1.7.2016 19:36

Θα κριθούμε στο τέλος της τετραετίας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Να λειάνει τις αντιδράσεις των συνταξιούχων από τις περικοπές των συντάξεων τους αλλά και το δυσμενές κλίμα στην κοινή γνώμη. επιχειρεί η ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Με ανακοίνωση της υποστηρίζει πως δεν θα υπάρξουν περικοπές σε καμιά κύρια σύνταξη, πως η μέριμνα της κυβέρνησης είναι η προστασία των χαμηλών εισοδημάτων, η δημιουργία κοινωνικού κράτους και συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Τέλος καταγγέλλει τις προηγούμενες κυβερνήσεις για τις περικοπές των συντάξεων και υποστηρίζει πως η ίδιοι θα κριθούν για την πολιτική τους στο τέλος της τετραετίας.

Η Ανακοίνωση

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ  για πρώτη φορά προσπαθεί να  δομήσει  ένα στέρεο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Η δομή αυτή λειτουργεί με έναν τρόπο που ανταποκρίνεται σε ένα πραγματικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και δεν αντιμετωπίζει τους χαμηλοσυνταξιούχους μέσω μιας αντίληψης φιλανθρωπίας.

Η μέριμνα της κυβέρνησης για τα χαμηλά εισοδήματα αποδεικνύεται από το γεγονός ότι τα ποσοστά αναπλήρωσης του Ν.4387/2016 φτάνουν στο 120% για τις χαμηλότερες συνταξιοδοτικές αποδοχές. Είναι η δομή του νέου ασφαλιστικού συστήματος που θα επιτρέψει τη σταδιακή αναπλήρωση του εισοδήματος που απωλέσθηκε λόγω της αλλαγής των εισοδηματικών κριτηρίων για την καταβολή του ΕΚΑΣ . Οι κύριες συντάξεις δεν αλλάζουν, μόνο σε κάποιες περιπτώσεις αυξήθηκαν και σε πολύ λίγες μειώθηκαν ελάχιστα λόγω αλλαγής του φόρου. Δεν μπορούν όμως να μας κουνούν το δάχτυλο αυτοί που έκοψαν τις κύριες και επικουρικές συντάξεις 12 φορές.

Οι όποιες αναφορές για περικοπή των συντάξεων αναπηρίας  έως   40% είναι απολύτως ψευδής. Για τους ανάπηρους με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω (βαριά αναπηρία) χορηγείται το πλήρες ποσό της πλήρους σύνταξης που αντιστοιχεί στα έτη ασφάλισης, για τους ανάπηρους με ποσοστό αναπηρίας από 67% έως και 79,99% χορηγείται το 75%, και με ποσοστό αναπηρίας από 50% έως και 66,99% χορηγείται το 50% αυτής.

Άλλη μια αλήθεια που σκόπιμα ξεχνιέται είναι ότι  η σύνδεση των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών με το φορολογητέο εισόδημα οδηγεί το 81% των αυτοαπασχολούμενων και το 70% των επαγγελματοβιοτεχνών σε ελάφρυνση και όχι σε επιβάρυνση, καθώς δηλώνονται εισοδήματα κάτω των 12.000 ευρώ.

Όσον αφορά τα εφάπαξ, η προηγούμενη κυβέρνηση με τις άστοχες κινήσεις της, είχε παγώσει τη χορήγηση του εφάπαξ βοηθήματος για χιλιάδες ασφαλισμένους από το Σεπτέμβριο του 2013 λόγω του μαθηματικού τύπου που ίδια είχε θεσπίσει και δεν μπορούσε να εφαρμόσει.

Αντίθετα, με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και τις προσφάτως εκδοθείσες Υπουργικές Αποφάσεις, απελευθερώνεται η χορήγηση εφάπαξ βοηθήματος και από τον Ιούλιο θα επανεκκινήσει η καταβολή τους μετά από σχεδόν 3 χρόνια.

Τέλος,  για  τις ψευδείς αναφορές  περί έμμεσων περικοπών των επικουρικών συντάξεων, η μόνη αλήθεια είναι ότι θα καταβάλλονται στο εξής την 2η εργάσιμη ημέρα του μήνα, 12 φορές το χρόνο. Δεν πρόκειται για καμιά περικοπή επικουρικών συντάξεων αλλά για ενοποίηση και μεταφορά της ημερομηνίας καταβολής για το σύνολο των συνταξιούχων, η οποία υπαγορεύτηκε αποκλειστικά για τεχνικούς λόγους, όπως επισημάνθηκε στο σχετικό Δελτίο Τύπου, την Τετάρτη 29 Ιουνίου.

Η κυβέρνηση έχει αναλάβει την υποχρέωση όχι μόνο να διασώσει την κοινωνική ασφάλιση στη χώρα, αλλά να προσδώσει προοπτικές ανάπτυξης με ισονομία και δικαιοσύνη. Και θα κριθεί μετά την ολοκλήρωση των πολιτικών της, στο τέλος της τετραετίας.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ