13.1.2016 10:54

Θετικές και αρνητικές ματιές στην εκλογή του Κυρ. Μητσοτάκη

ΕΜΠΕΙΡΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ Ν.Δ. ΛΙΓΕΣ ΩΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ

Μια προσωπικότητα και ένα όνομα όπως αυτό του Κυριάκου Μητσοτάκη δημιουργεί αμφιλεγόμενες απόψεις και κριτικές στο πρόσωπο του. Ωστόσο άνθρωποι με ισχυρό πολιτικό αισθητήριο και παρελθόν  στα κομματικά όργανα, όπως η  Ελπ. Τσουρή και ο Μ. Μεννής, διαβλέπουν στον νεοεκλεγέντα αρχηγό της ΝΔ πέρα από την πολιτική του τοποθέτηση υπέρ του φιλελευθερισμού, προσόντα και ικανότητες ενός ηγέτη, ενός πολιτικού που μπορεί να καθορίσει το μέλλον της πολιτικής σκηνής της χώρας.

Οι κομματικοί αντίπαλοι από την άλλη, κρίνουν ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης ναι μεν διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία για άμεση συσπείρωση του κεντροδεξιού χώρου, ωστόσο αμφισβητούν τις δυνατότητες προσέγγισης με τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα. 

Ας δούμε όμως αναλυτικά τις απόψεις:

Ελπίδα Τσουρή: Μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα

Με ελπίδα και αισιοδοξία ότι ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να αποτελέσει την αφορμή για την αρχή του τέλους στο άκρατο λαϊκισμό εκφράζει η Ελπίδα Τσουρή, σχολιάζοντας την εκλογή του.

"Έχω γνωρίσει τον Κ. Μητσοτάκη ως απλό βουλευτή,  κατά τη διάρκεια της θητείας μου και παρά τις πολιτικές μας διαφορές,  τον εκτιμούσα για την τολμηρή αντιλαϊκίστικη παρουσία και την καθαρότητα του πολιτικού του λόγου, τη σοβαρότητα και την έλλειψη εμπάθειας προς τους πολιτικούς του αντιπάλους. Εκτίμησα επίσης τη σταθερή φιλοευρωπαϊκή του πορεία, τη μεταρρυθμιστική του συνέπεια και τη δυνατότητα κατάθεσης προτάσεων και πολιτικού σχεδιασμού, ανεξάρτητα αν συμφωνεί κανείς μαζί του και παρά τα λάθη που και ο ίδιος αναγνώρισε. Τις ίδιες αρχές υπηρέτησε και κατά τη διάρκεια της εσωκομματικής προεκλογικής περιόδου και αυτό τον τιμά. Για αυτούς τους λόγους και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα συμβιβαστεί με παλαιοκομματικές πρακτικές και φθαρμένα πρόσωπα, ότι θα απευθυνθεί σε όλους τους πολίτες πέρα από κομματικές περιχαρακώσεις, αλλά κυρίως ότι θα καταθέσει συνολική πρόταση για τη χώρα, θεωρώ ότι η εκλογή του μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα της πολιτικής ζωής γενικότερα και όχι μόνο της ΝΔ. Πρέπει επιτέλους να μπει τέλος στον άκρατο και "άρρωστο" λαϊκισμό, στον "στρογγυλό" πολιτικό λόγο και στις υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Εύχομαι η εκλογή του να είναι η αφορμή και η αφετηρία αυτήςτης προσπάθειας από όλα τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα." 

 

Φραγκίσκος Σέργης: Κερδισμένος ο ΣΥΡΙΖΑ

Την προτίμηση του στο πρόσωπο του Κ. Μητσοτάκη ως πολιτικό αντίπαλο του Αλ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει ο Φρ. Σέργης προσδοκώντας στην απορρόφηση παραδοσιακά κεντρώων  ψηφοφόρων.

"Άποψη μου είναι και δική μου ανάγνωση του αποτελέσματος των εκλογών στη Ν.Δ. ότι η ανάδειξη Μητσοτάκη στις κομματικές εκλογές θα ωφελήσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα κάνει πιο ευδιάκριτες τις διαφορές και θα αφήσει ανοικτό το έδαφος στον μεσαίο χώρο για τον ΣΥΡΙΖΑ.  Από εκεί αντλεί δυναμική ο ΣΥΡΙΖΑ, από το μεσαίο χώρο. Από τον συγκεκριμένο χώρομετά την εκλογή Μητσοτάκη που αποτελεί τον εκφραστή του νεοφιλελευθερισμού, το κυβερνών κόμμα έχει μόνο να κερδίσει. Ο Β. Μεϊμαράκης εκπροσωπούσε τη λαϊκή δεξιά, προσέλκυε και τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα τα οποία εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Με την εκλογή Μητσοτάκη έχουμε κι έναν αντίπαλο που είναι στα μέτρα μας και δεν θα μπορεί να απευθύνεται στα κοινωνικά στρώματα, τα οποίακαι θα συνεχίζουμε να εκφράζουμε.

Ο Κ. Μητσοτάκης,  θα διαμορφώσει  μια αντιπολίτευση που θα απευθύνεται στους μεγαλοκαρχαρίες, στη διαπλοκή, στη siemens, θα εκφράζει το πρόσωπο εκείνο που δεν απέλυσε μόνο τις καθαρίστριες, αλλά άνοιξε την πόρτα της εξόδου οριζόντια σε ανθρώπους που πρόσφεραν έργο στη δουλειά τους. Η εκλογή  Μητσοτάκη θεωρώ ότι "βολεύει" τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν κατανοώ από πού προέκυψε όλη αυτή η παραφιλολογία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προτιμούσε Μεϊμαράκη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σέργης.

 

Μάρκος Μεννής: Αναγνώριση του αντιπάλου

Τον ευθύ πολιτικό λόγο και την ακολουθία λόγω και πράξεων, καθώς και την ειλικρίνεια,  αναγνωρίζει στον πολιτικό Κ. Μητσοτάκη ο Μ. Μεννής, ο οποίος ενώ πολιτικά βρίσκεται σε άλλο στρατόπεδο, ήταν υπέρμαχος της εκλογής του Κυριάκου στην  προεδρία της Ν.Δ.

«Μεταξύ Μεϊμαράκη και Μητσοτάκη προτιμούσα Μητσοτάκη.  Θεωρώ ότι είναι ένας νέος πολιτικός ο οποίος λέει την αλήθεια, αυτό είναι  το μεγάλο του πλεονέκτημα. Το δεύτερο είναι ότι σαν υπουργός και εκτελώντας κυβερνητικά καθήκοντα, προσπάθησε να τηρήσει αυτά τα οποία είχαν δεσμευθεί σε αντίθεση με προκατόχους τους που άλλα υπογράφουν κι άλλα παρουσιάζουν, όπως κάνει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν πορευθεί όπωςέκανε ως σήμερα,θεωρώ ότι είναι σε θέση να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό. Υπάρχουν σήμερα νέοι πολιτικοί,  οι οποίοι μπορούν να οδηγήσουν την πατρίδα μας έξω από την κρίση παρά το γεγονός ότι προσωπικά είμαι κατά αυτής της πολιτικής και πιστεύω ότι, αν δεν πάμε στη δραχμή,δεν θα προχωρήσει η χώρα, δεν θα ανακάμψει και δεν θα οδηγηθούμε στην ανάπτυξη» καταλήγει στην άποψή του ο πρώην δήμαρχος.

 

Τέλη Τύμπας: Από τον Πάνο, καλύτερα Κυριάκος

 

Οριοθετώντας τα πολιτικά του σύνορα με τον νεοφιλελεύθερο Κ. Μητσοτάκη και την πολιτική που εκφράζει, ο Τ. Τύμπας υποστηρίζει ότι η επικράτηση του, απλά ενισχύει κάτι που θα έπρεπε να ανήκει στο παρελθόν.

«Αν έπρεπε να διαλέξω μια παρέα για το Σάββατο το μεσημέρι ανάμεσα σε δεξιούς θα προτιμούσα να πάω με ένα οικογενειακό station wagon, σε ένα παιχνίδι baseball με τον Κυριάκο, αντί με ένα στρατιωτικό ελικόπτερο για σκοποβολή με τον Πάνο.

Ένα θετικό, συνήθως, με την εκλογή ενός εκπροσώπου του φιλελευθερισμού ως επικεφαλής της δεξιάς, είναι η ρητορική τουλάχιστον υποστήριξη κάποιων δικαιωμάτων, στο βαθμό που η ισότητα ως προς αυτά δεν απειλεί την οικονομική φιλοσοφία του φιλελευθερισμού. Τιμά τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Ν.Δ.  το ότι δεν απείχε από την ψηφοφορία που κατοχύρωσε ένα ελάχιστο αυτονόητο ως προς τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων.  Υπό κανονικές συνθήκες, θα περίμενε κανείς μια θετική ρητορική και προς άλλα τέτοια ζητήματα,  π.χ. τον διαχωρισμό κράτους και εκκλησίας, την αποστασιοποίηση από έναν ακραίο ρατσιστικό και κυρίως σεξιστικό λόγο. Δεν θεωρώ όμως καθόλου σίγουρο ότι η συμμαχία που έφερε τον κ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της δεξιάς, η ακραία εκδοχή φιλελευθερισμού που είναι ο νεοφιλελευθερισμός, και κυρίως η ακρότητα του νεοφιλελευθερισμού που είναι τελικά το παρατεταμένο μνημόνιο,  θα επιτρέψουν τη διατύπωση μιας τέτοιας ρητορικής. Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών έχει ανάγκη ένα αναβαθμισμένο δημόσιο κι όχι ψευδή αξιολόγηση υπό το πλαίσιο τραγικά μειούμενων μισθών και αποψιλωτικών απολύσεων, έχει ανάγκη αναβαθμισμένες υποδομές κι όχι ιδιωτικοποιήσεις-εκποιήσεις και ολοκλήρωση της παράδοσης του δημόσιου πλούτου σε ελάχιστα χέρια, κάτι που θα ακυρώσει για δεκαετίες την δυνατότητα ανάπτυξης με βάση τη μικρή επιχειρηματικότητα, σε ένα πλαίσιο οικολογικού μετασχηματισμού της παραγωγής με βάση τα δίκτυα αποκεντρωμένης και συνεταιριστικής/συνεργατικής καινοτομίας. Και φυσικά χρειαζόμαστε επειγόντως την κρατική εστίαση στην οργανωμένη αλληλεγγύη, στη διαμόρφωση ενός κράτους που θα μπορεί να αναβαθμίζει και όχι να καταργεί τη δημόσια πρόνοια, την υγεία, την ασφάλιση, που δεν θα επιχειρεί να συντρίψει την εργασία αλλά θα υποστηρίζει τον αναβαθμισμένο συνδικαλισμό. Δεν βλέπω μέλλον χωρίς αυτά και από αυτή την άποψη οι συνδηλώσεις της επικράτησης Μητσοτάκη ενισχύουν κάτι που θα έπρεπε να είχε ήδη γίνει παρελθόν».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ