19.3.2012 9:06

Τώρα ξέρει ποιο ΠΑΣΟΚ πρέπει να κρύψει

Στις δόξες του, στα τέλη της δεκαετίας του ’80, στα χωριά – απόρθητα κάστρα των «δημοκρατικών» δυνάμεων η επιβολή από τις κλαδικές των προσώπων που θα ηγούνταν των τότε κοινοτήτων δε σήκωνε συζήτηση. Όποιος τολμούσε να αντιτάξει ζήτημα αξιοκρατικής επιλογής, η απάντηση ήταν «έλα μωρέ, κι ένα γάιδαρο να ορίσουν, αυτός θα βγει πρόεδρος!».
Χθες το ΠΑΣΟΚ ήρθε αντιμέτωπο με την ιστορική του ευθύνη και το πραγματικό μελλοντικό του πρόβλημα. Στις κάλπες συνέρρευσε το ΠΑΣΟΚ της λογικής του … γαϊδάρου, η επονομαζόμενη «ψυχή του Κινήματος». Ήταν οι άνθρωποι οι οποίοι, επειδή ακριβώς βρισκόμαστε σε μικρή κοινωνία και γνωριζόμαστε, το μόνο που τους πείραξε από τη μνημονιακή πολιτική είναι ότι έπεσαν τα ποσοστά του κόμματος. Ήταν οι άνθρωποι που νοιώθουν ότι οι περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις τους έρχονται ως δικό τους φυσικό αντίδωρο στο ότι εδώ και χρόνια νέμονται και οι ίδιοι το κοκαλάκι της εξουσίας. Ήταν οι άνθρωποι που επιμένουν να βλέπουν το ΠΑΣΟΚ όχι ως πολιτικό φορέα αναγέννησης του πολιτικού συστήματος αλλά ως πυλώνα του δικομματισμού. Ήταν οι άνθρωποι που θεωρούν αυτονόητο ότι από τις δικές τους πολιτικές πλάτες, κυρίαρχες εδώ και τριάντα χρόνια στον τοπικό παραγοντισμό, θα προκύψει η νέα εποχή για το ΠΑΣΟΚ και τη χώρα.
Κυρίως ήταν οι άνθρωποι που αισθάνονται ότι για όσα συνέβησαν στη χώρα το μόνο που δεν ευθύνεται είναι το ΠΑΣΟΚ, οι ίδιοι που έχουν ακόμα στο σαλόνι τους υπερυψωμένη την εικόνα του Αν. Παπανδρέου, σκιρτούν από θαυμασμό και μόνο στο άκουσμα της σκέψης του Γιώργου ότι θα ανοίξει σχολή πολιτικής σκέψης με παγκόσμια εμβέλεια και βλέπουν σήμερα στο πρόσωπο του Βαγγέλη τη συνέχεια της ιστορικής βενιζελικής κληρονομιάς.
Πώς θα χορέψει το βαλς του μετασχηματισμού του σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό πολιτικό φορέα μ’ αυτούς τους συνοδούς το ΠΑΣΟΚ; Ιδού το κυρίαρχο ερώτημα.
Πόσο εφικτό είναι να αλλάξεις την ίδια την ύπαρξη σου;
Αν η νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν μεθύσει από το νέκταρ της πολυπληθούς συμμετοχής θα ξυπνήσει σήμερα τρομαγμένη. Επιχειρεί το ακατόρθωτο. Να επαναφέρει στο ΠΑΣΟΚ τις πραγματικές δυνάμεις της κοινωνικής αλλαγής, έχοντας ως μαγνήτες όσους δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα. Αρκεί στα πολιτικά τους όνειρα να ανατείλει κάθε πρωί ο ίδιος απαράλλαχτος πράσινος ήλιος.
Απ’ τη χθεσινή εκλογική διαδικασία η νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχει ένα ελάχιστο όφελος. Ξέρει τουλάχιστον ποιο ΠΑΣΟΚ πρέπει να κρύψει, αν πραγματικά θέλει να μετατραπεί σε Κίνημα αλλαγής πρώτα απ’ όλα του εαυτού του. Αρχίζουμε…

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ