8.10.2013 6:57

Θερμό κοινοβουλευτικό φθινόπωρο

Σε θερμό πολιτικό τοπίο και με βαρύ κοινοβουλευτικό έργο ξεκινά η δεύτερη Σύνοδος της Ολομέλειας της Βουλής με την ατζέντα να περιλαμβάνει: «Χρυσή Αυγή» και άρσεις ασυλιών, αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και στο βάθος τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2014.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι για μια ακόμα χρονιά οι συνεδριάσεις της Βουλής μόνο πληκτικές δεν προμηνύονται καθώς - πέραν των άλλων - δεν αποκλείεται να δούμε και τους προφυλακισμένους βουλευτές να συμμετέχουν σε αυτές.

Ήδη πάντως, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διαβίβασε στο κοινοβούλιο τις πρώτες δικογραφίες για την άρση ασυλιών των κ.κ. Γιώργου Γερμενή, Παναγιώτη Ηλιόπουλου και Στάθη Μπούκουρα, οι οποίες πρόκειται να συζητηθούν την ερχόμενη Πέμπτη στην Επιτροπή Δεοντολογίας και να ψηφιστούν από την Ολομέλεια την επόμενη εβδομάδα.

Η συγκεκριμένη διαδικασία παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής για πρώτη φορά  θα κληθούν να τοποθετηθούν στην Βουλή για την εγκληματική τους δράση όπως αυτή αποκαλύπτεται από τις έρευνες της Δικαιοσύνης.

Πέραν αυτού, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την ηλεκτρονική παρακολούθηση των υπόδικων την ερχόμενη Πέμπτη καθώς αναμένεται να συζητηθεί και η τροπολογία για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης κομμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης φέρεται διατεθειμένος να βελτιώσει το περιεχόμενο της ρύθμισης προκειμένου να πετύχει την υποστήριξη και των ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛΛ που εκφράζουν ισχυρές ενστάσεις. Να σημειωθεί ότι από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ζητηθεί η αλλαγή της διάταξης προκειμένου να αφορά αποκλειστικά την Χρυσή Αυγή. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο με την τροπολογία θα εισαχθούν στην Ολομέλεια την ερχόμενη εβδομάδα.

Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί και η καθιερωμένη Διάσκεψη των Προέδρων και μένει να φανεί εάν αυτή την φορά ο Πρόεδρος Ευάγγελος Μεϊμαράκης θα έχει την έγκριση όλων εκπροσώπων των κομμάτων (πλην της Χ.Α.) προκειμένου να προχωρήσουν και σε αναστολές καταβολής αποζημίωσης σε βουλευτές που διώκονται για κακουργήματα.

ΤΑΙΠΕΔ, προϋπολογισμός και ΕΡΤ

Το πρόγραμμα της Βουλής όμως δεν περιορίζεται αποκλειστικά στην Χρυσή Αυγή. Σήμερα, τα μέλη της επιτροπής  ΔΕΚΟ θα γνωμοδοτήσουν επι της πρότασης του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για τον διορισμό του κ. Κωνσταντίνου Μανιατόπουλου στο τιμόνι του ΤΑΙΠΕΔ. Την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης θα ενημερώσει τα μέλη της επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων για τις αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος  τα μέλη της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής για θέματα του υπουργείου του. Τέλος, την Πέμπτη, εκτός των άλλων, θα γίνει οι δύο πρώτες συνεδριάσεις της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων για το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού 2014 ενώ την Παρασκευή αναμένεται να κατατεθεί το νέο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ