19.6.2013 15:37

Ταμείο αλληλεγγύης για τις μελλοντικές γενιές

ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ

Υπερψηφίστηκε η πρόταση νόμου της Κ.Ο. του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για την ίδρυση Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών, την οποία συνυπέγραψε ο βουλευτής Χίου Κώστας Τριαντάφυλλος.

Σκοπός του Εθνικού Ταµείου κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών είναι η δηµιουργία ενός αποθεµατικού για τη χρηµατοδότηση των συντάξεων των ασφαλιστικών ταµείων και κυρίως τη διασφάλιση των συντάξεων των νέων γενεών, όπως αναφέρεται στο κείμενο.

Στα εισαγωγικά σχόλια του ν/σ τονίζεται το οξύ πρόβλημα που παρατηρείται με τις συντάξεις και τις υποχρεώσεις των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς και η αναμενόμενη επιδείνωση του προβλήματος στο μέλλον εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού και της ανεργίας.

Για τους λόγους αυτούς, προβλέπεται η µεταφορά πόρων από τα έσοδα του κράτους από τα µερίσµατα, τα δικαιώµατα και τη φορολογία των εταιρειών που θα αναλάβουν την έρευνα και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και από τη διάθεση αδειών για έρευνες.

 Στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, ο Κώστας Τριαντάφυλλος, μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι η πρωτοβουλία αυτή είναι σημαντική, γιατί:

 1.Έρχεται να συνδράμει να αντιμετωπιστεί το μείζον πρόβλημα που είναι η γήρανση του πληθυσμού, η αύξηση των συνταξιούχων, η μείωση των εργαζομένων και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

2.Η συγκεκριμένη ρύθμιση συμπληρώνει το ασφαλιστικό κεφάλαιο αλληλεγγύης γενεών.

3.Επιβεβαιώνει τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, καθώς το Ταμείο θα χρηματοδοτείται από τα έσοδα από την εκμετάλλευση τους.

4.Ανοίγει την επείγουσα ατζέντα που αφορά στη νέα γενιά της χώρας. Τα ζητήματα που αφορούν τη νέα γενιά δεν είναι μόνο η μεγάλη ανεργία, αλλά και τα προβλήματα συμμετοχής των νέων. Ανοίγει η προοπτική για μία ουσιαστική συζήτηση, όπως γίνεται και στην Ευρώπη για την εγγύηση για τη νέα γενιά.  Δηλαδή, τη δυνατότητα να μπορεί ο κάθε νέος θεσμικά, με τη χρηματοδότηση ευρωπαϊκών πόρων να έχει ένα, τουλάχιστον, έτος πρακτικής δόκιμης απασχόλησης με ταυτόχρονη επαγγελματική κατάρτιση.

5.Με το νομοσχέδιο αυτό καταδεικνύεται ότι η πολιτική ζωή δεν είναι μόνο κορώνες, δεν είναι εξαγγελίες.  Η πολιτική ζωή μπορεί να είναι και ανάδειξη λύσεων και προτάσεων.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ