20.9.2012 8:34

Ταξίδι κυνηγώντας τα χρήματα

ΑΝΑΣΧΕΤΙΚΑ ΦΡΑΓΜΑΤΑ, ΚΑΤΑΣΤΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΚΟΙΤΕΣ ΠΟΤΑΜΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΧΕΙΜΜΑΡΩΝ ΣΕ ΛΙΘΙ- ΒΕΣΣΑ – ΑΡΜΟΛΙΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΣΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ

 
Κινητικότητα παρουσιάζεται τις τελευταίες ώρες στο θέμα της χρηματοδότησης των αντιπλημμυρικών έργων που απαιτούνται να γίνουν στη Χίο για την προστασία των καμένων περιοχών και την αποφυγή του κινδύνου πλημμυρρικών φαινομένων.
Από προχθες ο Πολ. Λαμπρινούδης βρισκόταν στη Μυτιλήνη για συνάντηση με την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας, ενώ χθες το απόγευμα θα αναχωρούσε για την Αθήνα προκειμένου να συναντηθεί με τον υπουργό Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδη, με τον οποίο θα συζητήσει το θέμα των απαιτούμενων χρηματοδοτήσεων.
Η πρώτη εκτίμηση που γίνεται στηρίζεται στο γεγονός ότι αν και απαιτούνται περίπου 1.500.000 ευρώ άμεσα, για την έναρξη των εργασιών αποκατάστασης στις καμένες περιοχές, το υπουργείο δεν έχει δυνατότητα να αποδεσμεύσει αυτό το ποσό ζητώντας να γίνουν μειώσεις στο σχεδιασμό.
 
Ξεκινήσαν παζάρια
Ο κ. Στυλιανίδης έχει ενημερωθεί ήδη από τον Περιφερειάρχη Νάσο Γιακαλή και τον Κ. Γανιάρη για την ανάγκη να αποδεσμευτούν χρήματα προς τη Χίο. Προς αυτή την κατεύθυνση θα ασκηθεί πίεση στον υπουργό και από το Περιφερειακό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει τοπικά στις 25 και 26 Σεπτεμβρίου. Τα οικονομικά στο υπ. Εσωτερικών δείχνουν να βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, ωστόσο ένα ποσό της τάξης του 1,5 εκ. ευρώ δεν θα αποτελούσε σε μια κρίσιμη στιγμή για τη Χίο το μεγαλύτερο πρόβλημα του υπουργού. Γι’ αυτό και κατά την επίσκεψη Λαμπρινούδη θα παρουσιάσουν στον κ. Στυλιανίδη τις μελέτες που έχουν συνταχθεί από το Στρατό και την ανάγκη τα έργα να ξεκινήσουν και να ολοκληρωθούν άμεσα. «Θέλουμε να πιστεύομε ότι ο υπουργός Εσωτερικών θα ανταποκριθεί διότι δεν υπάρχουν αλλά περιθώρια για την χρηματοδότηση των εργασιών αποκατάστασης και των αντιπλημμυρικών έργων. Αυτό αποτέλεσε δέσμευση όλων όταν βρεθήκαμε στη σύσκεψη στην Περιφέρεια και αυτό περιμένουμε να γίνει τώρα. Τα χρήματα πρέπει να έρθουν. Όλα τα άλλα έχουν δρομολογηθεί», υποστήριξε λίγο πριν αναχωρήσει από τη Χίο για τη Μυτιλήνη ο Πολ. Λαμπρινούδης.
  
Τι θα κατασκευαστεί
Η επιτροπή των μελετητών και των μηχανικών του Στρατού έχει καταλήξει σε μια από παρεμβάσεις, κυρίως αντιπλημμυρικές, στις πλαγιές των καμένων βουνών που Επιβάλλουν τα χωριά Λιθί, Βέσσα και Αρμόλια. Εκεί αναμένεται να κατασκευαστούν ανασχετικά φράγματα μικρής έκτασης για να συγκρατήσουν τις υδάτινες ποσότητες που θα προκύψουν σε περίπτωση βροχής. Παράλληλα, οι εργασίες προβλέπουν τον καθαρισμό των χειμάρων αλλά και εκτεταμένες καταστρώσεις σε κοίτες ποταμών. Τέλος, απαραίτητη θεωρείται πλέον η διάνοιξη νέων αγροτικών δρόμων όπως και η κατασκευή αντιπυρικών ζωνών σε ευρεία κλίμακα και όχι μόνο στη νότια και κεντρική Χίο, προς αποφυγή άλλων δυσάρεστων καταστάσεων στο μέλλον. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ