16.9.2014 19:28

Τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε;

• ΕΔΩ ΦΑΝΤΑΖΕΙ … ΒΟΥΝΟ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΛΛΗΣ ΜΙΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΤΑ

ΦΩΤΟ: LESVOSNEWS.NET

Γιατί αναζητούμε ακόμα τις αιτίες που μας κρατούν καθηλωμένους τουριστικά; Φταίει και η αδυναμία μας να αντιληφθούμε ότι το τουριστικό προϊόν του τόπου δεν είναι δυνατόν να περικλείεται στα πολύ στενά όρια ελέγχου του αστικού μας ιστού και της αγοράς.

Κάθε φορά που πέφτει σαν ιδέα η σκέψη ότι είναι απαραίτητη η αξιοποίηση του λιμένα Μεστών, με τη μορφή της δυτικής πύλης εισόδου του νησιού, εφευρίσκονται πάσης φύσεως δικαιολογίες για να αποφευχθεί. Και φυσικά εν τέλει ο σχεδιασμός κωλυσιεργεί σε αφάνταστο βαθμό, κανένας επίσημα δεν αναλαμβάνει την παραμικρή πρωτοβουλία, υπό το πέπλο του φόβου ότι θα ζημιωθεί η κεντρική αγορά αν αλλάξει ο ρους των κρουαζιεροπλοίων ή αν μετατοπιστεί το βάρος απ’ τον κεντρικό λιμένα.

Στη Λέσβο

Από αυτά τα σύνδρομα έχουν απαλλαγεί πλήρως οι γείτονες, που την Παρασκευή είδαν τον υπουργό Χαρ. Αθανασίου να εγκαινιάζει το γραφείο διαβατηριακού ελέγχου - πύλης εισόδου Σένγκεν στο λιμάνι της Πέτρας και να θέτουν στόχο σύντομα να επιχειρήσουν κάτι αντίστοιχο και στο Πλωμάρι.

Στόχος της Λέσβου είναι να διαμορφωθεί μια βεντάλια δυνατοτήτων προσέγγισης κρουαζιεροπλοίων και να προσεγγίσουν νέα δρομολόγια απευθείας από Τουρκία.

Με την αξιοποίηση της βασικής λιμενικής υποδομής βόρεια του νησιού και τη στοχοθεσία για κάτι αντίστοιχο και στη νότια Λέσβο παρέχουν ταυτόχρονα τη δυνατότητα ισοδύναμης γεωγραφικής ανάπτυξης στο νησί, επιτρέποντας του να αναπτύξει τις δυνατότητες του σε όλες τις πλευρές του. Εννοείται ότι τέτοιου είδους ενέργειες συμβάλουν να κρατηθεί ο πληθυσμός στην περιφέρεια των νησιών μας.

Στη Χίο

Εδώ δυστυχώς η επικρατούσα νοοτροπία δεν επιτρέπει η πλήρης αξιοποίηση του λιμένα των Μεστών να σηματοδοτήσει μια διαφορετική αντίληψη για τη διασπορά της ανάπτυξης στο νησί μας.

Αντιμετωπίζαμε και συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε τη Χίο από το πολύ στενό πρίσμα του αστικού οικιστικού της ιστού και δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να οραματιστεί μια διαφορετική φιλοσοφία ανάπτυξης της.

Μ’ αυτή την αντίληψη δεν πρέπει να ενοχλούμαστε όταν βλέπουμε γειτονικούς νομούς να γίνονται διαρκώς ελκυστικότεροι τουριστικά και εμείς να μένουμε στην καλύτερη των περιπτώσεων καθηλωμένοι. Το ερώτημα «τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε;» έχει έτοιμη την απάντηση κι είναι σαφώς ευκολότερη από όσο τη φανταζόμαστε. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ