24.2.2015 18:21

Τεράστιες διαφορές στο σχεδιασμό της δημοτικής πολιτικής

• «ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΦΑΙΝΟΝΤΑΝ ΚΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΑΜΕ» ΤΟΝΙΣΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΤΟΥ ΕΜΦΑΝΙΣΗ

Κολοσσιαία διαφορά δημοτικής αντίληψης σε σχέση με όσα γνωρίζαμε στο παρελθόν ήρθε στην επιφάνεια στην πρώτη απολογιστική εμφάνιση του Μαν. Βουρνού με αφορμή την συνάντηση της «Πρωτοβουλίας. Η νέα δημοτική συλλογιστική δεν απαριθμεί μικρά και μεγάλα έργα, επιδιώκει «να λειτουργήσει σύννομα τις πολυάριθμες δομές του Δήμου, που επί χρόνια λειτουργούσαν σε αδιευκρίνιστο καθεστώς».

Τη μεγάλη μάχη με όσους αντιδρούν στις αλλαγές δίνει στο πρώτο εξάμηνο της παρουσίας της η δημοτική αρχή, με το Μαν. Βουρνού να φέρνει το παράδειγμα της ανεξέλεγκτης λειτουργίας των αθλητικών υποδομών. «Κανένας δεν ξέρει με τι καθεστώς λειτουργούσαν. Ποιος χρησιμοποιούσε τα γήπεδα, ποιες ώρες. Αν γίνει ένας σεισμός σε ένα κλειστό γήπεδο, δεν θα ξέρουμε πόσους έχει καταπλακώσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η άλλη ατζέντα

Στην ομιλία του ο δήμαρχος απέφυγε κάθε αναφορά σε έργα. Τοποθέτησε στο δημόσιο διάλογο μια διαφορετική ατζέντα θεμάτων, οργάνωσης και ανασχεδιασμού των δημοτικών πολιτικών.

Μεταξύ άλλων:

  • υπεραμύνθηκε των έργων αυτεπιστασίας, ώστε να αξιοποιηθεί ο μηχανολογικός εξοπλισμός του Δήμου, το προσωπικό και να έρθουν τα πρώτα αποτελέσματα στην αγροτική οδοποιϊα, για την οποία δεσμεύτηκε για καταγραφή όλου του δικτύου της.
  • στόχευσε ένα σχέδιο αναγέννησης των οικισμών, με παρεμβάσεις στα υπό κατάρρευση ιδιωτικά ακίνητα, για να αποκατασταθεί η συνέχεια στον αστικό τους ιστό.
  •  τάχθηκε υπέρ ενός χάρτη αναγκών σχολικών αιθουσών για το μέλλον, καθοριστικό δείκτη για τις επιλογές σε έργα Παιδείας.
  • ανακοίνωσε την εκπόνηση ενός οργανωμένου σχεδίου διαχείρισης δασών, μέσα στο οποίο θα ενταχθεί η καταγραφή με συντεταγμένες όλων των βοσκοτόπων.
  • προανήγγειλε πρόγραμμα μείωσης του ζωικού κεφαλαίου, ώστε οι αριθμοί των ζώων να μην υπερβαίνουν τη βοσκοϊκανότητα του νησιού, αποφεύγοντας τις συγκρουσιακές καταστάσεις με τις τοπικές κοινωνίες και τους κτηνοτρόφους.
  • υποσχέθηκε τη δημιουργία δημοτικού κυνοτροφείου για να καταπολεμηθεί το πρόβλημα των αδέσποτων.
  • τάχθηκε υπέρ της άμεσης ολοκλήρωσης των ΣΧΟΑΠ ως καθοριστικό εργαλείο ανάπτυξης, έπειτα από εκτεταμένη διαβούλευση.

Ο στόχος

Συγκροτώντας ομάδες προτάσεων για το Επιχειρησιακό Σχέδιο ο Μαν. Βουρνούς προσδιόρισε το βασικό στόχο της δημοτικής αρχής του: «Θέλουμε η Χίος να είναι ένας τόπος όπου θα μπορεί κανείς να ζήσει με αξιοπρέπεια και να εργαστεί με υπερηφάνεια για αυτό που κάνει στη ζωή του. Όλα πρέπει να υπάγονται σε αυτό το στόχο», ανέφερε.

 

«Ο Δήμος βάδιζε προς ένα τοίχο»

* Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΟΣΑ ΠΑΡΕΛΑΒΕ

Από το βήμα της «Πρωτοβουλίας» για πρώτη φορά ο Μαν. Βουρνούς περιέγραψε, σε αδρές γραμμές, όσα παρέλαβε.

«Ο Δήμος βάδιζε ολοταχώς προς ένα τοίχο και μπορεί να περνάμε μια περίοδο τριβών και “γρατζουνισμάτων” αλλά τουλάχιστον έχουμε αποφύγει μια γερή σύγκρουση.

Στα πρώτα μας βήματα, ως νέα δημοτική αρχή, επιλέξαμε συνειδητά να δουλεύουμε περισσότερο και να μιλάμε λιγότερο. Κάτι που, ίσως, ξένισε κάποιους, κάποιες φορές και την ίδια την κοινωνία, που είχε συνηθίσει να ακούει κυρίως, λόγια, δηλώσεις και υποσχέσεις. Προσωπικά θεωρώ ότι επιλέξαμε το συνετό δρόμο, το δρόμο της ευθύνης και της κοινής λογικής, αποφεύγοντας «κορώνες» και μεγαλοστομίες.

Επικεντρωθήκαμε στη δουλειά που αναλάβαμε.

Επιλέξαμε να «χαρτογραφήσουμε» το Δήμο και τις ανάγκες του, γιατί, τελικά, όπως όλοι διαπιστώνουμε καθημερινά, τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα, από αυτό που φαινόταν και από αυτά που υποθέταμε.

Σήμερα, καλούμαστε εμείς να διαχειριστούμε, σε ασφυχτικά χρονικά και οικονομικά πλαίσια, τις δυσμενείς συνέπειες των κακών επιλογών, της ανεπάρκειας, της αναβλητικότητας και της έλλειψης σχεδιασμού των προκατόχων μας. Και σε πολλές περιπτώσεις αδίκως χρεωνόμαστε αυτές τις επιλογές.

Δεν έχουμε ωστόσο  την πολυτέλεια να αναλώνουμε χρόνο και δυνάμεις  ασχολούμενοι με τα λάθη του παρελθόντος για να εξυπηρετήσουμε ανούσιες μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Παρερχόμαστε λοιπόν των συνηθισμένων καταγγελτικών τακτικών εντυπωσιασμού και παραπλάνησης, με την πεποίθηση ότι την πολιτική  απόδοση των ευθυνών για τις ανεπάρκειες του παρελθόντος την αναλάβαμε όλοι εμείς, οι πολίτες της Χίου, με την ψήφο μας».

Ερμηνεύουν την ευθύνη ως απραξία

Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση του Δήμου ο κ. Βουρνούς ανέφερε ότι αναλαμβάνοντας την εξουσία το έλλειμμα έδειχνε ότι θα κυμανθεί πάνω από 1,2 εκ. ευρώ το 2014. «Έγιναν φοβερές προσπάθειες για να πέσει στις 300.000 ευρώ και αμέσως ήρθαν στην επιφάνεια άλλες κρυφές δαπάνες».

«Πολλοί, τη στάση ευθύνης και αυτοοργάνωσης την ερμηνεύουν ως απραξία. Δεν διατυμπανίζουμε το τίποτα, ανακοινώνουμε το αποτέλεσμα. Δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί. Είμαστε πολίτες, που αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα με την κοινή λογική και όχι με πολιτικάντικους όρους. Δεν επιδιώκουμε να χτίσουμε πολιτικές καριέρες, αλλά να αναζητήσουμε και να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα, να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας», πρόσθεσε.

Με κανόνες

«Σε πείσμα μερικών μικροσυμφερόντολόγων και της λαϊκιστικής ρητορείας κάποιων άλλων, που με ψεύδη, συκοφαντίες και ανυπόστατες στα όρια του γελοίου κατηγορίες προσπαθούν να βάλλουν κατά της νέας δημοτικής αρχής, εμείς εργαζόμαστε καθημερινά για τον ανασχεδιασμό και την αποτελεσματικότερη λειτουργία των δημοτικών δομών στα πλαίσια των νόμων του ελληνικού κράτους. Βασική μέριμνα της δημοτικής αρχής από τον Σεπτέμβριο που αναλάβαμε είναι να μπουν κανόνες. Κανόνες που θα ισχύουν για όλους και θα σέβονται όλοι. Κανόνες που θα εξασφαλίσουν τη διαφάνεια, τη βιωσιμότητα και την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών», ανέφερε, προσδιορίζοντας ως μεγάλο στοίχημα την αλλαγή των δομών και τη λειτουργία του Δήμου κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους.

«Αν είχαμε την ευκαιρία να πάρουμε εμείς τις αποφάσεις για κάποια από αυτά που έγιναν κατά το παρελθόν σίγουρα θα επιλέγαμε  να κάναμε  τα πράγματα διαφορετικά. Ωστόσο δεν έχουμε το δικαίωμα να απεμπολούμε ό,τι έχει γίνει μέχρι σήμερα, παρά τις στρεβλώσεις και τις αστοχίες που αναδύονται», κατέληξε.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ