13.11.2014 14:52

Τι έκανες στον … πόλεμο Ματθαίο;

• Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΧΙΟΥ ΕΞΗΓΕΙ ΠΩΣ ΠΕΤΥΧΕ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΑΜΕΣΑ ΜΙΑ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΠΟΥ ΣΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΥΘΕΝΑ

Υπήρξε ένα από τα βασικά ερωτήματα της νέας δημοτικής διακυβέρνησης. Οι χωρικές υπεραντιδημαρχείες Βόρειας και Νότιας Χίου είναι δυνατόν να δουλέψουν, όταν δεν απέδιδαν οι πολύ μικρότερες της Αμανής, των Καρδαμύλων, των Μαστιχοχωρίων ή της Ιωνίας; Το κλειδί βρίσκονταν στη διάθεση ενίσχυσης τους με προσωπικό και μηχανήματα. Αν κρίνουμε από τον κώδικα επικοινωνίας που έχουν καταφέρει να αναπτύξουν οι πάρεδροι των χωριών με τους δυο αντιδημάρχους, μάλλον το δύσκολο πείραμα έχει σοβαρές πιθανότητες απόδοσης.

Χρειάστηκε μια μικρή «ανάκριση» στον αντιδήμαρχο Βόρειας Χίου, το Ματθαίο Φαφαλιό, για να … τσεκάρουμε πως λειτουργεί. Θυμίζω ότι η χωρική αρμοδιότητα του έχει επεκταθεί στους πρώην δήμους Αμανής και Καρδαμύλων και στη ζώνη της Ομηρούπολης με εξαίρεση το Βροντάδο και τις Καρυές.

Το συνεργείο

Από τις πρώτες κιόλας μέρες ανάληψης των καθηκόντων του ο Ματ. Φαφαλιός … εξοπλίστηκε με ένα ευέλικτο συνεργείο 7 υπαλλήλων γενικών καθηκόντων. Ανάμεσα τους και δυο υπάλληλοι με δίπλωμα οδήγησης μηχανημάτων τύπου γκρέιντερ. Ο αντιδήμαρχος γίνεται ο αποδέκτης των μικρών καθημερινών προβλημάτων των χωριών, ρυθμίζει σε ημερήσια βάση τον προγραμματισμό του συνεργείου του και, προς το παρόν, μάλλον έχει πετύχει το φαινομενικά ακατόρθωτο. Να περιορίσει σε μεγάλο βαθμό τη γκρίνια των χωριών.

Ήδη το συνεργείο καθαριότητας έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του στα κεφαλοχώρια της Βόρειας Χίου (Καρδάμυλα – Λαγκάδα – Συκιάδα – Βολισσό), ενώ έχει επέμβει και σε Αυγώνυμα, Ανάβατο, Σιδηρούντα, Αμάδες, Βίκι, Πιτυός, Παρπαριά, Διευχά, Κατάβαση και Ποταμιά, κυρίως όπου έχουν συμπέσει γιορτές τοπικών εκκλησιών.

Το αποτέλεσμα

Ας δούμε αυτό το πρώτο δίμηνο τι επιπλέον πέτυχε το συνεργείο της Βόρειας Χίου:

  • Στη Λαγκάδα: καθαρίστηκε και ασπρίστηκε ο εξωτερικός χώρος του κοινοτικού γραφείου και τα πεζοδρόμια και έγινε συντήρηση των υδραυλικών του κτιρίου. Καθαρίστηκε και εξωραΐστηκε ο προαύλειος χώρος του σχολείου. Τέθηκαν σε λειτουργία οι αναμεταδότες.
  • Στη Συκιάδα τοποθετήθηκαν χειραγωγοί σε διάφορα σημεία του χωριού, βάφτηκε το νηπιαγωγείο και επισκευάστηκε το πλακόστρωτο στο ηρώο του χωριού με τη βοήθεια εθελοντών.
  • Στα Καμπιά επισκευάστηκε η κεραμιδοσκεπή του ιατρείου.
  • Στα Καρδάμυλα επισκευάστηκε πλήρως δημοτικό διαμέρισμα για να παραχωρηθεί στον αγροτικό ιατρό, ενώ συνεχίζονται οι εργασίες για την επισκευή κι άλλων διαμερισμάτων που ανήκουν στο Δήμο. Συγκεντρώθηκαν οι καμπίνες και έγινε η απαραίτητη συντήρηση ώστε να είναι έτοιμες για χρήση την επόμενη σεζόν. Τοποθετήθηκαν καθρέφτες κυκλοφορίας και καθαρίστηκαν οι αγροτικοί δρόμοι.
  • Στη Βολισσό επισκευάστηκαν οι τουαλέτες του σχολείου και καθαρίστηκε ο προαύλειος του χώρος. Επισκευάστηκε πλακόστρωτος δρόμος και τοποθετήθηκαν καθρέφτες κυκλοφορίας.
  • Αυτή την περίοδο συνεχίζονται οι καθαρισμοί του αγροτικού δικτύου της Αμανής για την ευκολότερη πρόσβαση των κατοίκων στα χωράφια τους.

Σε επίπεδο Καρδαμύλων

Κορυφαίο επίτευγμα κατά τον Ματ. Φαφαλιό θεωρείται ότι η αποκομιδή των σκουπιδιών αυξήθηκε από 2 σε 3 φορές τη βδομάδα σε Λαγκάδα – Συκιάδα – Βολισσό. «Τη φέραμε σε επίπεδο Καρδαμύλων, που λειτουργούσε από πριν άψογα», λέει. «Άμεση φροντίζουμε να είναι η ανταπόκριση μας και σε θέματα φωτισμού», συμπληρώνει.

Τα μικρά δεν γίνονται μεγάλα

Ο νέος τρόπος χωρικής προσέγγισης της Βόρειας και της Νότιας Χίου έχει ως τώρα πετύχει τα μικρά καθημερινά προβλήματα να μην μεγιστοποιούνται. Λύνονται σχετικά γρήγορα, ανάλογα με την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και απελευθερώνουν πόρους από το Τεχνικό Πρόγραμμα, καθώς δεν απαιτούνται δαπάνες για την αντιμετώπιση τους.

«Θέλω να ευχαριστήσω εγκάρδια όλους τους εργαζόμενους του συνεργείου, που δουλεύουν καθημερινά με φιλότιμο και σεβασμό στους συνδημότες τους. Αν και το επόμενο διάστημα θα μειωθεί το προσωπικό στην καθαριότητα του Δήμου, θα προσπαθήσουμε, με όποια μέσα διαθέτουμε, να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα», εξηγεί το «μαμούνι» ο Μαθιός. Στον οποίο όλοι αναγνωρίζουν και τη διάθεση και την αποτελεσματικότητα. Αύριο όμως θα επανέλθω στο θέμα με μια άλλη του διάσταση. 

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ