4.8.2015 15:12

Τα κόβουν όλα!

ΤΕΡΜΑ ΣΕ ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ, ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ, ΕΞΟΔΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ, ΡΕΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΒΑΖΕΙ Η ΕΓΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Ο «λογαριασμός» ως αποτέλεσμα του νέου μνημονίου  δεν έφτασε μόνο στους πολίτες. Φθάνει σταδιακά, μάλλον με πιο επίσημο και καθολικό τρόπο και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Δήμους και Περιφέρειες, από τους οποίους περικόπτει μια σειρά εξόδων που θεωρούνται μεν δευτερεύοντα, ωστόσο επιβάλλεται να ακολουθηθούν.

Με εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών οι Δήμοι καλούνται να μειώσουν τις δαπάνες τους το 2016 και συγκεκριμένα σε οτιδήποτε αφορά σε υπερωρίες, τα έξοδα για υπηρεσιακές μετακινήσεις, αλλά και τις δαπάνες για τηλέφωνο, ρεύμα, προμήθειες, καθώς και για τα κόστη που σχετίζονται με αθλητικές και πολιτιστικές επιχορηγήσεις.

 

Μαχαίρι και φρένο

Το υπουργείο παρεμβαίνει ουσιαστικά σε μια σειρά από έξοδα στα οποία πολλοί Δήμοι παρουσίαζαν σπατάλες. Από τη μία οι υπερωρίες του προσωπικού σε έκτακτες περιπτώσεις, από την άλλη η αλόγιστη κατανάλωση ρεύματος και τηλεφώνου, από την άλλη τα κινητά τηλέφωνα των αιρετών που επιβαρύνεται ο δημοτικός προϋπολογισμός, οδηγούν το υπουργείο στην εντολή να μπει φρένο ζητώντας παράλληλα να εξορθολογιστούν οι προϋπολογισμοί.

Ειδικότερα η εγκύκλιος των υπουργών κ.κ. Μάρδα και Βούτση καλεί τους ΟΤΑ να εξαντλούν τα περιθώρια χρησιμοποίησης του υπάρχοντος προσωπικού τους χωρίς να προχωρούν αναίτια ή καθ’ υπερβολή στην πρόσληψη έκτακτου προσωπικού με τις αντίστοιχες οικονομικές δαπάνες. Για το ίδιο θέμα κόβει «μαχαίρι» τις υπερωρίες του προσωπικού και τα έξοδα μετακίνησης, καθώς ζητείται κάθε ενέργεια να ολοκληρώνεται ει δυνατόν στα πλαίσια του ωραρίου λειτουργίας των Δήμων.     

 

«Έξοδα μόνο τα έσοδά σας»

Η σχετική εγκύκλιος αναφέρει πως εν όψει της υποχρέωσης κατάρτισης ρεαλιστικών προϋπολογισμών από τους Δήμους με εγγραφή σε αυτούς μόνο δαπανών που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τα έσοδα που αναμένεται να εισπραχθούν, υπογραμμίζεται η ανάγκη άσκησης περιοριστικής πολιτικής στις δαπάνες το 2016, «με υποχρέωση συγκράτησης αυτών στα χαμηλότερα, δυνατά επίπεδα.»

Πρόκειται για τη λογική που θέλει τους Δήμους να διαθέτουν προϋπολογισμούς ισοσκελισμένους όπου όσα είναι τα έσοδά τους, τόσα θα είναι και τα έξοδα, χωρίς επιβαρύνσεις, προσθήκη κωδικών εξόδων για τους οποίους δεν υπάρχουν χρήματα ή κωδικούς όπου προβλέπεται ότι τα έσοδα.... θα προκύψουν.

 

Κατανάλωση ρεύματος

Το υπουργείο ζητά από τους Δήμους συγκράτηση των λογαριασμών των ΔΕΚΟ. Κοινώς, ζητά να υπάρξει σύνεση στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, σύνεση στη χρήση της τηλεφωνίας, ενώ ζήτημα για τους Δήμους και τους αιρετούς θα τεθεί και με την κάλυψη των κινητών τους τηλεφώνων που πλέον δεν θα ισχύει.

 

Σοκ με επιχορηγήσεις και καταλογισμούς

Τέλος στην εγκύκλιο υπογραμμίζεται ότι οι πάσης φύσεως προεραιτικές δαπάνες, όπως οι επιχορηγήσεις από τα Ν.Π.Δ.Δ. πολιτιστικών σωματείων και αθλητικών, τα επιδόματα και βοηθήματα σε οικονομικά αδύναμους κ.ο.κ. θα πρέπει να συμβαίνουν μόνο εφόσον υπάρχει πλεόνασμα στον προύπολογισμό.

Σε διαφορετική περίπτωση, όπως αναφέρεται, οι δαπάνες δεν θα εγκρίνονται ή εφόσον έχουν υπογραφεί θα γίνεται καταλογισμός του ποσού στα οποία αφορούν σε βάρος των οργάνων που ενέκριναν ή συνέπραξαν στην εκτέλεση της δαπάνης. 

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ