27.1.2015 18:59

Θα επιμείνει στην ίδρυση δημόσιας ακτοπλοϊκής εταιρίας;

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ Θ. ΔΡΙΤΣΑΣ

Στον νέο υφυπουργό Ναυτιλίας κι Αιγαίου Θοδωρή Δρίτσα επικεντρώνεται πλέον το ενδιαφέρον του ναυτικού κόσμου προκειμένου να διαπιστωθούν οι προθέσεις του σχετικά με τα όσα προεκλογικά εξέφρασε για τον δημόσιο χαρακτήρα της ακτοπλοΐας.

Οι προεκλογικές δηλώσεις

Μιλώντας σε εκδήλωση του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδας στις 14 Ιανουαρίου ο κ. Δρίτσας  έκανε λόγο για ίδρυση δημόσιας ακτοπλοϊκής εταιρείας, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι οι ιδιωτικές εταιρείες δεν μπορούν να προσφέρουν. Η λογική είναι ότι «μια κυβέρνηση οφείλει να προστατεύει το γενικότερο δημόσιο συμφέρον αλλά και να επενδύει σε δημόσιες επιχειρήσεις, ειδικά σε αγορές και περιοχές όπου η ιδιωτική πρωτοβουλία αδυνατεί ή αδιαφορεί να επενδύσει». Με αφορμή την ακτοπλοΐα αναφέρθηκε στην «αναγκαιότητα διατήρησης του δημοσίου χαρακτήρα και της κρατικής συμμετοχής σε πολλές εταιρείες στο χώρο των μεταφορών και του ευρύτερου δημοσίου συμφέροντος».

Για τα θέματα ναυτεργασίας ο κ. Δρίτσας υπογράμμισε το υψηλό ποσοστό ανεργίας στα κατώτερα πληρώματα που πρέπει άμεσα να αποτελέσει προτεραιότητα αντιμετώπισης οποιασδήποτε μελλοντικής κυβέρνησης και υποσχέθηκε την ενδυνάμωση της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης.

Επίσης, αναφέρθηκε στα «περίεργα» funds που τοποθετούνται στη ναυτιλία και περιορίζουν τις ανταγωνιστικές δυνατότητες των παραδοσιακών πλοιοκτητών και τόνισε μάλιστα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, θα επιδιώξει να παρέμβει στο ζήτημα αυτό.

Ποιος είναι ο νέος υφυπουργός Ναυτιλίας

Ο Θοδωρής Δρίτσας, γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά, το 1947. Σπούδασε Νομικά στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας και από το 1972 εργάστηκε ως ομόρρυθμος εταίρος στο οικογενειακό φαρμακείο στον Πειραιά.

Στην περίοδο της δικτατορίας εντάχθηκε στην Οργάνωση Σοσιαλιστική Επανάσταση. Ανένταχτος αριστερός από τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης, υπήρξε το 2004 ιδρυτικό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ.

Το 1998 μαζί με πολλές και πολλούς Πειραιώτες ίδρυσαν το Πειραϊκό Δημοτικό Δίκτυο «Το Λιμάνι της Αγωνίας».

Ο Θοδωρής Δρίτσας ήταν υποψήφιος Δήμαρχος Πειραιά σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις και από 2002 έως το 2007 Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά. Το 2007 εκλέχτηκε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην περιφέρεια Α΄ Πειραιά και Νησιών. Επανεκλέχθηκε στις εκλογές του 2009 και στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου 2012.

Ο Θοδωρής Δρίτσας συμμετείχε στα κινήματα των Πειραιωτών για κοινωνικά- οικολογικά θέματα σε κάθε γειτονιά της πόλης και πρωτοστάτησε στις καμπάνιες ενάντια στην πώληση του ΟΛΠ και το κλείσιμο της βιομηχανίας Κεράνη.

Ήταν παρών σε πανευρωπαϊκές κινητοποιήσεις κατά του πολέμου και της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συμμετείχε στη διεθνή καμπάνια για τη Παλαιστίνη με την αποστολή «Ένα καράβι για τη Γάζα».

Στη Βουλή είναι συντονιστής των τομέων Εθνικής Άμυνας και Ναυτιλίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος. Είναι επίσης:

  • Μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων
  • Μέλος της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων
  • Αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας
  • Αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας
  • Αντιπρόεδρος Ομάδας Φιλίας Κοινοβουλίων Ελλάδας – Ρωσίας
  • Μέλος της  Ομάδας Φιλίας Κοινοβουλίων Ελλάδας – Βενεζουέλας
  • Από το 2007 έως το 2012 διετέλεσε μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ