7.7.2016 9:22

Θα φτιάξουμε και το ΕΣΠΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΧΙΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΣΠΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΙΣΑΓΕΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ

Άλλη μία προεκλογική του δέσμευση υλοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ν.Ε. Χίου του κόμματος, εισάγωντας νέες διαδικασίες στην ένταξη έργων στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ. 

Όπως μάλιστα περιγράφει σχετικά, στη νέα διαδικασία οι Δήμοι θα είναι ευκολότερο να διαχειριστούν τις ευκαιρίες του προγράμματος, ενώ ταυτόχρονα από τον εξορθολογισμό της διαδικασίας θα επωφεληθούν και οι άνεργοι, καθώς ανοίγονται νέες θέσεις εργασίας. 

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: 

"Ο  ΣΥΡΙΖΑ  υλοποιώντας  προεκλογικές του δεσμεύσεις  για καλύτερη  διαχείριση του ΕΣΠΑ, με στόχο την ενδυνάμωση των  ασθενέστερων  και την ένταξη στην εργασία περισσοτέρων πολιτών  προτείνει  ένα καινούργιο σύστημα διαχείρισης του ΕΣΠΑ.Ο ανασχεδιασμός της δράσης εντάσσεται στη συνολική λογική καινοτομιών που εισάγονται στο ΕΣΠΑ 2014-20 για εξορθολογισμό και ελάφρυνση του συστήματος, διεύρυνση των δικαιούχων, απλοποίηση των διαδικασιών και αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα οι Δήμοι δεν μαθαίνουν τελευταία στιγμή ποιος θα πάρει το περιβόητο πακέτο ΕΣΠΑ, αλλά με ισοκατανομές όπου χρειάζεται, όλοι οι Δήμοι είναι ενήμεροι και γίνεται προσπάθεια συνολικού σχεδιασμού. Σ' αυτό γίνεται μεγάλη προσπάθεια γιατί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του ΕΣΠΑ των παρελθόντων χρόνων ήταν ακριβώς ότι έβγαινε τελευταία στιγμή, ήταν ανταγωνιστικό κι όποιος  Δήμος προλάβαινε….

 Στην περίπτωση των κοινωνικών δομών ανοίγονται νέες θέσεις εργασίας, 1.400 είναι όσοι θα μπουν στα ΕΣΠΑ, έναντι των 900 που υπάρχουν σήμερα.

Έχουν ξεκινήσει οι προσκλήσεις των Περιφερειών για να  θα γίνουν οι αιτήσεις των Δήμων, οι οποίοι  θα πρέπει να κάνουν γρήγορα ώστε μέχρι το Σεπτέμβριο να έχουντοποθετηθεί  οι 1.400 αυτοί άνθρωποι στις δομές που είναι απολύτως αναγκαίες στην Ελλάδα της κρίσης .

Τα νέο σύστημα υλοποίησης της δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής & Επαγγελματικής Ζωής»,επιβεβαιώνει ότι καμία οικογένεια που βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας δεν θα μείνει φέτος χωρίς voucher, χάρη στα οποία θα φιλοξενηθούν τα παιδιά τους σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς καθώς και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), χωρίς να πληρώνουν τροφεία.

Με το νέο σύστημα αυξάνονται οι δυνατότητες επιλογής των γονέων ως προς τους παιδικούς σταθμούς, διατηρείται  ο ίδιος αριθμός ενισχυόμενων οικογενειών/παιδιών, χωρίς παράλληλα ν ’αλλάζουν τα ηλικιακά όρια με βάση τα οποία οι ωφελούμενοι/παιδιά εντάσσονται στο πρόγραμμα, απλοποιούνται  ριζικά οι διαδικασίες υλοποίησης/πληρωμής και  διασφαλίζεται η μηνιαία καταβολή των δόσεων.

Τα νέα στοιχεία σε σχέση  με το προηγούμενο σύστημα είναι ότι καταργείται ο περιορισμός σύμφωνα με τον οποίο οι δομές μπορούν να δεχτούν voucher μόνο για το 70% της δυναμικότητάς τους,διασφαλίζεται η μηναία καταβολή των δόσεων και απλοποιούνται οι γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Υλοποιείται ένα σύστημα 100% πιο διαφανές, πιο δίκαιο, πιο λειτουργικό, πιο ποιοτικό, που εξασφαλίζει την ένταξη των 81.000 παιδιών οικογενειών με χαμηλό εισόδημα σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και ΚΔΑΠ  και βέβαια δέχεται και τα παιδιά με οικογενειακό εισόδημα ως 26000€ , επίσης διασφαλίζει πλήρως τους εργαζόμενους τόσο ως προς την βιωσιμότητα των δομών ,όσο και ως προς  την καταβολή των μισθών αφού πλέον η καταβολή των δόσεων γίνεται μηνιαία.

 Οποιαδήποτε καινοτομία είναι φυσικό να δημιουργεί ερωτηματικά, επιφυλάξεις ή και καχυποψίες.Όταν όμως μιλάμε για παιδιά και γονείς, για οικογένειες, οι υπερβολές και η καταστροφολογία δημιουργούν πρόβλημα και είναι καλό να δίνεται προσοχή σε αυτά που προβάλλονται, όπως για παράδειγμα: «ταφόπλακα στους παιδικούς σταθμούς», «πλήττονται οι εργατικές οικογένειες», «στον αέρα οι Παιδικοί Σταθμοί» κ.λ.π.

Τίποτε από αυτά δεν συμβαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ και  η Κυβέρνηση προσπαθούν να δομήσουν δικαιότερο και διαφανές σύστημα".

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ