19.3.2014 9:53

Τιμή στον πολυγραφότερο σύγχρονο Χιώτη

Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΙΜΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ Γ. ΔΙΛΜΠΟΗ

Προέκταση του χεριού του για τον Γεώργη Διλμπόη το μολύβι του αποτυπώνει άλλοτε σε πεζό λόγο, άλλοτε σε έμμετρο και άλλοτε με τη μορφή των χαρακτικών την εμπνευσμένη σκέψη του. Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι πρόκειται για τον πολυγραφότερο Χιώτη της γενιάς του. Με 23 ποιητικές εκδόσεις, 4 διηγήματα (Άνεμος της παλικαριάς, Βυζαντινά σκαλοπάτια, Ο Παρθενώνας είναι από πλαστικό, Οι ανοιχτές θάλασσες), 7 ιστορήματα, 6 θεατρικά έργα, μια βιογραφία, 3 κείμενα πνευματικής ζωής, 2 ανθολογίες (Ίωνες ποιητές από τη Χίο, Διηγηματογράφοι Χίου) και 13 χαρακτικές συλλογές, ο Γεώργης Διλμπόης ποτέ δε διεκδίκησε για τον εαυτό του τίτλο πνευματικού ταγού. Βουτηγμένος στην απλότητα του μετά δυσκολίας πείσθηκε από τον πρόεδρο του Εφορευτικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης «Κοραή» για το αποψινό (στις 19.00) τιμητικό αφιέρωμα.
«Η γραφή για μένα είναι δεμένη με τον εαυτό μου. Μια συνηθισμένη οργανική διαδικασία, όπως κανείς αναπνέει», εξηγεί σήμερα στον «π», με την ίδια σεμνότητα ενός ανθρώπου απόλυτα εξοικειωμένου με τον εαυτό του.
Χρήσιμο εργαλείο για την αυτογνωσία οι θεολογικές σπουδές του και η εκπαιδευτική του διαδρομή με κατάληξη σχολικού συμβούλου και δεκαετή παρουσία στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. «Εκτός από τον Απόστολο Παύλο και τους μπουρλοτιέρηδες, κανείς άλλος δεν γύρισε τόσο πολύ το Αιγαίο», φιλοσοφεί σήμερα, φέρνοντας στο νου του τα αμέτρητα ταξίδια του για εκπαιδευτικούς σκοπούς στα περισσότερα απ΄ τα νησιά του Αρχιπελάγους.
Στο έργο του «Ω, η Παιδεία», το οποίο εξέδωσε σε 2.000 αντίτυπα και το μοίρασε σε όλους τους μετέχοντες στα κοινά την περίοδο έκδοσης του, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι εκάστοτε υπουργοί Παιδείας «ενεργούν σαν να μην είναι Έλληνες». «Ο κάθε υπουργός κάνει ό,τι του καπνίσει», επισημαίνει, απογοητευμένος  που η ελληνική Παιδεία δεν έχει πετύχει να φτάσει στο σημείο που έχει τη δυνατότητα.
Στην αποψινή εκδήλωση για τον κορυφαίο Χιώτη λογοτέχνη θα μιλήσουν ο Χρ. Μπελλές και η Ευτ. Βλυσίδου, θα προβληθεί συνέντευξη του και θα απαγγείλουν ποιήματα και αποσπάσματα έργων του οι Νίτσα Κλούβα, Μπάμπης Σαχτούρης, Γιάννης Ζαφείρης, Ηρώ Αναστασάκη και Κλεοπάτρα Γεομέλου.
Ο ίδιος, με το βλέμμα χαμηλά και με το πρόσωπο κατακόκκινο από ντροπή, θα νοιώθει σίγουρα αμήχανα. Η αποψινή εκδήλωση της Βιβλιοθήκης πάντως είναι ένα χρέος τιμής ολόκληρου του νησιού απέναντι σε ένα σπάνιο σπλάχνο του.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ