11.6.2012 11:06

«Θα βγάλουμε βουλευτή στη Χίο» (ΒΙΝΤΕΟ)

• Η ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗ ΜΙΑ ΕΔΡΑ ΣΤΗ ΧΙΟ

 

Την πίστη ότι μετά από 54 χρόνια μπορεί να εκλεγεί αριστερός βουλευτής στη Χίο και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αναδειχθεί πρώτο κόμμα στις εκλογές εξέφρασαν την Κυριακή ο πρόεδρος Α. Τσίπρας και τα στελέχη της  Νομαρχιακής  Επιτροπής Χίου στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος στην πλατεία Βουνακίου. Στην σύντομη αναφορά του για το πρόγραμμα επίλυσης των προβλημάτων και ανάπτυξης των νησιών, απευθυνόμενος σε ένα μεγάλο ακροατήριο που τον άκουσε με προσήλωση,  ο Α. Τσίπρας ανήγγειλε τη διατήρηση του ειδικού μειωμένου καθεστώτος ΦΠΑ, τη δημιουργία δημόσιου φορέα ακτοπλοΐας, τη λειτουργία ανεξάρτητου κλάδου ναυτικής δικαιοσύνης, τη διασφάλιση της αποκεντρωμένης λειτουργίας των σχολών εμπορικού ναυτικού, τη θέσπιση του μεταφορικού ισοδυνάμου και την  αποκλιμάκωση της έντασης με τις γειτονικές χώρες με την  εδραίωση σχέσεων διαλόγου και αμοιβαίας εμπιστοσύνης που θα συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη του νησιωτικού χώρου.                                                Νησιωτική πολιτική                                                                                             Αναφερόμενος στα μέτρα που θα θεσπίσει για την ενίσχυση της νησιωτικής πολιτικής και την ανάπτυξη των νησιών ο Α. Τσίπρας υποστήριξε ότι ήλθε  η στιγμή της μεγάλης ιστορικής στροφής, η ώρα που οι πολίτες της χώρας με τους αγώνες και την  ψήφο τους  θα διαμορφώσουν νέες συνθήκες για την ζωή και την ανάπτυξη στον τόπο τους, αναδεικνύοντας με τη ψήφο τους πρώτο κόμμα το ΣΥΡΙΖΑ.                                   

Μεταφορές – Υγεία -Τουρισμός

Αναφερόμενος στο πρόβλημα των μεταφορών ανήγγειλε τη δημιουργία δημόσιου φορέα ακτοπλοΐας, χαρακτηρίζοντας  πανάκριβα τα  ναύλα και ελάχιστα τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια.                                                                                                    

«Το στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ και της Αριστεράς είναι η διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για τη νησιωτικότητα. Ο κόσμος δεν μπορεί να ζήσει στα νησιά όταν οι μεταφορές κοστίζουν 20 και 25% περισσότερο σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα Η λύση θα δοθεί με τη θέσπιση δημόσιου φορέα ακτοπλοΐας που θα αποκαταστήσει την ασφαλή και ουσιαστική διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα και μεταξύ τους».                                                                      

Χαρακτήρισε δραματική την επιδείνωση των συνθηκών υγείας, υποστηρίζοντας ότι θα αντιμετωπισθεί με τη  στήριξη της δημόσια υγείας, του κοινωνικού κράτους , με πολιτική ενίσχυσης των υποδομών».                                                                                                                   

Σοβαρό ρόλο στην πληθυσμιακή συρρίκνωση παίζει και η μείωση της τουριστικής κίνησης, που κατά κύριο λόγο οφείλεται στις  προβληματικές υποδομές και στην  συνεχώς εξελισσόμενη περιβαλλοντική υποβάθμιση. Η λύση μπορεί να προέλθει, κατά τον Α. Τσίπρα «με ολοκληρωμένο σχέδιο εναλλακτικών μορφών τουρισμού, που θα διευρύνει την τουριστική περίοδο και θα αξιοποιεί τις φυσικές και πολιτισμικές δυνατότητες του Αιγαίου».

 

 

Μεταφορικό ισοδύναμο                                                                                                                           

 Ο πρόεδρος του ΣΥΝ θεωρεί ότι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας με την ηπειρωτική Ελλάδα, μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης με βασικά εργαλεία την θέσπιση του μεταφορικού ισοδύναμου και τη διατήρηση του ειδικού μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α.                                                                                 

«Υπήρξε κάποια στιγμή ένα σχέδιο  θέσπισης του μεταφορικού ισοδυνάμου ως  μέτρο που θα προωθούσε την ανάπτυξη στα νησιά με ίσους όρους, σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Φυσικά αυτά είναι πια εκτός συζήτησης, όταν το Μνημόνιο επιχειρεί να εξαπλώσει στην κοινωνία την φτώχεια και την απελπισία και βεβαίως να τελειώσει κάθε συζήτηση για ανάπτυξη.  Έτσι, μετά από δεκαετίες κάποιας υποτιθέμενης ανάπτυξης, τα νησιά μας, εξωθούνται ολοένα και περισσότερο σε καθεστώς απομόνωσης και εγκατάλειψης. Εμείς θα το θεσπίσουμε γιατί είναι το βασικό εργαλείο ανάπτυξης των νησιών μέσω της στήριξης της ανταγωνιστικότητας με την ηπειρωτική Ελλάδα» .                                                                    

Επιχειρηματικότητα                                                                                                

 Σύμφωνα με τις από βήματος εξαγγελίες του,  η  επιχειρηματικότητα και η αγροτική παραγωγή, θα ενισχυθούν «μέσα από μια πολιτική σύγκλισης με την ηπειρωτική Ελλάδα, όπως το μεταφορικό ισοδύναμο και η διατήρηση του ειδικού καθεστώτος στο ΦΠΑ.                                                                                                                 

 Ελληνοτουρκικές  σχέσεις                                                                                                

Μιλώντας για τα εθνικά μας θέματα τόνισε ότι «η Ελλάδα δεν παραχωρεί εθνικά δικαιώματα, δεσμεύθηκε ότι ο ΣΥΝ θα δουλέψει με πίστη για την αποκλιμάκωση της έντασης  και την  εδραίωση σχέσεων διαλόγου και αμοιβαίας εμπιστοσύνης με τις γειτονικές μας χώρες, που θα συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη του νησιωτικού χώρου».                                                                                                                  

 

Πανελλαδικά                                                                                                                    

Στα υπόλοιπα θέματα επανέλαβε τη σφοδρή του επίθεση στη Ν.Δ, το ΠΑΣΟΚ και τη Χρυσή Αυγή. Χαρακτήρισε την πρώτη αδελφό κόμμα με τη Χρυσή Αυγή και  τόνισε ότι αν πάρει κυβερνητική εντολή δεν θα έχει στις τάξεις της κανένα στέλεχος από το παλιό βαθύ ΠΑΣΟΚ.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ