18.5.2016 11:53

Τελειώνουν και τον τουρισμό από την Τουρκία

Νέα αρνητικά δεδομένα για την τουριστική κίνηση στα νησιά του Ανατ. Αιγαίου (Χίο, Μυτιλήνη, Σάμο, Κω, Ρόδο, Σύμη και Καστελόριζο) δημιουργεί η καθυστέρηση και πιθανή κατάργηση του πιλοτικού προγράμματος απλουστευμένης διαδικασίας έκδοσης θεωρήσεων βραχείας διαμονής Schengen.

Το Υπουργείο Εξωτερικών, στην απάντηση που έδωσε σε ερώτηση του Βουλευτή Χίου Ν. Μηταράκη αναφέρει ότι "το πρόγραμμα λόγω της βεβαρημένης συγκυρίας με την έξαρση των προσφυγικών ροών συναντά σοβαρές επιφυλάξεις από τους ευρωπαίους εταίρους και ότι υπό το πρίσμα αυτών των δεδομένων συνεχίζονται ακόμα και τώρα οι διαβουλεύσεις". Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το Υπουργείο Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης το οποίο επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι ο Γενικός Διευθυντής Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα εξετάσει περαιτέρω το Ελληνικό αίτημα σε πολιτικό επίπεδο.

Στον αντίποδα όλων αυτών, βρίσκεται το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού το οποίο όχι μόνο δεν γνωρίζει τις δυσκολίες που έχουν ανακύψει για την εφαρμογή του προγράμματος αλλά μοιράζει υποσχέσεις για την επέκταση της διάρκειας του και για το ενδεχόμενο εφαρμογής του προγράμματος και σε άλλα νησιά που διαθέτουν τις απαραίτητες υποδομές.

Όπως είναι γνωστό το θέμα της εφαρμογής του Προγράμματος ήρθε στην επιφάνεια από την επιστολή που απέστειλε στους αρμόδιους υπουργούς η Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου  Χρ. Καλογήρου με την οποία υπογράμμιζε τις ανησυχίες των τουριστικών φορέων για την καθυστέρηση εφαρμογής του προγράμματος ή ακόμη χειρότερα για τον κίνδυνο μη έναρξης του.

 Ο Βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας κ. Νότης Μηταράκης σχολιάζοντας τις απαντήσεις των δύο Υπουργείων προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Οι νησιώτες θα πληρώσουν πολύ ακριβά τους πειραματισμούς της σημερινής κυβέρνησης και την πολιτική που ακολούθησε στο προσφυγικό. Δυστυχώς η χρονιά που διανύουμε χάθηκε. Το πρόγραμμα έπρεπε να λειτουργεί από τον Απρίλιο. Είμαστε στα μέσα Μαΐου και οι διαπραγματεύσεις ακόμα συνεχίζονται. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εξελέγη με τη σημαία της σκληρής διαπραγμάτευσης που θα έκανε σε όλα τα επίπεδα. Τελικά αυτό που την διακρίνει είναι η διαπραγματευτική της ανικανότητα και η παντελής έλλειψη συντονισμού. Προχωράει χωρίς να διαθέτει κανένα σχέδιο, χωρίς συμμάχους, χωρίς καμία εναλλακτική πρόταση. Και το κυριότερο: στους κόλπους της δεν γνωρίζει η δεξιά τι ποιεί η αριστερά».

// Απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών //

// Απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών //

 

// Απάντηση του Υπουργείου Οικονομίας //

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ