25.4.2013 10:48

Τι προβλέπει ο «Νέαρχος»

• ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ

Τη δυνατότητα σε ανέργους νέους ναυτικούς όλων των ειδικοτήτων να βελτιώσουν τα επαγγελματικά τους προσόντα, να αποκτήσουν δεξιότητες και εργασιακή εμπειρία επί πλοίου και να διευκολύνει την απασχόλησή τους παρέχει το πιλοτικό πρόγραμμα για την ενίσχυση της απασχόλησης των ανέργων νέων ναυτικών «Νέαρχος», που παρουσιάστηκε επίσημα χθες από τον υπουργό Ναυτιλίας σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στον Ο.ΛΠ..
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε απόφοιτους ΑΕΝ/Αξιωματικούς και σε ναυτικούς όλων των ειδικοτήτων. Περιλαμβάνει θεωρητική κατάρτιση 100 ωρών σε πιστοποιημένους φορείς κατάρτισης (ΙΕΚ, ΚΕΚ κ.λπ.) και 5άμηνη πρακτική άσκηση επί πλοίου. Προβλέπεται εκπαιδευτικό επίδομα ύψους 5.500 € για τους αποφοίτους ΑΕΝ/Αξιωματικούς και 4.500 € για τις υπόλοιπες ειδικότητες.
Όροι συμμετοχής
Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα ΝΕΑΡΧΟΣ έχουν άνεργοι νέοι ναυτικοί που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανεργίας του ΓΕΝΕ ή των Λιμενικών Αρχών, δε λαμβάνουν επίδομα ανεργίας και έχουν τις εξής προϋποθέσεις:
- γεννήθηκαν από 1.1.1983 έως 31.12.1995
- διαθέτουν ναυτικό φυλλάδιο σε ισχύ
- έχουν έξι (6) μήνες τουλάχιστον θαλάσσια υπηρεσία σε πλοίο συμβεβλημένο με το ΝΑΤ, ανεξαρτήτως σημαίας
- έχουν πιστοποιητικό βασικού κύκλου στα Σωστικά και Πυροσβεστικά Μέσα
- έχουν σε ισχύ ιατρικό πιστοποιητικό σύμφωνα με το ν. 1131/81 (κάρτα υγείας)
- έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις
- κατέχουν απολυτήριο υποχρεωτικής εκπαίδευσης
- οι αξιωματικοί να έχουν δίπλωμα ΑΕΝ/Πλοιάρχων ή Μηχανικών, δίπλωμα Οικονομικού, δίπλωμα Ηλεκτρολόγου
Προτεραιότητα θα δοθεί σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες των ανέργων νέων ναυτικών, των προερχομένων από πολύτεκνες ή μονογονεϊκές οικογένειες, που έχουν παιδιά με αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω. Επίσης στους προερχόμενους από οικογένειες με θανόντα λόγω ναυτικού ατυχήματος γονέα.
Οι ενδιαφερόμενοι για να εγγραφούν στο Μητρώο Ωφελούμενων και να συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα πρέπει, προκειμένου να αξιολογηθούν, να συμπληρώσουν και να υποβάλλουν σε ηλεκτρονική μορφή στην ειδική ιστοσελίδα http://www.voucher.gov.gr τη φόρμα «Αίτηση συμμετοχής».

Κρίσιμες ημερομηνίες

Η ημερομηνία έναρξης του προγράμματος (πρώτη πρόσκληση) είναι η 22.04.2013. Η υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους (ωφελούμενους) και τους παρόχους θεωρητικής κατάρτισης είναι η 24.05.2013. Η ανάρτηση των πρώτων αποτελεσμάτων, μετά από τον έλεγχο των δικαιολογητικών και την αξιολόγηση των αιτήσεων των ενδιαφερομένων, θα γίνει στις 10.06.2013. Η θεωρητική κατάρτιση θα γίνει τον Ιούλιο και πρακτική άσκηση προγραμματίζεται να αρχίσει τον Αύγουστο.

Δεν υποκαθιστά

«Ο «Νέαρχος» σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην οδηγεί στην υποκατάσταση των ήδη απασχολούμενων από επιδοτούμενους εργαζομένους. Δεν προσφέρει εργασία, αλλά θεωρητική κατάρτιση από πιστοποιημένους φορείς και πρακτική άσκηση επί πλοίου ανάλογη με την ειδικότητα των ωφελούμενων. Οι ωφελούμενοι δε θα καταλάβουν οργανικές θέσεις πληρώματος, αλλά θα περιληφθούν στις λίστες επιβαινόντων. Σε όλη τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης θα εξακολουθήσουν να χαρακτηρίζονται ως άνεργοι ναυτικοί», διευκρίνησε ο Κ. Μουσουρούλης.
«Δεν λέω ότι είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανεργίας, που λόγω της ύφεσης πήρε διαστάσεις πανδημίας σε αρκετούς τομείς της αγοράς εργασίας. Στη ναυτιλία ήδη παρατηρούνται ανησυχητικά φαινόμενα έξαρσης που θα πρέπει να προλάβουμε αξιοποιώντας κάθε πρόταση, κάθε μέσο, με κάθε τρόπο», κατέληξε ο υπουργός.

Απ’ το ΓΕΝΕ

Να σημειωθεί ότι είναι το πρώτο πρόγραμμα που σχεδιάστηκε με σκοπό τη βελτίωση των επαγγελματικών δεξιοτήτων των ανέργων ναυτικών και τη διευκόλυνση της πρόσβασής τους στην αγορά ναυτικής εργασίας καθώς και το πρώτο που υλοποιεί το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας, το οποίο απέκτησε Διαχειριστική Επάρκεια προκειμένου να μπορεί να υλοποιεί Ευρωπαϊκά προγράμματα. Συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.
Το ΓΕΝΕ σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος παρέχει υπηρεσίες υποστήριξης που αφορούν στους όρους και της προϋποθέσεις υλοποίησης του, στα τηλέφωνα: 2104524759, 210 4282790 και στο email helpdesk@generg.gr

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ