1.7.2014 19:38

Τι (ενδέχεται) να ακούσουμε το καλοκαίρι στη Χίο

• ΠΟΙΟΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΧΙΟΥ

Συνθετικό αποτέλεσμα πολλών και διαφορετικών παραμέτρων είναι ο τουρισμός. Μια από αυτές για τα νησιά μας είναι η πολιτιστική ζωντάνια της θερινής περιόδου. Η ντόπια πολιτιστική παραγωγή διανθίζεται με εκδηλώσεις καταξιωμένων καλλιτεχνών και δίνει τη δυνατότητα σε μόνιμους κατοίκους και παραθεριστές να απολαύσουν τη δροσιά του πολιτισμού μας.

Τα τελευταία χρόνια στη Χίο οι προσπάθειες γίνονται αποσπασματικά, ασυντόνιστα και δεν ενισχύουν το τουριστικό μας προϊόν. Σε όμορα νησιά ο συντονισμός των πολιτιστικών δράσεων, κυρίως από τις δημοτικές αρχές, γίνεται μέσο επιπλέον τουριστικής προσέλκυσης. Σταδιακά δημιουργήθηκαν κατάλληλοι χώροι για να στηρίξουν τη βιωσιμότητα εκδηλώσεων πανελλήνιας εμβέλειας, ενώ εδώ, με την εξαίρεση του Καστρομηνά, έχουμε περιοριστεί στον περιορισμένης αισθητικής χώρο του δημοτικού σταδίου.

Η απουσία συντονιστικού οργάνου έχει ως αποτέλεσμα οι φορείς να διοργανώνουν εκδηλώσεις τις ίδιες ημέρες και κυρίως να δημιουργούνται έντονες τριβές μεταξύ τους, όταν νοιώθουν ότι η εκδήλωση του ενός ζημιώνει εκείνη του άλλου.

Οι κρούσεις

Το γεγονός ότι η Χίος δεν αυξάνει υπέρμετρα τον πληθυσμό της την καλοκαιρινή περίοδο έχει ως αποτέλεσμα να μην περιλαμβάνεται στο χάρτη των περιοδειών μεγάλων μουσικών ή θεατρικών σχημάτων.

Μέχρι σήμερα βραδιά αφιερωμένη στο Β. Τσιτσάνη έχει προγραμματίσει για τις 13 Αυγούστου η Βιβλιοθήκη Κοραής. Τραγούδια του θα ερμηνεύσουν οι Γιώργος Μαργαρίτης, Πίτσα Παπαδοπούλου, Φωτεινή Δάρα και Στέλιος Διονυσίου. Παρόν στη συναυλία προβλέπεται να είναι και ο γιος του αξεπέραστου συνθέτη.

Την ίδια ημέρα έχει αιτηθεί την παραχώρηση του δημοτικού σταδίου και ο «αξάνεμος», με τους Καλαμωτούσους να επιθυμούν να φέρουν στο νησί μας το Διον. Σαββόπουλο και το Λαυρ. Μαχαιρίτσα. Αν υπάρξει διευθέτηση με την ημερομηνία, θα πρόκειται για μιας από τις κορυφαίες μουσικές βραδιές του καλοκαιριού.

Αντζέντηδες έχουν κάνει κρούση στη διοίκηση του Νομικού Προσώπου του Δήμου για δυο επιπλέον συναυλίες, μια με τη Νατ. Θεοδωρίδου και μια με τους Μαρινέλλα – Κώστα Χατζή. Ωστόσο, μολονότι έχουν λάβει ενημέρωση για το κόστος χρήσης του δημοτικού σταδίου, δεν έχουν οριστικοποιήσει τις συναυλίες.

Το γεγονός και μόνο ότι μπήκαμε στον Ιούλιο και κανένας δεν είναι σε θέση να διαβεβαιώσει τι θα δούμε και τι θα ακούσουμε Ιούλιο και Αύγουστο, από μόνο του φανερώνει πολλά. Στερεί τέλος στους ντόπιους τη δυνατότητα προγραμματισμού και επιλογών, αφού συνήθως πληροφορούνται την τελευταία ώρα τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις.

Το «ΛΕΣΒΙΑΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ»

Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, ας ρίξουμε μια ματιά τί περιλαμβάνει φέτος το γειτονικό μας «Λεσβιακό Καλοκαίρι».

Θεατρικές παραστάσεις στα Κάστρα Μυτιλήνης και Μολύβου 
* «Πράματα και θάματα» με τους Γιάννη Ζουγανέλλη, Θοδωρή Αθερίδη, Λευτέρη Ελευθερίου. 

·          «Κάψε το σενάριο» με τους Λάμπρο Φισφή , Δημήτρη Μακαλιά, Ιωάννα Τριανταφυλλίδου, Ζήση Ρούμπο , Γιώργο Βαγιάτα. 

·          «Μάντεψε ποιος θα πεθάνει απόψε» των Ρέππα-Παπαθανασίου με τους Κάτια Δανδουλάκη, Αλέξανδρο Αντωνόπουλο , Τάσο Χαλκιά , Τζόϋς Ευείδη

·          «ΜΗΔΕΙΑ» από τη Θεατρική Ομάδα ΦΟΜ «Ο ΘΕΟΦΙΛΟΣ» 

·          «Με βασανίζουν οι γυναίκες» του Χάρη Ρώμα 

·          «Το μαγικό κλειδί» από τον θίασο της Κάρμεν Ρουγγέρη 

Μουσικές παραστάσεις 
Χαρούλα Αλεξίου- Τάνια Τσανακλίδου 
Μαρινέλα-Κώστας Χατζής 
Σταύρος Ξαρχάκος 
Νατάσσα Μποφίλιου 
Φίλιππος Πλιάτσικας- Μπάμπης Στόκας 
Κωστής Μαραβέγιας- Πάνος Μουζουράκης 
Θανάσης Παπακωνσταντίνου 
Ψαραντώνης 
Χρήστος Θηβαίος – Μίλτος Πασχαλίδης 
Beach street festival στην πόλη της Μυτιλήνης

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ