20.9.2013 11:23

«Τορπιλίζονται οι σχέσεις με την Τουρκία»

«ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΤΑ ΟΦΕΛΗ», ΑΝΕΦΕΡΕΙ Ο ΧΙΩΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΟΥ ΖΗΤΑΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Την παρέμβαση του Δημάρχου Χίου Π. Λαμπρινούδη, προκάλεσε το πρωτοσέλιδο του «π» σχετικά με τη στήριξη της Ελλάδας στο Dubai για την ανάληψη της EXPO 2020 ενώ υποψήφια πόλη ήταν η γειτονική Σμύρνη.

Σε επιστολή του στον Πρωθυπουργό Α. Σαμαρά ο κ. Λαμπρινούδης υπογραμμίζει ότι μία στήριξη στο Dubai «τα οφέλη της οποίας δεν γίνονται αντιληπτά από τους νησιώτες του Βορείου Αιγαίου», τορπιλίζει τις σχέσεις με την Τουρκία και πλήττει το τουριστικό ρεύμα τόσο προς τη Χίο όσο και προς τα υπόλοιπα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Η επιστολή

Αναλυτικά στο κείμενο που απέστειλε στον Α. Σαμαρά, ο Δήμαρχος Χίου αναφέρει:

«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

     Προς μεγάλη μας λύπη, πληροφορηθήκαμε από τον τοπικό Τύπο ότι από τις υποψήφιες πόλεις για την Έκθεση EXPO 2020, η χώρα μας προτίθεται να υποστηρίξει το Ντουμπάι και όχι τη Σμύρνη.      

     Διανύουμε μία περίοδο κατά την οποία η οικονομική δυσπραγία έχει πλήξει ιδιαίτερα τα ακριτικά νησιά του Αιγαίου. Σημαντικό αντιστάθμισμα στη χρόνια αυτή κατάσταση, αποτελεί η ανάπτυξη στενών εμπορικών και τουριστικών σχέσεων με τα γειτονικά παράλια της Τουρκίας. Τις σχέσεις αυτές, με πολύ μόχθο και συνέπεια χτίζουν εδώ και χρόνια οι τοπικοί φορείς Αυτοδιοίκησης, οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον Τουρισμό, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά και σύσσωμη η τοπική κοινωνία.

     Είναι, δε, σχέσεις αμφίδρομες και βρίσκουν μεγάλη ανταπόκριση από τους αντίστοιχους φορείς της γειτονικής Τουρκίας. Να σημειωθεί ότι στο Επιμελητήριο Σμύρνης – και ιδιαίτερα στο πρόσωπο του Προέδρου του Εκρέμ Ντεμιρτάζ – τα νησιά μας έβρισκαν έως τώρα ζεστή υποδοχή και υποδειγματική δραστηριοποίηση σε θέματα τουρισμού και εμπορίου.

     Ως εκ τούτου, μία ενδεχόμενη άρνηση στήριξης της υποψηφιότητας της Σμύρνης, τορπιλίζει τις άριστες σχέσεις καλής γειτονίας που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια, με αποτελέσματα ολέθρια για τον Τουρισμό, που αποτελεί και την κύρια πηγή τόνωσης της τοπικής αγοράς.

     Οι κάτοικοι των ακριτικών νησιών αναμένουν κινήσεις που θα στηρίξουν τις προσπάθειές τους, ενώ παράλληλα αδυνατούν να κατανοήσουν τα οφέλη που θα έχει μία ενδεχόμενη στήριξη προς το Ντουμπάι. Κεντρικό αίτημα όλων είναι ο σεβασμός προς την ιδιαιτερότητα της περιοχής του Βορειοανατολικού Αιγαίου και η έμπρακτη απόδειξή του.

     Ως Δήμαρχος Χίου και ως Πρόεδρος Π.Ε.Δ. Βορείου Αιγαίου, σας μεταφέρω το επιτακτικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας που αγωνιά και παρακαλώ όπως το λάβετε σοβαρά υπ’ όψη σας, πριν από οποιαδήποτε απόφασή σας.

         Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε συνεργασία χρειαστεί.».

 

 «Παλαιότερη η δέσμευση προς το Ντουμπάι»

Άμεση ήταν η κινητοποίηση του υπ. Εξωτερικών στο δημοσίευμα του «π» και του politischios.gr. Αποδέκτης των παραπόνων του πρώην υπουργού Εξωτερικών αναφορικά με τον τρόπο που το ζήτημα επηρεάζει την Χίο ήταν ο βουλευτής Χίου Κ. Τριαντάφυλλος, ο οποίος και είχε 15λεπτη συνομιλία με τον Δημ. Αβραμόπουλο. Από την πλευρά του κ. Αβραμόπουλου διαμηνύεται ότι το θέμα της στήριξης στο Ντουμπάι δεν προήλθε τώρα αλλά ήταν αποτέλεσμα που προέκυψε από επίσκεψη Ελλήνων αξιωματούχων από άλλα υπουργεία. Μάλιστα ο ίδιος έδειξε ιδιαίτερα ενήμερος για την σχέση που διατηρούν τα Επιμελητήρια Χίου και Σμύρνης όπως και τα οφέλη από την οικονομική «άνοιξη» στις σχέσεις των δυο πλευρών. Τέλος, ο ίδιος αναγνώρισε ότι η επιλογή που έγινε από την κεντρική διοίκηση δεν ήταν η ενδεδειγμένη... 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ