23.9.2013 9:04

«Θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα», λέει η κυβέρνηση για τους χρυσαυγίτες

Με κεντρικό μήνυμα «θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα», το κυβερνητικό επιτελείο προωθεί το σχέδιο για να τεθεί εκ ποδών από την πολιτική σκηνή η Χρυσή Αυγή μετά τη σοκαριστική δολοφονία του Κερατσινίου που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής για την εγκληματική δράση του νεοναζιστικού μορφώματος.

Προτεραιότητα για την κυβέρνηση αποτελεί η ταχεία πρόοδος της εν εξελίξει δικαστικής έρευνας, η οποία ξεκίνησε με την πρωτοβουλία του υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Νίκου Δένδια να αποστείλει στον Άρειο Πάγο όλους τους εκκρεμείς φακέλους με έκνομες ενέργειες μελών και στελεχών για να διερευνηθεί η δυνατότητα να χαρακτηριστεί η Χρυσή Αυγή «εγκληματική οργάνωση» και να ασκηθούν διώξεις τόσο κατά των πρωταγωνιστών των δεκάδων εκτρόπων όσο και του ηγετικού πυρήνα της οργάνωσης που παραμένει ως τώρα στο απυρόβλητο.

Παραλλήλως, αρμόδια κυβερνητικά στελέχη προετοιμάζουν τις απαιτούμενες νομοθετικές αλλαγές που θα διευκολύνουν τις διώξεις κατά της ηγεσίας της οργάνωσης και θα περιορίσουν την εγκληματική δράση των «Ταγμάτων Εφόδου» που, κατά το πρότυπο των ομώνυμων ομάδων της χιτλερικής Γερμανίας, έχει συγκροτήσει σκορπώντας τον τρόμο στις γειτονιές με δολοφονικές επιθέσεις κατά μεταναστών αλλά και Ελλήνων που δεν συμφωνούν με τις ναζιστικές τους απόψεις.

Προς την κατεύθυνση αυτή, σύντομα θα προωθηθούν στη Βουλή ρυθμίσεις για την ενδυνάμωση του νομικού οπλοστασίου με τροποποίηση των διατάξεων των άρθρων 187 (εγκληματική οργάνωση) και 195 (ένοπλες ομάδες) του Ποινικού Κώδικα. Στόχος είναι, όπως αποκάλυψε το «Πρώτο Θέμα» της Κυριακής, να απαγορευθεί οι, εν είδει παραστρατιωτικού σώματος, παρελάσεις στους δρόμους των χρυσαυγιτών με τις μαύρες μπλούζες ή τις στολές παραλλαγές. Οι κινήσεις αυτού του είδους σε ανοικτούς χώρους ή σε δημόσιες εκδηλώσεις θα αντιμετωπίζονται ως δράση εγκληματικής οργάνωσης και θα επιφέρουν στους συμμετέχοντες βαρύτατες ποινές.

Ο οικονομικός στραγγαλισμός είναι, εξάλλου, μια από τις βασικές επιδιώξεις που θα ενεργοποιηθούν άμεσα με στόχο να σταματήσει η κρατική επιχορήγηση αλλά και να αποκαλυφθούν οι κρυφές πηγές χρηματοδότησης της οργάνωσης που της έχουν επιτρέψει να αναπτύξει ένα ευρύ δίκτυο σε όλη τη χώρα, στρατολογώντας από τη μεγάλη δεξαμενή των απόκληρων που δημιούργησε η πολύχρονη οικονομική κρίση, όπως ο δολοφόνος του Κερατσινίου, που, κατά μαρτυρίες πρώην χρυσαυγιτών, ήταν εξ εκείνων που συμμετέχουν σε δράσεις της οργάνωσης, εξασφαλίζοντας ένα μικρό ή μεγαλύτερο «χαρτζιλίκι».

Στο πλαίσιο αυτό έγινε γνωστή επικοινωνία του κ. Δένδια με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Μιχελάκη, προκειμένου να προωθήσουν από κοινού ρύθμιση στη Βουλή που να προβλέπει την αναστολή της καταβολής της κρατικής χρηματοδότησης σε κόμμα των οποίων ένα μέρος του στελεχιακού δυναμικού καταδικάζεται για αξιόποινες πράξεις. Επίσης στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας αναμένεται να γίνουν από το ΣΔΟΕ εξονυχιστικοί έλεγχοι στα οικονομικά στοιχεία της κεντρικής αλλά και περιφερειακών οργανώσεων της Χρυσής Αυγής, καθώς επίσης και να ζητηθεί το άνοιγμα λογαριασμών στελεχών του ηγετικού πυρήνα.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ