27.2.2014 12:00

ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ ΧΤΥΠΗΜΑ

Δράμα/2013/Ιταλία/131’
Σενάριο–Σκηνοθεσία: Τζιουζέπε  Τορνατόρε
Πρωταγωνιστούν: Τζέφρι Ρας, Τζιμ Στάρτζες,  Ντόναλντ Σάδερλαντ,  Σίλβια Χεκς

Ο Βέρτζιλ Όλντμαν είναι ένας διάσημος δημοπράτης, εκτιμητής και συλλέκτης έργων τέχνης που ζει τελείως μόνος του. Εκκεντρικός και σνομπ, προτιμά την παρέα της συλλογής του παρά των άλλων ανθρώπων. Η Κλερ, μια πλούσια κληρονόμος που πάσχει από αγοραφοβία, θα ζητήσει επίμονα από τον Βέρτζιλ να εκτιμήσει την περιουσία της. Η γνωριμία τους όμως, θα τον παρασύρει σε μια περιπέτεια που θα αλλάξει απρόοπτα τον μέχρι τότε κανονισμένο με ακρίβεια τρόπο ζωής του.
Ο αναγνωρισμένος Ιταλός σκηνοθέτης Τζιουζέπε Τορνατόρε, 25 χρόνια μετά το αριστουργηματικό «Σινεμά ο παράδεισος», συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον σπουδαίο Τζέφρι Ρας και παραδίδει μια κινηματογραφική εμπειρία που καταφέρνει να κερδίσει πολλαπλά τον θεατή. Δεξιοτεχνικά σκηνοθετημένο, το «Τέλειο Χτύπημα» χτίζει σταδιακά την ιστορία του και κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον, αγγίζοντας τα όρια του θρίλερ.
Η επιλογή του Τζέφρι Ρας στον πρωταγωνιστικό ρόλο αποδεικνύεται απόλυτα επιτυχημένη. Ο Αυστραλός ηθοποιός, μετά τις αξέχαστες βραβευμένες ερμηνείες του στο «Σολίστα» και τον «Λόγο του Βασιλιά», παραδίδει ξανά μια καταπληκτική ερμηνεία. Πείθει εύκολα στο ρόλο του υπερόπτη και υποχόνδριου Βέρτζιλ, ενώ όσο προχωράει η ώρα μας εισάγει όλο και περισσότερο στον πολυδιάστατο χαρακτήρα του.
Ταυτόχρονα, τα γυρίσματα σε διάφορες πόλεις της Ιταλίας συνθέτουν ένα εναλλασσόμενο σκηνικό. Τα έργα τέχνης και τα πανέμορφα κτίρια σαν πραγματικοί πρωταγωνιστές της ταινίας, γεμίζουν κάθε πλάνο και μαζί με τη μουσική του «μαέστρο» Ένιο Μορικόνε, δημιουργούν μια καθηλωτική ατμόσφαιρα. Τα παραπάνω, έρχεται να πλαισιώσει ένα ενδιαφέρον, γεμάτο σασπένς σενάριο από τον Ιταλό δημιουργό που καταπιάνεται με τις ανθρώπινες σχέσεις και την αυθεντικότητα τους. Το δίπολο πλαστό-γνήσιο μοιάζει να είναι ο κεντρικός άξονας γύρω από τον οποίο περιστρέφονται οι αναφορές σχετικά με τον έρωτα, την παρόρμηση και τις εμμονές. Όπως χαρακτηριστικά ακούγεται σε μια σκηνή: «Τα πάντα μπορεί να είναι ψεύτικα, αγαπητέ μου Βέρτζιλ. Η χαρά, ο πόνος, το μίσος, η αρρώστια, η ανάρρωση… ακόμα και ο έρωτας»
Η γνησιότητα, η τέχνη, ο έρωτας και οι άνθρωποι πίσω από αυτά συνθέτουν εν τέλει τον κινηματογραφικό καμβά ενός σημαντικού σκηνοθέτη των ημερών μας που με τους επίσης σημαντικούς συνεργάτες του, παραδίδουν μία από τις καλύτερες ευρωπαϊκές ταινίες του 2013.
 

Βραβεία
• David di Donatello Awards 2013: Βραβεία καλύτερης ταινίας, καλύτερης σκηνοθεσίας, καλύτερης φωτογραφίας
• European Film Awards 2013 : Βράβειο καλύτερης μουσικής στον Ένιο Μορικόνε
• Υποψηφιότητες για καλύτερη ταινία, καλύτερη σκηνοθεσία και καλύτερο σενάριο
• Golden Globes 2013 :Υποψηφιότητες για καλύτερη φωτογραφία και καλύτερη μουσική

ΠΡΟΒΟΛΗ: Παρασκευή, 20.30, Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο 

Τιμή Εισόδου: 5 ευρώ. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ