4.6.2013 16:47

Θεσπέσιο Συμπόσιο

ΦΗΜΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΠΡΟΒΑΛΛΟΥΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΖΩΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΩΝ ΜΕΣΤΩΝ

Άρχισε στις  26 Μαΐου και ολοκληρώνεται στις 7 Ιουνίου στα Μεστά το 7ο Συμπόσιο Ζωγραφικής με τίτλο «Εντυπώσεις από την Ελλάδα».

Οι 11 διεθνούς φήμης Πολωνοί, Ρώσοι, Βούλγαροι και Σλοβάκοι καλλιτέχνες  που φιλοξενούνται δωρεάν στο ξενοδοχειακό συγκρότημα  Medieval castle, έχουν αναλάβει να αποτυπώσουν τις ομορφιές του τόπου και να αφήσουν ως παρακαταθήκη στο χωριό από τέσσερα έργα τουλάχιστον ο καθένας.

Οι δημιουργοί

Ψυχή και οργανώτρια του συμποσίου είναι η Πολωνίδα ζωγράφος Έλενα Ζαντρέϊκο, που μένει μόνιμα στην Ελλάδα και έρχεται για 7 φορά στη Χίο.

Την ακολουθούν  ο διάσημος Σλοβάκος ζωγράφος και χαράκτης  Peter Polag, η Πολωνίδα ζωγράφος μέλος της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Κρακοβίας Viktoria Toloczko, ο Βούλγαρος ζωγράφος  Διδάκτωρ της Ακαδημίας Καλών Τεχνών Σόφιας  Tzwetan Stoyanof, η Πολωνίδα ζωγράφος και υφάντρια Maria Bereznica,  η Ρωσίδα ζωγράφος και χαράκτρια Asia Usiakova, η Βουλγάρα ζωγράφος και γκαλερίστα Elena Tamelcova, o Πολωνός ζωγράφος  Benedikt Kroplewski, ο Ρώσος ζωγράφος, κιθαρίστας και τροβαδούρος Yuri Pavlov, o Ρώσος ζωγράφος και αρχιτέκτονας εσωτερικών χώρων Vladimir Gladkov και η Ελληνίδα make up artist και ζωγράφος Ναταλία Πιλιτσίδη.

Ερεθίσματα

Οι φημισμένοι δημιουργοί δουλεύουν κάθε μέρα από νωρίς το πρωί έως και το σούρουπο με μεράκι και φαντασία, αφού όπως ομολογούν τα ερεθίσματα που παίρνουν από τον τόπο και τους ανθρώπους του είναι πάρα πολλά και εξαιρετικά.

Κάποια απογεύματα συνδυάζουν το τερπνό μετά του ωφελίμου με εκδρομές σε κοντινούς οικισμούς και παραλίες.

«Τα Μεστά είναι μια μοναδική πηγή έμπνευσης και δημιουργίας, ένας θαυμάσιος χώρος που δίνει συνεχή ερεθίσματα για δουλειά. Ο κάθε καλλιτέχνης δουλεύει με διαφορετική τεχνοτροπία σε λάδι, ακριλικό και μουσαμά, ο καθένας αποτυπώνει με τη δική του καλλιτεχνική γλώσσα τα ερεθίσματα που αποτυπώνονται στα μάτια, την ψυχή και το μυαλό του. Ο χώρος είναι τόσο επιβλητικός και υποβλητικός, που η δουλειά βγαίνει πολύ εύκολα, ξεκινάμε το πρωί με την πρώτη αχτίδα του ήλιου και έρχεται το βράδυ χωρίς να το καταλαβαίνουμε, τόσο ευχάριστα απορροφημένοι είμαστε», λέει με ένα πλατύ χαμόγελο η ψυχή του συμποσίου Έλενα Ζαντρέϊκο.

Καλλιτέχνες, στελέχη του Medieval castle και κάτοικοι των Μεστών έχουν γίνει μια ζεστή παρέα που διασκεδάζουν με την ψυχή τους στα βραδινά events που διοργανώνουν οι φιλοξενούμενοι.

Προς το παρόν έχουν γίνει Πολωνική και Σλοβακική βραδιά, θα ακολουθήσουν η  Ρώσικη και η Βουλγάρικη και το παραμύθι θα τελειώσει την Παρασκευή 9 Ιουνίου με την ολοήμερη έκθεση των έργων στην πλατεία του χωριού και το Συμπόσιο με Ελληνική βραδιά  που θα διοργανωθεί σαν επιστέγασμα της φιλοξενίας και του προγράμματος.

«Η ζωγραφική είναι προσευχή που καθαρίζει την ψυχή και το μυαλό, μας αγγίζει ο Θεός με το δάκτυλο του. Ακόμη και όταν κάποια στιγμή δεν βγαίνει μια δουλειά, την επόμενη μέρα όλα κυλούν σαν νεράκι, είναι μια ευλογία την νοιώθουμε και μας δίνει το χάρισμα του ταλέντου», τονίζει η ίδια, καλώντας τον κόσμο να προσέλθει την Παρασκευή 9 Ιουνίου στα Μεστά για  να θαυμάσει τις δημιουργίες τους και να πάρει ζωή από την θετική αύρα του τόπου.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ