6.4.2015 9:07

Τουρισμός και αναπτυξιακός σχεδιασμός αντικείμενα της επίσκεψης Γ. Σπιλάνη στα Ψαρά

Τα Ψαρά επισκέφθηκε ο επικεφαλής του συνδυασμού ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ, Γ. Σπιλάνης στις 4 και 5 Απριλίου μετά από συνεννόηση με τον Δήμαρχο Κ. Βρατσάνο για να συζητήσουν μαζί με τα στελέχη του Δήμου και τους επαγγελματίες του νησιού το πρόγραμμα τουριστικής προβολής που ετοίμασε η δημοτική αρχή, αλλά και γενικότερα αναπτυξιακά θέματα που απασχολούν το νησί.

Εγιναν επισκέψεις σε αξιοθέατα και υποδομές του νησιού που αποτελούν τη πρώτη ύλη αλλά και προϋποθέσεις για τη τουριστική ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής των κατοίκων (πχ. ναός Αγ Νικολάου, Αίθουσα Εκδηλώσεων, Βιβλιοθήκη, περιοχή Μαύρης Ράχης, Σπιτάλια, τον αρχαιολογικό χώρο του Αρχοντικιού κλπ) καθώς και αναξιοποίητους πόρους όπως το Ξενοδοχείο του ΕΟΤ, το κτήριο του Ιστορικού Μουσείου, η αξιοποίηση των οποίων αποτελεί προτεραιότητα για το Δήμο.

Στη συνάντηση -στην οποία συμμετείχε και ο υποψήφιος του συνδυασμού Α. Καραγιώργης- αφού επισημάνθηκαν τα χρόνια προβλήματα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών που φαίνεται να αντιμετωπίζονται σε ικανοποιητικό βαθμό με την εβδομαδιαία σύνδεση του νησιού με τον Πειραιά με αξιόπλοο πλοίο και σταθερό δρομολόγιο, έγινε ιδιαίτερη συζήτηση για τις παρεχόμενες υπηρεσίες από τις επιχειρήσεις του νησιού και την δυνατότητα να προσφέρουν τοπικά προϊόντα και «φιλοξενία» αναβαθμίζοντας τη ποιότητα τους, καθώς και τα προβλήματα που συναντούν εξ αιτίας της πολύ μικρής τουριστικής περιόδου. Η επιμήκυνση της περιόδου με προσφορές-πακέτα αλλά και ειδικές δραστηριότητες κρίθηκε ως απαραίτητη πρωτοβουλία που απαιτεί συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων.

Ο Γ.Σπιλάνης επισήμανε ότι είναι πρωταρχικό να δοθεί απάντηση στο ερώτημα «γιατί να επισκεφθεί ένας τουρίστας τα Ψαρά» και με βάση την απάντηση, να επιχειρηθεί η δημιουργία της τουριστικής εικόνας που θα πρέπει να στηρίζεται στη ταυτότητα του νησιού. Η ανάδειξη της ταυτότητας αποτελεί τη βάση για τη παραγωγή υλικού για την ηλεκτρονική και έντυπη διαφήμιση με στόχο τη προσέλκυση τουριστών αλλά και του αντίστοιχου σύντομου (και μη δαπανηρού) αλλά κατατοπιστικού υλικού για την ενημέρωση των επισκεπτών. Το υλικό αυτό πρέπει να είναι διαφορετικό για τους έλληνες και αλλοδαπούς τουρίστες, ενώ από τους συμμετέχοντες επισημάνθηκε ιδιαίτερα ότι η παρουσία Γάλλων και Ιταλών τουριστών, απαιτεί και τη δημιουργία υλικού και σε αυτές τις γλώσσες.

Από τη συζήτηση προέκυψε ότι αποτελεί μονόδρομο η ανάδειξη των Ψαρών ως «ναυτικό νησί» με βάση την ενασχόληση των κατοίκων με τη θάλασσα και ειδικά τη ναυτιλία, με τη συμμετοχή τους στη επανάσταση του 1821, αλλά και τη θέση του νησιού στο κέντρο του Αιγαίου και των θαλάσσιων διαδρομών μεταξύ βορά και νότου, δύσης και ανατολής για την ανάπτυξη του πολιτιστικού και ναυταθλητικού τουρισμού συμπεριλαμβανόμενου του αλιευτικού τουρισμού. Όμως η ανάπτυξη των σχετικών τουριστικών προϊόντων, απαιτεί την ανάπτυξη συγκεκριμένων υποδομών και υπηρεσιών από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Ο Γ.Σπιλάνης επισήμανε ότι η ανάδειξη της ταυτότητας διευκολύνεται με τη δημιουργία ενός κέντρου στο οποίο με σύγχρονα μέσα θα ενημερώνει για τα σημαντικά ιστορικά, πολιτιστικά, φυσικά χαρακτηριστικά του νησιού ενώ ταυτόχρονα θα προτρέπονται οι τουρίστες να επισκέπτονται τις ανάλογες περιοχές.  

Σε ότι αφορά τα γενικά προβλήματα, η ενημέρωση επεκτάθηκε στη δυσκολία που υπάρχει για την εκπόνηση τεχνικών μελετών ειδικά στα μικρά νησιά όπου η έλλειψη τεχνικής υπηρεσίας θα πρέπει να αναπληρωθεί από τη Περιφέρεια με προγραμματική σύμβαση, τη λειτουργία των ανταποδοτικών υπηρεσιών που δεν μπορεί να έχουν επαρκή έσοδα λόγω μικρού πληθυσμού, την ευελιξία στις προσλήψεις με βάση την ύπαρξη ίδιων πόρων, την ανάγκη άμεσης λειτουργίας του πρατηρίου βενζίνης, την ολοκλήρωση του σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων, τη στελέχωση του πολυδύναμου ιατρείου, καθώς και προγράμματα κατάρτισης σχετικά με στοχευμένους τομείς της οικονομίας ώστε να υπάρξει βελτίωση της ελκυστικότητας διαβίωσης και επιχειρηματικότητας στα Ψαρά.

Ο Γ. Σπιλάνης επισήμανε ότι η επίλυση των κοινών προβλημάτων των νησιών -ειδικά των μικρότερων από αυτά- απαιτεί τόσο αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο (νόμος Καλλικράτη και ειδική νησιωτική πολιτική), όσο και στην επεξεργασία του επιχειρησιακού σχεδίου της Περιφέρειας που θα περιλαμβάνει και την εξειδίκευση των στόχων του νέου ΕΣΠΑ, γεγονός που απαιτεί συντονισμό δράσης σε επίπεδο Περιφέρειας με τη λειτουργία της επιτροπής διαβούλευσης. Ταυτόχρονα απαιτεί συντονισμό σε επίπεδο νησιωτικών Δήμων και Περιφερειών για τη προετοιμασία των θεσμικών προτάσεων που θα αντιμετωπίζουν τα ιδιαίτερα προβλήματα της νησιωτικότητας.    

Ο Γ. Σπιλάνης δεσμεύθηκε ότι ο συνδυασμός ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ θα συμβάλει προς τη κατεύθυνση αυτή με τις προτάσεις του, ενώ υποσχέθηκε ότι να στηρίξει τον Δήμο Ψαρών στην επεξεργασία του στρατηγικού αναπτυξιακού του σχεδίου με ολοκληρωμένες δράσεις.

 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ