14.2.2014 10:04

Τα «πόθεν έσχες» δημάρχων και αντιδημάρχων 100 Δήμων

Τα «πόθεν έσχες» εν ενεργεία δημάρχων και αντιδημάρχων των 100 μεγαλύτερων δήμων (βάσει πληθυσμιακής δύναμης με την απογραφή 2011) συγκεντρώνει και παρουσιάζει σε μία ιστοσελίδα η Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάδος, σε μία προσπάθεια ενίσχυσης της διαφάνειας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Μέσα από την ιστοσελίδα www.transparency.gr/diafanis-topiki-aftodioikisi, οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να δουν πάνω από 500 δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης από το σύνολο των 714 εν ενεργεία δημάρχων και αντιδημάρχων των 100 μεγαλύτερων δήμων της χώρας, στο πλαίσιο του προγράμματος «Διαφανής Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Ο επισκέπτης της ιστοσελίδας μπορεί να πλοηγηθεί και να ενημερωθεί εύκολα για τα εισοδήματα, την ακίνητη περιουσία, τη μετοχική ή επιχειρηματική δραστηριότητα του υπόχρεου και των οικείων του εισάγοντας στη μηχανή αναζήτησης τον Δήμο ή το όνομα του προσώπου που επιθυμεί.

Οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης αφορούν στα τρία τελευταία έτη (2013, 2012, 2011), ώστε ο χρήστης να έχει τη δυνατότητα σύγκρισης των στοιχείων μέσα στο χρόνο και να ενημερώνεται για τη διαμόρφωση της περιουσιακής κατάστασης των αιρετών πριν και μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους αλλά και καθ΄όλη τη διάρκεια της θητείας τους.

Σε περίπτωση, μάλιστα, που κάποιος δήμαρχος ή αντιδήμαρχος δεν έχει προβεί σε σχετική ανάρτηση ή έχει υποβάλει αντίρρηση χρήσης των στοιχείων του στην ιστοσελίδα της ΔΔ-Ε, ο αναγνώστης της σελίδας ενημερώνεται μέσω σχετικής ένδειξης.

Από το 2010 ο νόμος προβλέπει τη δημοσιοποίηση των «πόθεν έσχες» δημάρχων, αντιδημάρχων, μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής με σχετική ανάρτηση στις ιστοσελίδες των Δήμων, στο πλαίσιο ενός διαφανή τρόπου λειτουργίας τους.

Έγινε ακριβής μεταφορά των δεδομένων από τα πρωτότυπα αναρτημένα έντυπα «πόθεν έσχες» που συλλέχθηκαν από τις ιστοσελίδες των επιλεγμένων δήμων στη βάση δεδομένων που ανέπτυξε η οργάνωση.

«Είναι η πρώτη φορά που υλοποιείται μια τέτοια πρωτοβουλία έχοντας στόχο να ενθαρρύνει τη διαφάνεια στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που συνδέεται άρρηκτα με τη δημοσιοποίηση της περιουσιακής κατάστασης των εκπροσώπων της»ε επισημαίνει ο πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας- Ελλάδας Κώστας Μπακούρης.

Η ιστοσελίδα θα είναι διαθέσιμη μέχρι το τέλος της δημοτικής περιόδου (31 Αυγούστου 2014).

Newsroom ΔΟΛ

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ