24.10.2013 12:25

Θωρακίστε και την υγεία των νησιωτών

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΥΚΛΙΝΙΚΗΣ «ΕΛΕΥΘΩ» ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Την διάσταση της ανάγκης να παρέχεται απρόσκοπτη μετακίνηση ασθενών από τα νησιά της περιφέρειας για λόγους υγείας ζητά να λάβει υπόψη του το Περιφερειακό Συμβούλιο η Κλινική «ΕΛΕΥΘΩ» παραθέτοντας μάλιστα και κάποια επιπλέον στοιχεία που σχετίζονται με τις περικοπές στις αεροδιακομιδές που εξήγγειλε το ΕΚΑΒ.
Αναλυτικά στην επιστολή προς το Περιφερειακό Συμβούλιο η «ΕΛΕΥΘΩ» αναφέρει:

«Με αφορμή την έκτακτη σύγκλιση του  Π.Σ για το θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης των νησιών Μυτιλήνης Χίου με τον Πειραιά, αλλά και μεταξύ τους, όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά την σημαντική μείωση των δρομολογίων (-50%),  θα θέλαμε να λάβετε υπ όψιν σας και τα κάτωθι:
Εκτός της δραματικής υποβάθμισης των συγκοινωνιών μας, τίθεται ένα άλλο σημαντικό θέμα που άπτεται της υγείας των κατοίκων των νησιών μας.
Είναι γεγονός ότι παρά την ανέγερση νέων Νοσοκομειακών Μονάδων , πολλοί ασθενείς εξακολουθούν να  μετακινούνται είτε μεταξύ των νησιών, είτε προς και από την Αθήνα, για εξειδικευμένες  αλλά αναγκαίες θεραπείες, και νοσηλείες, όπως συμβαίνει και με την περίπτωση της δικής μας Πολυκλινικής, η οποία δέχεται ασθενείς από τον ευρύτερο χώρο του Β.Αιγαίου και κυρίως από τη Λέσβο, ακόμα και από την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη.
Οι ασθενείς αυτοί αλλά και οι συνοδοί τους ιατροί ,επωφελούντο , μέχρι σήμερα των τακτικών δρομολογίων κι έτσι χωρίς την επιβάρυνση μιας διανυκτέρευσης, ακολουθούσαν το θεραπευτικό ή επεμβατικό τους πρόγραμμα.
Γνωρίζετε ασφαλώς, ότι ειδικά για το νησί της Χίου  το μονοπωλιακό ακριβό έως απρόσιτο ,πολλές φορές αεροπορικό εισιτήριο, και τα επίσης μειωμένα αεροπορικά δρομολόγια,  κατέστησαν την  ακτοπλοϊκή μετακίνηση  ως τη μοναδική επιλογή για την μετακίνηση ασθενών και συνοδών, ατόμων ΑΜΕΑ, κ.α.
Αξίζει εδώ να υπενθυμίσουμε και την άρνηση των αεροπορικών εταιρειών για μετακίνηση ασθενών σε φορεία,( http://alithia.gr/article.aspx?ArticleID=3269) όπως και το υψηλό κόστος (6 εισιτήρια οικονομικής θέσης για ένα φορείο) για τη μεταφορά ασθενών και τις ειδικές συνθήκες που απαιτούν οι αεροπορικές εταιρείες. Την κατάσταση επιδείνωσε η απόφαση του ΕΚΑΒ για μείωση-εξορθολογισμό των μεταφορών του ,  (http://news247.gr/eidiseis/aerodiakomides_aney_logoy.1192870.html).

Με αυτά τα δεδομένα  επομένως, γίνεται αντιληπτό ότι οι νησιώτες δεν αντιμετωπίζονται ισότιμα από το Ελληνικό κράτος, και τελικά πληρώνουμε όλοι ακριβά την επιλογή μας να προτιμήσουμε  ως τόπο κατοικίας  και επιχείρησης τα νησιά του Β. Αιγαίου. Σε μια  Περιφέρεια δηλαδή,  που αδυνατούμε να διεκδικήσουμε το δικαίωμα στην υγεία, την περίθαλψη, την ασφάλεια, στην επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη.
Παράλληλα, έχουμε λάβει γνώση όλοι ,για την πρόθεση της φίλης γειτονικής χώρας , να καλύψει με την προσφορά της και θέματα υγείας των νησιωτών, προωθώντας μάλιστα καμπάνιες ενημέρωσης για ιδιωτικό νοσοκομείο του Αδραμυτίου.
Σε αυτήν την περίπτωση ωστόσο, διακυβεύεται όχι μόνο το  θέμα της νησιωτικότητας αλλά  επιπλέον τίθεται και  θέμα  εθνικής  υπόστασης.
Αναγνωρίζοντας  τη σημασία των ανωτέρω για την ζωή  χιλιάδων κατοίκων των νησιών του Β.Αιγαίου,  σας καλούμε  να αντιληφθείτε την Πολιτική Ευθύνη που σας αναλογεί  και να μεριμνήσετε, ώστε να αποκατασταθεί το αίσθημα αδικίας και ανισότητας. Διεκδικούμε το δίκαιο αίτημα  η ακτοπλοϊκή σύνδεση να επιστρέψει   στην πρότερη τουλάχιστον κατάσταση, το ταχύτερο, ενώ αναμένουμε να επιταχύνετε  την διαδικασία δρομολόγησης άλλων εναλλακτικών όπως υδροπλάνα, αλλαγή – εμπλουτισμό των δρομολογίων , ώστε να συνεχίσει το Αιγαίο να προσκαλεί κατοίκους και επισκέπτες».

 

 

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ