3.11.2013 18:04

Το θρίλερ με Καραμανλή και ο «Πέτρου»

Η έρευνα του ανακριτή Δημ. Δασούλα, που ολοκληρώθηκε το φθινόπωρο του 2011, κατέληξε στην προανακριτική της φάση στο συμπέρασμα ότι μία τουλάχιστον από τις συσκευές - «σκιές», που είχαν χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή και άλλων 39 προσώπων (υπουργών, δημοσιογράφων, ατόμων του αντιεξουσιαστικού χώρου και αλλοδαπών), χρησιμοποιήθηκε αργότερα, με κάρτα άλλης εταιρείας, που είχε αγορασθεί από κατάστημα του Πειραιά για λογαριασμό της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα.
Οι έρευνες της ΕΥΠ, με τη συνδρομή της ΑΔΑΕ και της ΕΛ.ΑΣ., δεν «προσέδωσαν» επιπλέον χαρακτηριστικά του αγοραστή της κάρτας, πέρα από το γεγονός ότι ολόκληρο το πακέτο των καρτών και των συσκευών - «σκιών» είχαν αγοραστεί από ένα άτομο ονόματι «Πέτρου». Ο 3ος τακτικός ανακριτής, Δ. Φούκας, που ανέλαβε την υπόθεση μετά τον κ. Δασούλα, ένωσε τη δικογραφία αυτή με εκείνη της καταγγελίας για την απόπειρα αποσταθεροποίησης του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή. Αυτή με τη σειρά της έφθασε στην τακτική ανάκριση μετά άσκηση δίωξης κατά αγνώστων.

Είχαν προηγηθεί επτά καταθέσεις και δημοσίευμα του περιοδικού «ΕΠΙΚΑΙΡΑ», για σχέδιο ανατροπής, με απόπειρα δολοφονίας του τότε πρωθυπουργού. Πηγή της πληροφόρησης ήταν Ελληνας υπήκοος, πληροφοριοδότης της ΕΥΠ. Στην υπόθεση εμπλέκονται μεταξύ άλλων και δύο υπάλληλοι της ΕΥΠ, που είχαν την ευθύνη της «πηγής» και την αξιοποίηση των πληροφοριών που αντλούσαν από αυτήν. Ενας από αυτούς ανέφερε ότι στη διάρκεια συνάντησης με δύο στελέχη του ΠΑΣΟΚ το 2006, σε εστιατόριο, ο ένας από αυτούς και συγκεκριμένα ο κ. Μιχάλης Καρχιμάκης είχε ζητήσει «να του φέρουν από εκείνα τα χαρτιά».

Η διατύπωση επαναλαμβάνεται σε αναφορά τρίτου υπαλλήλου της ΕΥΠ, που φέρεται να απέστειλε η σημερινή διοίκηση της Υπηρεσίας στην εισαγγελία και που προκάλεσε έρευνα στο γραφείο και το σπίτι του κ. Καρχιμάκη. Εκεί βρέθηκαν έγγραφα που σύμφωνα με δικαστικές πηγές δικαιολογούν την άσκηση δίωξης εις βάρος του με την κατηγορία της παραβίασης μυστικών της πολιτείας. Ο κ. Καρχιμάκης είπε στην «Κ» ότι βρέθηκε ένα έγγραφο της αεροπορίας στρατού από την εποχή που ήταν «σκιώδης υπουργός Αμύνης» του ΠΑΣΟΚ, το οποίο αφορούσε μάλιστα αεροπορικό ατύχημα και τίποτα άλλο. Επιβεβαίωσε ακόμα ότι θα εμφανισθεί στον ανακριτή για να καταθέσει ως κατηγορούμενος στις 8 Νοεμβρίου. Ωστόσο, ο ένας από τους δύο υπαλλήλους της ΕΥΠ, που φέρεται να παρίστατο στη συνάντηση τη διαψεύδει. Αντιθέτως, ο άλλος την επιβεβαιώνει. Ο εν λόγω, επρόκειτο να δικασθεί ως κατηγορούμενος για μία σειρά κακουργημάτων από τη διαχείριση άλλων υποθέσεων της ΕΥΠ, αρμοδιότητάς του, αλλά η δίκη του, στις 30 Σεπτεμβρίου, αναβλήθηκε.

Ομως ένας από τους υπαλλήλους που φέρεται να πρωταγωνιστούν στις αποκαλύψεις αυτές εμφανίζεται παράλληλα να έδωσε και πληροφορίες στην ανάκριση για την πιθανή ταυτότητα του Αμερικανού υπηκόου που είχε αγοράσει το πακέτο από τον Πειραιά, δηλαδή τον «Πέτρου». Τον περιγράφει ως άτομο που δεν είχε τη διπλωματική ιδιότητα και την απέκτησε μερικούς μήνες μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης των υποκλοπών. Ισχυρίζεται ότι ερχόταν ανά διαστήματα στη χώρα μας χωρίς «διπλωματικό κάλυμμα» και ότι αμέσως μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης των υποκλοπών στο δίκτυο της Vodafone εγκατέλειψε τη χώρα για να επανέλθει όταν η υπόθεση είχε ξεχασθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», κανείς άλλος μάρτυρας δεν έχει ταυτοποιήσει τον «Πέτρου». Ανεξάρτητοι νομικοί κύκλοι πάντως εξέφραζαν την απορία τους για τη σύνδεση των δύο υποθέσεων: «Θα είχε νόημα» υποστηρίζουν «αν οι παρακολουθήσεις συνδέονταν με την καταγγελόμενη απόπειρα αποσταθεροποίησης. Τα άλλα είναι αυθαιρεσίες. Κατ’ αυτήν τη λογική η κ. Μέρκελ και οι άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες παρακολουθούντο, αν αποδειχθεί ότι υποκλέπτονταν οι συνομιλίες τους, για να ανατραπούν. Πρόκειται για νομικό και λογικό άλμα...».

Ενα άλλο δυσεξήγητο πρόβλημα είναι ότι το τηλέφωνο ενός από τους υπαλλήλους της ΕΥΠ που φέρονται να συνδέουν τις δύο υποθέσεις εμφανίζεται στη λίστα των παρακολου-θουμένων, η οποία είχε δημοσιευθεί με εντολή του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στις 2 Φεβρουαρίου του 2006, μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης από την κυβέρνησή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η ανάκριση για τις υποκλοπές με το «παρείσακτο λογισμικό» στο δίκτυο της Vodafone συνεχίσθηκε χωρίς να επανέλθει στις τεχνικές της πλευρές που θεωρήθηκαν εξαντλημένες. Γι’ αυτό δεν εκλήθησαν τεχνικοί σύμβουλοι. Εγινε απλά προσπάθεια να ανευρεθούν τηλέφωνα που εμφανίζονταν να «αποδέχονται» το προϊόν της υποκλοπής στο Μέριλαντ των ΗΠΑ, όπου βρίσκεται η έδρα της NSA.

Οι συνδέσεις αυτές ανήκουν τώρα σε απλούς Αμερικανούς υπηκόους που δεν φαίνεται να σχετίζονται με το κράτος. Η υπόθεση των υποκλοπών είχε τεθεί αρχικά στο αρχείο. Ανασύρθηκε μετά την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία το 2010 και ερευνήθηκε, με αποτέλεσμα το πόρισμα του κ. Δασούλα το φθινόπωρο του 2011 που ασκούσε διώξεις για κατασκοπεία. Βασικό του εύρημα; Το ένα κινητό τηλέφωνο - «σκιά» που είχε χρησιμοποιηθεί στις υποκλοπές και περιείχε την κάρτα που είχε αγοραστεί για λογαριασμό της πρεσβείας των ΗΠΑ στον Πειραιά. Από τον κ. «Πέτρου»...

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ