24.9.2013 7:28

Τι μπορεί να φέρει η νέα γερμανική κυβέρνηση για την Ελλάδα και την Ευρώπη

Το βαθμό που η συνεργασία με τους σοσιαλδημοκράτες θα αλλάξει τη γερμανική πολιτική στα ευρωπαϊκά ζητήματα προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν οι αγορές, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και κυρίως η Ελλάδα.

Η μεγάλη νίκη της Μέρκελ δείχνει ότι οι ψηφοφόροι επικρότησαν τις πολιτικές της καγκελαρίου για την κρίση και δεν προοιωνίζεται μεγάλες αλλαγές.

Το θετικό που βλέπουν οι αναλυτές είναι ότι τώρα πλέον η γερμανική κυβέρνηση δεν θα έχει το φόβο των εκλογών και του πολιτικού κόστους, οπότε θα προχωρήσει ταχύτερα η ατζέντα των ευρωπαϊκών μεταρρυθμίσεων που έμειναν στάσιμες τους τελευταίους μήνες.

Το γεγονός ότι η Άνγκελα Μέρκελ είναι αναγκασμένη να συνεργαστεί με τους Σοσιαλδημοκράτες πιθανότατα θα την οδηγήσει σε συμβιβασμούς και προσαρμογές, καθώς οι τελευταίοι δίνουν έμφαση στα θέματα ανάπτυξης και καταπολέμησης της ανεργίας.

Κατά πόσον οι θέσεις αυτές θα ξεχαστούν την επαύριο των εκλογών μένει να φανεί, αλλά ήδη ο Πέερ Στέινμπρουκ δήλωσε ότι το ελληνικό ζήτημα έχει κεντρικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση της κυβέρνησης.

Θετικά για την ελληνική πλευρά, αλλά και ευρύτερα για τον ευρωπαϊκό Νότο λειτουργεί η θέση των σοσιαλδημοκρατών ότι πρέπει να ενισχυθεί η εσωτερική ζήτηση στη Γερμανία. Μέτρα στην κατεύθυνση αυτή προϋποθέτουν αυξήσεις μισθών αλλά και μεγάλες δημόσιες επενδύσεις, ενώ έχουν ευρύτερες συνέπειες καθώς θα “σηκώσουν” τον πήχη της ανάπτυξης και σε όλη την ευρωζώνη.

Επιπλέον, ορισμένοι ποντάρουν και στην πάγια θέση των σοσιαλδημοκρατών για σταδιακή υιοθέτηση ευρωομόλογων, τουλάχιστον για το χρέος των χωρών μελών που δεν υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ -αν και κάτι τέτοιο δεν αφορά στην ουσία την Ελλάδα.

Για την Ελλάδα, πάντως, στην κυβέρνηση ελπίζουν ότι οι διαδικασίες για την τραπεζική ένωση θα προχωρήσουν ταχύτερα τώρα που η Γερμανία θα ξεπεράσει τις αναστολές της προεκλογικής περιόδου. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα ανοίξει ο δρόμος για να περάσουν αναδρομικά στο ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης (ESM) τα 50 δισ., ευρώ που δόθηκαν για τις ελληνικές τράπεζες και να μειωθεί έτσι ισόποσα το ελληνικό δημόσιο χρέος.

Πάντως, ουδείς αναμένει ότι η γερμανική κυβέρνηση θα αποσύρει την κάθετη αντίθεσή της σε νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους και το μέγιστο που μπορεί να προκύψει είναι μια νέα επιμήκυνση και μείωση επιτοκίων.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ