15.11.2013 14:48

Θηλιά στο λαιμό του νομικού προσώπου του δήμου

ΤΑ ΧΡΕΗ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΕΤΩΝ ΤΟ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2014

Σε οικονομικό αδιέξοδο έχει περιέλθει ο οργανισμός του Νομικού Προσώπου του δήμου με τη νέα οικονομική τακτική που είναι αναγκασμένη να ακολουθήσει η Δημοτική Αρχή. Μόνο η ημερομηνία λήξης της ζωής του δεν έχει ορισθεί πλέον αφού  με τα νέα  οικονομικά δεδομένα που διαμορφώνονται επιβιώνει μόνο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2013.  Το Διοικητικό Συμβούλιο και οι εργαζόμενοι του οργανισμού δεν κρύβουν την απογοήτευση, τον προβληματισμό  και την ενόχληση τους, αφού δεν περίμεναν ότι η Δημοτική Αρχή θα του ζητούσε με επίσημο καταλογισμό και βεβαίωση χρεών χωρίς καμία ενημέρωση και συνεργασία, την επιστροφή χρεών 300.000 ευρώ για τα απλήρωτα τιμολόγια κατανάλωσης ρεύματος της τριετίας 2010-2012 και 200.000 ευρώ για την κατανάλωση του τρέχοντος έτους. Το ποτήρι ξεχείλισε όταν ανακοινώθηκε και η μείωση του προϋπολογισμού του 2014 κατά 160.000 ευρώ σε σχέση με το 2013, από 1.960.000 ευρώ σε 1.800.000 περίπου.

«Με 1.300.000 ευρώ δεν μπορώ να πληρώσω ούτε τους μισθούς των υπαλλήλων του οργανισμού. Με αυτά τα δεδομένα έργο δεν μπορεί να γίνει, δεν καλύπτεται  η λειτουργία των Παιδικών Σταθμών, του Βρεφονηπιακού, του ΚΑΠΗ, του ΚΗΦΗ, των αθλητικών εγκαταστάσεων,  όλων των άλλων τμημάτων και των δομών  που έχουμε», δηλώνει ο πρόεδρος του οργανισμού Βασίλης Μυριαγκός.

Παρακράτηση

Το χειρότερο είναι ότι η Οικονομική Υπηρεσία δεν μπορεί να παραβλέψει τίποτα, δεν μπορεί να δεχθεί και να εγκρίνει πλασματικά οικονομικά στοιχεία προϋπολογισμών όπως γινόταν έως τώρα με πολιτικές αποφάσεις, για να καλύπτονται οι ανάγκες τους και προειδοποιεί ότι αν δεν βρεθεί κάποια λύση, θα παρακρατά τα χρέη από τις 170.000 της μισθοδοσίας. Αν φτάσει σε αυτό το σημείο  οι εργαζόμενοι δεν θα πληρώνονται και το νομικό πρόσωπο θα αναγκαστεί να αναστείλει τη λειτουργία όλων των δράσεων του, όχι μόνο αυτών που μπορεί να θεωρηθούν περιττές και να κλείσουν.

Στην χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση, ο Βασίλης Μυριαγκός ανάλυσε την κατάσταση στο Διοικητικό Συμβούλιο και τους εργαζόμενους, επισημαίνοντας ότι για να επιβιώσει ο φορέας όσο είναι εφικτό, πρέπει να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους  και να λειτουργήσουν υπεύθυνα.

Οι υπάλληλοι εκδήλωσαν την διάθεση να περιορίσουν όσο μπορούν τα λειτουργικά κόστη των δράσεων που ανήκουν στη δικαιοδοσία τους, αλλά τόνισαν και την απόφαση τους αν χρειαστεί να ξεκινήσουν απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας, με στόχο να αναγκάσουν το δήμο να σεβαστεί τον οργανισμό και τους ανθρώπους του. Αρχικά ο Β. Μυριαγκός πρότεινε την αναστολή κάποιων δράσεων, με πρώτη και κύρια την ανάθεση της λειτουργίας του Ιωνικού κολυμβητηρίου στο δήμο, τον περιορισμό των εξόδων με προσπάθεια  την αύξησης των εσόδων και την τροποποίηση της δημοτικής επιχορήγησης ή την απόδοση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης.

Οι αποφάσεις

Μετά από διαλογική συζήτηση αποφασίστηκε σαν πρώτο βήμα να  προταθεί διακανονισμός του χρέους με κράτηση από το ταμείο 10.000 ευρώ κάθε μήνα, για να εισπράττονται  160.000 με τις οποίες θα καλύπτεται η μισθοδοσία.

Παράλληλα μετά απο πρόταση της Κλαίρης Κωστάλα θα   ζητηθεί έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο θα κληθεί να αναλάβει τις ευθύνες του, να αποφασίσει για το μέλλον του Οργανισμού και να αυξήσει  τον προϋπολογισμό του 2014, για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του φορέα.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ