23.10.2013 8:50

Την προστασία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ζητούν οι εργαζόμενοι στο θέατρο

«ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΟΥΜΑΝΤΟ» ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟ ΧΙΟΥ ΚΑΙ ΤΑ Μ.Μ.Ε.

Επιστολή με την οποία ξεκαθαρίζουν τη δική τους θέση γύρω από τις εξελίξεις στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ απέστειλαν οι Θοδ. Αργυρούδης και Παν. Μπελόκας, εργαζόμενοι στο Δημοτικό Θέατρο. Αναλυτικά σε αυτήν αναφέρουν: 

«Μετά από όσα ακούστηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου στις 16 Οκτωβρίου 2013 κατά τη διάρκεια της συζήτησης με θέμα την κατάσταση στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Β. Αιγαίου, αλλά και τις επόμενες ημέρες στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, εμείς εργαζόμενοι του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., καθώς ξαφνικά και τελείως αδικαιολόγητα βρεθήκαμε κατηγορούμενοι ως υπεύθυνοι για τη δύσκολη κατάσταση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., αισθανόμαστε την ανάγκη να δηλώσουμε τα παρακάτω:

1. Ουδέποτε ζητήσαμε παραπανίσια χρήματα από αυτά που προβλέπονται στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και στις Ατομικές μας Συμβάσεις. Εκείνο που διεκδικήσαμε ήταν απλά το νόμιμο δικαίωμά μας να διατηρηθούν οι μισθοί μας στο ύψος στο οποίο σωστά είχαν διαμορφωθεί μετά τις μειώσεις με τους νόμους του 2010 και να μη μειωθούν περεταίρω αυθαίρετα και παράνομα, (καθώς δεν υπήρχε άλλος νόμος που να επιβάλλει μειώσεις). Παράλληλα αρνηθήκαμε να δεχτούμε λανθασμένη εφαρμογή νόμου για το  Ενιαίο Βαθμολόγιο - Μισθολόγιο και να ενταχθούμε σε αυτό από το 2011 χωρίς να προβλέπεται από το νόμο.

2. Η διάθεση μας για συνεργασία με τις εκάστοτε διοικήσεις και διευθύνσεις του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. υπήρξε πάντοτε δεδομένη και ικανοποιητική και μπορεί να επιβεβαιωθεί εύκολα από τους Προέδρους και τα μέλη των προηγουμένων διοικήσεων, αλλά και από τα μέλη της παρούσας διοίκησης.

3. Μας καταλόγισε ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Σκούφαλος ότι αργήσαμε να μιλήσουμε δημόσια. Είναι αλήθεια. Δε φωνάξαμε ποτέ δημόσια για την χωρίς δική μας υπαιτιότητα, καθόλου φυσιολογική, αλλά καθιερωμένη για περισσότερο από τέσσερα χρόνια, κατάσταση να μας οφείλονται μισθοί με ποσά που κυμαίνονται από 5 έως και 15.000 € για τον καθένα μας. Δεν εκβιάσαμε με αποχή από τα καθήκοντά μας σε περίοδο παραστάσεων, τακτική που πιθανότατα θα ήταν αποτελεσματική. Δεν καταφύγαμε σε ένδικα μέσα κατά προσώπων ούτε και διεκδικήσαμε τόκους υπερημερίας. Και δεν τα κάναμε όλα αυτά, επειδή ακριβώς δε θέλαμε να κάνουμε ζημιά στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.

Ίσως όμως με την ανοχή και την υπομονή μας στο να χρηματοδοτούμε από το μισθό μας την κάλυψη των υποχρεώσεων του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., να κάναμε τελικά μεγαλύτερη ζημιά καθώς βοηθήσαμε άθελά μας να παγιωθεί αυτή η κατάσταση.
Δε σταματήσαμε να ασκούμε ανελλιπώς και σε καθημερινή βάση τα καθήκοντά μας, εξυπηρετώντας τις ανάγκες του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Η αντίδρασή μας περιορίζεται στην «ετήσια επιστολή» προς το Δ.Σ., με την οποία ζητάμε κάθε φορά να λυθεί το πρόβλημα και να μπουν σε προτεραιότητα οι εργαζόμενοι, και στην προ δύο ετών ολιγόμηνη επίσχεση εργασίας του ενός από εμάς (στη διάρκεια της οποίας μάλιστα ο συνάδελφος εργαζόταν κανονικά για την πραγματοποίηση της παραγωγής και των παραστάσεων).

Ακόμη και το γεγονός ότι παρόλο που παρακρατούνται οι ασφαλιστικές εισφορές από το μισθό εργαζομένου αυτές δεν αποδίδονται στο ασφαλιστικό του Ταμείο (Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε.), δεν καταγγέλθηκε στο Ταμείο παρά μόνο όταν ο εργαζόμενος και η οικογένειά του, έμειναν επί εννέα μήνες χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη (την οποία μάλιστα χρειάστηκαν τη συγκεκριμένη περίοδο για σοβαρό λόγο) και αφού είχε προειδοποιήσει το Δ.Σ., τόσο προφορικά όσο και εγγράφως, ζητώντας να διακανονιστεί το χρέος. 
Και είναι αλήθεια ότι ακόμα και τώρα, εμείς δεν έχουμε μιλήσει για το σύνολο των προβλημάτων που επί του παρόντος ταλανίζουν το θεσμό.  

4. Δεν επιθυμούμε να διοικούμε και να κάνουμε κουμάντο στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ούτε υποσκάπτουμε τις Διοικήσεις του. Απεναντίας, σεβόμενοι πάντοτε την ιεραρχία και την υποχρέωσή μας να ακολουθούμε τις εντολές και τις κατευθύνσεις του Διευθυντή (καθώς αυτός είναι ιεραρχικά ο προϊστάμενός μας),  προσπαθούμε να συνεργαστούμε τόσο με τον Πρόεδρο όσο και με τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. Πολλές μάλιστα φορές ασχολούμαστε και εξυπηρετούμε καταστάσεις που δεν είναι μέσα στα καθήκοντά μας, καθώς αντιλαμβανόμαστε τη δυσκολία διεκπεραίωσης των υποχρεώσεων του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. λόγω έλλειψης προσωπικού ειδικά τα τελευταία χρόνια. Επιπλέον όποτε μας ζητήθηκε συνδράμαμε σε εργασίες άλλων Υπηρεσιών (όποτε φυσικά δεν παρεμποδιζόταν η άσκηση των καθηκόντων μας στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και υπήρχε η ανάλογη υπηρεσιακή κάλυψη).

5. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε ευθύνη ως εργαζόμενοι για το πρόσφατο «μπλοκάρισμα» των χρηματικών ενταλμάτων από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ή για την καθυστέρηση στην υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης, γεγονότα που εμποδίζουν αυτή τη στιγμή την εισροή χρημάτων στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Όπως επίσης δεν έχουμε ευθύνη για το γεγονός ότι το Θέατρο που ήταν άστεγο επί μία δεκαετία από την ίδρυσή του, έμεινε και πάλι μετά από έξι χρόνια χωρίς θεατρική αίθουσα καθώς εγκαταλείφθηκε η Θεατρική Σκηνή στο Βαρβάσι την οποία είχαμε στήσει από το μηδέν. 

6. Είμαστε στη διάθεση οποιουδήποτε ενδιαφέρεται για μία εκ μέρους μας λεπτομερή ενημέρωση για τα προβλήματα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ αλλά και για να αποδείξουμε στην πράξη (και για μία ακόμη φορά) τη διάθεση συνεργασίας για το καλό του θεσμού».

.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ