακοίνωση τονίζοντας ότι πρόκειται για ψεύτικο και αναληθές βίντεο, στην ουσία για προϊόν μοντάζ. 

Από την πλευρά του το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει την αυθεντικότητα των ηχογραφήσεων που αναρτήθηκαν. 

Στις ηχογραφήσεις υποτίθεται ότι ακούγονται πατέρας και γιος να συζητούν για το πώς να μειώσουν τα κονδύλια στο «μηδέν», με το να τα μοιράσουν σε διάφορους επιχειρηματίες. 
Σε ένα σημείο ακούγεται η «φωνή» του Μπιλάλ να λέει ότι πρέπει να «εξαφανιστούν» ακόμα 30 εκατομμύρια ευρώ. 

Πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών στην ιστορία της Τουρκίας, σύμφωνα με τις δύο φιλοκυβερνητικές εφημερίδες, οι οποίες πρόσκεινται στον Τούρκο Πρωθυπουργό και παρουσιάζουν έγγραφα τα οποία, όπως υποστηρίζουν,  αποδεικνύουν το σκάνδαλο. 

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην Τουρκία είναι το γεγονός ότι το μεσημέρι της Τρίτης η τουρκική αντιπολίτευση κάλεσε τον Ερντογάν να εγκαταλείψει την εξουσία. 

«Η κυβέρνηση πρέπει να παραιτηθεί αμέσως, έχει χάσει κάθε νομιμοποίηση», δήλωσε ο Χαλούκ Κοτς, αντιπρόεδρος του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, στο τέλος της έκτακτης συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Οι εφημερίδες δημοσιεύουν τα ονόματα όλων όσων τα τηλέφωνα παρακολουθούνταν τα τελευταία τρία χρόνια. 

Στη λίστα περιλαμβάνονται δημοσιογράφοι, πολιτικοί, συγγραφείς, επιχειρηματίες, νομικοί και ακτιβιστές. Οι παρακολουθήσεις ξεκίνησαν με αίτημα δύο εισαγγελέων, των Αντέμ Οζτζάν και Αντνάν Τσιμέν, προς το δικαστήριο. Αρχικά παρακολουθούσαν τον Τούρκο Πρωθυπουργό, στη συνέχεια τους συνεργάτες του και αργότερα τους υπόλοιπους. Οι δύο εφημερίδες επικαλούνται 125 φακέλους οι οποίοι είχαν κρατηθεί μυστικά από την αρχιεισαγγελία Κωνσταντινούπολης. 

Πρόκειται για φακέλους οι οποίοι  σχετίζονται με τις έρευνες της 17ης και 25ης Δεκεμβρίου και τα γεγονότα του πάρκου Γκεζί.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ