17.3.2016 11:08

Τώρα ζητούν επιπλέον χώρους για μετανάστες στα νησιά

ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΠΟΡΤΕΣ ΑΠΟ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ, ΚΑΡΜΑΝΤΖΗ ΚΑΙ ΒΟΥΡΝΟΥ

Την έντονη αντίδραση του Δήμου Χίου αλλά και της Περιφέρειας προκάλεσε έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών με το οποίο τους ζητείται από τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας να διαθέσουν επιπλέον χώρους για τη διαμονή προσφύγων και μεταναστών, σε μία μάλιστα περίοδο που στα νησιά του Βορείου Αιγαίου παραμένουν εγκλωβισμένοι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

Αγνοώντας ότι οι τοπικές κοινωνίες έχουν διαθέσει στο κράτος το μέγιστο των δυνατοτήτων τους το Υπουργείο ζητάει επιτακτικά επιπλέον δομές, χωρίς παράλληλα να διευκρινίζει τι θα γίνει προηγουμένως με τη διαχείριση των ήδη υπαρχόντων προσφύγων και μεταναστών, αφού μόνο στη Χίο για δεύτερη συνεχή εβδομάδα παραμένουν εγκλωβισμένα περί τα 2.000 άτομα.

Στ. Κάρμαντζης: «Εμείς πράξαμε το καθήκον μας, ας το κάνει και η πολιτεία»

«Έχουμε κάνει το πατριωτικό μας καθήκον, έχουμε ξεπεράσει τις δυνάμεις μας κατά πολύ. Νομίζω ότι είναι η ώρα να κάνει και η πολιτεία το καθήκον της. Δεν υπάρχουν και δεν διαθέτουμε άλλους χώρους, ας το κατανοήσουν όσοι επιμένουν να το αγνοούν. Η ζωή μας ανατρέπεται καθημερινά και ας καταλάβουν ότι έχουμε κι εμείς τους δικούς μας πρόσφυγες εδώ που δοκιμάζονται από τα δράματα της καθημερινότητας».

Μ. Βουρνούς: «Ατυχώς απευθύνθηκαν σε εμάς»

«Δεν νομίζω ότι αφορά νησιά σαν το δικό μας που έχουμε διαθέσει το maximum των δυνατοτήτων μας. Τα νησιά μας είναι χώροι transit και τίποτα άλλο. Τα νησιά είναι μικρές κοινωνίες, συνεπώς αυτό το έγγραφο ατυχώς απευθύνθηκε σε εμάς γιατί έχουμε δώσει πολύ περισσότερα από αυτά που έπρεπε».

Πόρτα και από την Χρ. Καλογήρου

Το κλίμα άρνησης για παραχώρηση νέων χώρων αποτυπώνεται και στην απάντηση της Χρ. Καλογήρου στον υφυπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μπαλάφα στην οποία τονίζει ότι σε Χίο, Σάμο, Μυτιλήνη έχουν ήδη δημιουργηθεί και λειτουργούν δομές καταγραφής και προσωρινής φιλοξενίας(hot spots) και ως εκ τούτου δεν υπάρχει περεταίρω δυνατότητα για εύρεση νέων χώρων.

«Με βάση τα παραπάνω και δεδομένης της οικονομικής και κοινωνικής επιβάρυνσης πέραν κάθε ορίου, δεν υπάρχει καμία περαιτέρω διαθεσιμότητα», καταλήγει η Χρ. Καλογήρου.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ