31.8.2012 14:55

Θέληση και εκκίνηση από το μηδέν

-ΣΤΙΣ 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΟΙ ΤΕΛΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΗ ΧΙΟ

 
Τη σύσταση ενός φορέα στον οποίο κεντρικό ρόλο θα κριθούν να παίξουν οι φορείς της Χίου συμπεριλαμβανομένου και των εθελοντών αποφάσισαν στη χθεσινοβραδινή σύσκεψη οι πολιτικές αρχές του νησιού συνεπικουρούμενες από τους Γενικούς Γραμματείς Επενδύσεων και Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας καθώς και της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής αρχής Βορείου Αιγαίου.
Στην πολύωρη σύσκεψη αποτυπώθηκαν όλες οι προτάσεις ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο γεγονός ότι ο φορέας που θα προκύψει θα πρέπει να έχει τοπικό χαρακτήρα προκειμένου να αποφευχθούν γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και καθυστερήσεις.
 
Γ.Γ. Υπ. Γεωργίας – Μ. Κορασίδης
Την προτεραιότητα των αποζημιώσεων στους ασφλαλισμένους του ΕΛΓΑ έθεσε κατά την εισήγησή του ο Μ. Κορασίδης, τονίζοντας παράλληλα ότι επισπεύδονται οι διαδικασίες έγκρισης από την Ε.Ε. προκειμένου να δοθούν αποζημιώσεις και σε όσους δεν είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες.
Παράλληλα σε ότι αφορά τις ζωοτροφές ο ίδιος ανέφερε ότι η πολιτεία βρίσκεται σε αδιέξοδο και αυτό γιατί η χορήγησή τους στους κτηνοτρόφους δεν αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη και έτσι δεν μπορεί να δικαιολογηθεί.
 
Γ.Γ. ΕΣΠΑ- Γ. Γιαννούσης
Την ίδια ώρα την υπόσχεση ότι θα δοθεί εντολή να προτάσσονται έργα από τις πυρόπληκτες περιοχές σε ότι αφορά το στάδιο των αδειοδοτήσεων και των πληρωμών έδωσε ο Γ.Γ. ΕΣΠΑ Γ. Γιαννούσης.
Όπως ανέφερε ο ίδιος η Χίος έχει έργα αξίας 143.000.000 ευρώ εκ των οποίων τα 85 εκ. ευρώ  είναι στο στάδιο της πληρωμής ενώ τα υπόλοιπα στο στάδιο της συμβασιοποίησης.
Παράλληλα ο ίδιος ανέφερε ότι έχει συγκροτηθεί ομάδα εργασίας με στόχο την προώθηση αυτών των θεμάτων.
 
Γ.Γ. Δασών
Βάση στα αντιπλημμυρικά έργα τα οποία χαρακτήρισαν ως μείζονος σημασίας έδωσαν τα στελέχη της Γ.Γ. Δασών τονίζοντας ότι μέσω της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου θα σταλεί εξειδικευμένος συνεργάτης που βρίσκεται στη Ρόδο προκειμένου να βοηθήσει στις μελέτες αναδάσωσης και αντιπλημμυρικών έργων.
 
Γ.Γ. Εργασίας – Α. Στρατινάκη
Την ενίσχυση της απασχόλησης σε έργα υποδομών στις πυρόπληκτες περιοχές πρότεινε με τη σειρά της η Γ.Γ. Εργασίας Α. Στρατινάκη, λέγοντας ότι αυτή μπορεί να προέλθει είμαι με επιπλέον προγράμματα κοινωφελούς εργασίας είτε με τοπικό ολοκληρωμένο πρόγραμμα απασχόλησης. Στη δεύτερη μάλιστα περίπτωση όπως είπε η ίδια, η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να αποστείλει τις ανάγκες που θα εντοπίσει και έπειτα να παρθούν οι όποιες αποφάσεις.
 
 
Κ. Τριαντάφυλλος – Εισηγητής ΠΑΣΟΚ, Βουλευτής Χίου
Το δικό του σχέδιο από την άλλη κατέθεσε ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Χίου Κ. Τριαντάφυλλος, κάνοντας λόγο για τη δημιουργία ενιαίου τοπικού φορέα που θα περιλαμβάνει εκτός των άλλων και τις εθελοντικές ομάδες του νησιού.
Μάλιστα ο ίδιος τόνισε ότι οι όποιες κινήσεις γίνουν θα πρέπει να είναι ενωτικού χαρακτήρα ενώ απέδωσε στον ενιαίο φορέα τον χαρακτηρισμό «ευέλικτος» για να περιγράψει το ρόλο που θα πρέπει να έχει ως προς την απορρόφηση κονδυλίων για την αποκατάσταση των ζημιών από την καταστροφική πυρκαγιά της 18ης Αυγούστου.
Μάλιστα σύμφωνα με την άποψη του ίδιου η χρηματοδότηση των δράσεων του φορέα θα πρέπει να είναι πολύπλευρη σημειώνοντας ότι ο συνδυασμός απορρόφησης χρηματικών πόρων από ΕΣΠΑ- Life και Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης είναι ο ιδανικός. 
 
Κ. Μουσουρούλης- Υπουργός Αιγαίου και Ναυτιλίας
Ουσιαστική επίσης ήταν και η πρόταση του βουλευτή Χίου και Υπουργού Αιγαίου και Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλη ο οποίος κατέθεσε ένα υπόμνημα πάνω στο οποίο πρότεινε να κινηθούν οι διάφοροι φορείς.
Μάλιστα ο ίδιος ανέφερε ότι πρότεινε στους Εφοπλιστές να δημιουργηθεί ταμείο βοήθειας προς τη Χίο, μέσα από το οποίο θα εκταμιεύονται χρήματα που θα προορίζονται για την κάλυψη μη επιλέξιμων δαπανών όπως για παράδειγμα οι ζωοτροφές.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι ένταση επικράτησε κατά την έναρξη της συνεδρίασης αφού μέχρι και εκείνη την ώρα δεν είχε καταστεί σαφές αν θα γινόταν παρουσία φορέων ή κεκλεισμένων των θυρών.
Έτσι εκπρόσωποι κομμάτων και διάφοροι φορείς, τελικά έμειναν έξω από το γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Χίου αφού δεν τους επιτράπηκε η είσοδος.
Σε κάθε περίπτωση οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να παρθούν στις 18 και 19 του μήνα, διήμερο κατά το οποίο το Περιφερειακό Συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί στη Χίο και όχι στη Λέσβο. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ