22.11.2012 9:18

Των φρονίμων τα παιδιά κόβουν δυο εκατομμύρια

ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΚΙ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΖΗΤΗΣΕ Η ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΗΣΗ ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ

Οι αριθμοί δε λένε ποτέ ψέματα. Δεν είναι πολιτικοί, δεν έχουν ανθρωπιά, είναι ψυχροί κι απρόσωποι. Μπροστά στην απόλυτη ψυχρότητα των αριθμητικών ελλειμματικών μεγεθών του Δήμου Χίου βρέθηκε για ακόμη μια φορά ο δήμαρχος κατά τα διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής, όπου συζητήθηκε η πορεία του γ’ τριμήνου του προϋπολογισμού. Σ’ αυτή Οικονομική Υπηρεσία και αντιπολίτευση όχι μόνο χτύπησαν επισταμένα το καμπανάκι του κινδύνου, αλλά ζήτησαν να αλλάξει ρότα το πλοίο.
Επιστροφή στην πραγματικότητα
Αυτό ζητήθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Η κρατική χρηματοδότηση είναι στα μισά. Ο Δήμος Χίου στις αρχές της χρονιάς που διανύουμε είχε καταρτίσει προϋπολογισμό με βάση τα έσοδα που προσδοκούσε ότι θα έχει από την πολιτεία. Τα δεδομένα όμως έχουν ανατραπεί. Χαρακτηριστικό είναι πως από τα τακτικά έσοδα υπολογίζονταν πως θα εισπραχτούν 19 εκ. ευρώ και έχουν φτάσει στο Δήμο μόλις 11 εκ., ενώ από τη ΣΑΤΑ προϋπολογίστηκαν 8,5-9 εκ. ευρώ κι έχουν φτάσει στο Δήμο Χίου μόλις 2 εκ..
Πεντάκης σε ρόλο … Κάλχα
Σε ρόλο Κάλχα ο προϊστάμενος της Οικονομικής Υπηρεσίας ανακοίνωνε τα δυσάρεστα, αποδεικνύοντας, με βάση τα αριθμητικά δεδομένα, ότι τίποτα από τα προϋπολογισθέντα δεν ευσταθεί και επί της ουσίας δεν υπάρχει περίπτωση να συγκλίνουν τα στοιχεία του προϋπολογισμού. Παράλληλα δε, για ακόμη μια φορά, χτύπησε το καμπανάκι του κινδύνου πως, αν συνεχιστεί κι άλλο η συγκεκριμένη οικονομική πολιτική, ο Δήμος δε θα μπορεί να ανταποκριθεί και θα προκύψει ακόμη και αδυναμία πληρωμών.
Αισιόδοξος ο δήμαρχος
Προσπάθησε να καθησυχάσει ο δήμαρχος, αναφέροντας τα ποσά που αναμένεται να φτάσουν στους δήμους το επόμενο διάστημα, χωρίς όμως να καταφέρει να πείσει, όχι λόγω δικής του αναξιοπιστίας, αλλά λόγω της μέχρι σήμερα πρακτικής της κυβέρνησης.
Περικοπές 2 εκ. ευρώ
Άμεση αναμόρφωση του προϋπολογισμού και περικοπές που θα φτάνουν τα 2-2,5 εκ. ζήτησε άμεσα από την Υπηρεσία ο συνδυασμός της «Νέας Αντίληψης». Η μειοψηφία υποστήριξε πως με δεδομένο ότι η χρηματοδότηση φτάνει με το σταγονόμετρο (ΣΑΤΑ και ΚΑΠ), είναι θέμα χρόνου να εξαφανιστεί το όποιο αποθεματικό έχει απομείνει στο Δήμο κι από εκεί κι ύστερα να μην μπορεί να καλύψει τα έξοδα του. Την περικοπή στο ύψος του ανωτέρου ποσού ανέλαβε να εισηγηθεί ο προϊστάμενος της Οικονομικής Υπηρεσίας.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ