14.2.2017 12:04

Τι πραγματικά κρίνεται στη συνεργασία Δήμου – «Οικόπολις»

Παιχνίδι με τη φωτιά αποφάσισε να παίξει χθες βράδυ ο Μαν. Βουρνούς ρισκάροντας τη συνέχιση της συνεργασίας με την ιδιωτική εταιρεία «Οικόπολις» στον τομέα της ανακύκλωσης. Μια φαινομενικά τυπική και σχεδόν ομόφωνη πρόταση ανανέωσης του χρησιδανείου μεταξύ Δήμου και εταιρείας για την παραχώρηση χρήσης των εγκαταστάσεων της ΒΙΑΛ προκειμένου να γίνεται η διαλογή και δεματοποίηση των ανακυκλώσιμων υλικών ανατράπηκε την ύστατη στιγμή προσωπικά από το δήμαρχο, ο οποίος, επηρεασμένος από το βαρύ κλίμα εκατέρωθεν έντονης καχυποψίας, ζήτησε την αναβολή του θέματος έως ότου εξεταστούν όλες οι πτυχές της συνεργασίας Δήμου και ιδιωτικής εταιρείας.

Ουσιαστικά ο Μαν. Βουρνούς πήρε πάνω του την ευθύνη ξαφνικής εμπλοκής στην ομαλή λειτουργία της ανακύκλωσης, καθώς πλέον η διαλογή και δεματοποίηση είναι αυτή τη στιγμή κυριολεκτικά στον αέρα και φυσικά εκτεθειμένες σε κάθε υπηρεσιακή ή ανταγωνιστική επιβουλή. Με τα φώτα της δημοσιότητας να έχουν πέσει ήδη στην ουσιαστικά παράνομη λειτουργία και να εγκυμονούν κινδύνους μετατροπής των εγκαταστάσεων της ΒΙΑΛ σε νέα χωματερή ανακυκλώσιμων υλικών.

 

Η πηγή του κακού

Ανεξάρτητα από τις λεπτομέρειες εφαρμογής των μεταξύ τους συμφωνηθέντων η πηγή του κακού στην περιπετειώδη διαχρονικά σχέση Δήμου – ιδιωτικής εταιρείας βρίσκεται αλλού. Στον επιθυμητό βαθμό συμμετοχής ιδιωτικών εταιρειών σε τομείς δημοτικού αντικειμένου και ιδιαίτερα της καθαριότητας.

Η απόλυτη επιρροή των υπηρεσιακών παραγόντων στους εκάστοτε αιρετούς τους επιβάλλει ένα πάγιο εχθρικό πνεύμα για το ρόλο των ιδιωτικών εταιρειών στον τομέα της καθαριότητας. Ως πειθήνια όργανα των υπηρεσιακών κατευθύνσεων οι εκάστοτε αντιδήμαρχοι Καθαριότητας κλείνουν τα μάτια και στη σημαντική συμβολή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας για την εκκίνηση της ανακύκλωσης στο νησί μας και γίνονται πομποί παραποιημένων στοιχείων για να αφορίσουν την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα.


Κατά συρροή ψέματα

Επηρεασμένος απόλυτα από τους υπηρεσιακούς παράγοντες ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Γ. Μπελέγρης, χαλκεύει τα πραγματικά δεδομένα και παρουσιάζει δήθεν στοιχεία αύξησης των συλλεγόμενων ανακυκλώσιμων υλικών από το Δήμο, ως δήθεν επιτυχία των δημοτικών υπηρεσιών.

Το κρεσέντο διαστρέβλωσης της πραγματικότητας συνεχίστηκε και χθες από τον αντιδήμαρχο, ο οποίος σε ερώτηση του Στ. Καμπούρη, αντί απαντήσεως, έστρεψε τα βέλη του κατά δημοσιογράφου του «π», κατηγορώντας τον ότι δεν πραγματοποίησε έρευνα για να καταλάβει ότι ο Δήμος προχωρά στην περισυλλογή των ανακυκλώσιμων με πιο σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό.

Ουσιαστικά ο αντιδήμαρχος επιβεβαιώνει τα ερωτηματικά που εδώ και καιρό θέτει ο «π». Πως είναι δυνατόν με πολλαπλάσια σημεία συλλογής και με αρτιότερο δίκτυο περισυλλογής να χρησιμοποιεί παραποιημένα στοιχεία για να αιτιολογήσει ότι μαζεύονται λιγότεροι τόνοι ανακυκλώσιμων από τις υπηρεσίες του Δήμου συγκριτικά με την περίοδο που το έργο εκτελούνταν από τον ιδιώτη.

Η μανία του κ. Μπελέγρη κατά της συνεργαζόμενης με το Δήμο εταιρείας «Οικόπολις» ξεφεύγει σε κάθε δήλωση του. Με αιχμές για εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων αφήνει καθημερινά υπονοούμενα ή μεταχειρίζεται δημόσια ψέματα, όπως για παράδειγμα ότι οι αγωγές που πρόσφατα κατατέθηκαν από την εταιρεία για να διεκδικήσει δεδουλευμένα που δεν είχε συμβασιοποιήσει, με υπαιτιότητα του Δήμου, έρχονται για πρώτη φορά εις γνώση του Δήμου.

Υιοθετούνται από τη δημοτική αρχή

Η μέχρι σήμερα απόλυτη κάλυψη των κινήσεων Μπελέγρη από τη δημοτική αρχή και το δήμαρχο προσωπικά ταυτίζει και τη σημερινή δημοτική θητεία με όσες κατά το παρελθόν δεν είχαν το σθένος να αποδεχτούν τις ολοφάνερες αδυναμίες του δημοτικού μηχανισμού και να τις υπερβούν συνάπτοντας συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα.

Το παράδοξο είναι ότι στην περίπτωση της ανακύκλωσης η δημοτική αρχή Βουρνού, ενώ κατά κόρον κατηγορείται για τις νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις της, στην πρώτη σοβαρή δυνατότητα να αναδείξει τη διαφορετική φιλοσοφία της συμπεριφέρεται με τον κλασσικό κρατικιστικό τρόπο.

Επιτρέπει στον αντιδήμαρχο της να έχει κηρύξει ανοιχτό πόλεμο στη συνεργαζόμενη με το Δήμο ιδιωτική εταιρεία και δεν κρύβει ότι στόχος της είναι σταδιακά το σύνολο της ανακύκλωσης να περάσει υπό δημοτική διαχείριση. Λογική συζητήσιμη και ίσως θεμιτή, φτάνει να βγαίνουν και τα νούμερα. Γιατί αυτά μέχρι στιγμής άλλα λένε. Ότι ο Δήμος με περισσότερο προσωπικό και σαφώς καλύτερο τεχνολογικό εξοπλισμό μαζεύει λιγότερα ανακυκλώσιμα υλικά. Έχει την τόλμη να αναλύσει τα στοιχεία που ο ίδιος ο αντιδήμαρχος της παρουσίασε; Είναι αποφασισμένη να σπάσει το απόστημα της νοοτροπίας πως όλα πρέπει να ελέγχονται από το Δήμο και τους δημοτικούς υπαλλήλους, ακόμα κι αν είναι επιζήμια για το δημότη και την εικόνα του νησιού; Θεμελιακό ερώτημα, το οποίο δεν έχει ακόμα απαντήσει. Ή μάλλον επιτρέπει στον χειροκίνητο από τους υπαλλήλους του αντιδήμαρχο της να δημιουργεί εντυπώσεις. 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ