15.10.2013 17:13

Τα απολύτως αναγκαία

• ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ Η ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΤΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ 2014

Φραγμό στις προεκλογικές υπέρμετρες υποσχέσεις και υποχρεωτική προσγείωση στα πραγματικά δεδομένα της Αυτοδιοίκησης θέτει η ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Χίου για το 2014 από το αυριανό (17.30) Δημοτικό Συμβούλιο. Οι εποχές στις οποίες η φιλοσοφία του Τεχνικού Προγράμματος διαφοροποιούσε την οραματικότητα των παρατάξεων έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και με κουτσουρεμένες τις πιστώσεις οι Δήμοι μετατρέπονται σε απλούς διαχειριστές των απολύτως αναγκαίων αιτημάτων της καθημερινότητας μας. Με μόλις 1.756.908,00 € διαθέσιμο ποσό για νέα έργα εντός του προσεχούς έτους η δημοτική αρχή περιορίζεται σε έργα εσωτερικής και αγροτικής οδοποιϊας – κι αυτά «μπαλώματα» -, καθαρισμούς χειμάρρων και κοινόχρηστων χώρων, επισκευές δημοτικών ακινήτων και κοιμητηριών. Μ’ αυτή τη σκληρή πραγματικότητα θα πορευτεί στην τελευταία χρονιά της θητείας της, σ’ αυτή θα συνεχίσει, τουλάχιστον τους πρώτους 4 μήνες της δικής της θητείας, και η νέα δημοτική αρχή.

Στην ουσία οι ασφυκτικοί περιορισμοί του Τεχνικού Προγράμματος κάνουν απαγορευτικό το όραμα για τις δημοτικές παρατάξεις που θα διαμορφωθούν για να διεκδικήσουν την ψήφο μας και αιτιολογούν τις συχνές αναφορές Λαμπρινούδη ότι οδηγούμαστε σε μια νέα θητεία «ειδικών καταστάσεων».

Περασμένα – ξεχασμένα

Στο συρτάρι των αναμνήσεων τίθενται και τα ανά Τοπικό Διαμέρισμα Τεχνικά Προγράμματα. Η δημοτική αρχή ζήτησε τις προτάσεις τους, δεν ανοίγει όμως τα χαρτιά της για το ποιες από αυτές είναι υλοποιήσιμες. Ελλείψει πιστώσεων για να τις στηρίξουν η Τεχνική Υπηρεσία ομαδοποίησε τα έργα ανά Δημοτική Ενότητα και, επί παραδείγματι, προϋπολογίζει έργα «Καθαρισμού χειμάρων και αποψίλωσης χόρτων» 20.000 ευρώ ανά Δημοτική Ενότητα ή 50.000 ευρώ ανά Δημοτική Ενότητα για έργα «Αγροτικής οδοποιϊας».

Στο σημείο αυτό, βέβαια, εντοπίζεται και μια μορφή προχειρότητας, καθώς για το σύνολο των έργων προϋπολογίζεται το ίδιο ακριβώς ποσό ανά Δημοτική Ενότητα, φερ’ ειπείν εκτιμάται ότι το σαφώς μικρότερο αγροτικό δίκτυο του Αγίου Μηνά έχει τις ίδιες ανάγκες χρηματοδότησης με τα κατά πολύ μεγαλύτερα αγροτικά δίκτυα των Μαστιχοχωρίων ή της Αμανής.

Αφανισμός μελετών

Το μόνο πραγματικά νέο έργο αφορά την «Αναδιαρρύθμιση Σκηνής Θεάτρου και Αίθουσας Πολλαπλών Χρήσεων στο τέως Παρθεναγωγείο Λειβαδίων» (!) κι αυτό με πιστώσεις στο 1/3 του προϋπολογισμού του. Μόλις 30.000 ευρώ από τις 100.000 ευρώ που συνολικά απαιτούνται.

Κι αν τέτοιου είδους έργα πιθανά δε θα λείψουν στον τόπο μας, καθώς στην πράξη αποδείχθηκε ότι ακόμα και όσα κατά καιρούς έγιναν ελάχιστη απόδοση είχαν, το πιο ανησυχητικό στοιχείο είναι η αδυναμία του Τεχνικού Προγράμματος να χρηματοδοτήσει έστω και μια μελέτη νέου έργου. Στερεύει δηλαδή και η δυνατότητα το Τεχνικό Πρόγραμμα να λειτουργεί ως ο χώρος ωρίμανσης έργων που θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από άλλες πηγές, πέραν των πόρων της Αυτοδιοίκησης.

Σε αναζήτηση

Το ύψος του Τεχνικού Προγράμματος και οι ανελαστικές δαπάνες που σ’ αυτό εντάσσονται υποχρεώνουν το Δήμο και τις δημοτικές παρατάξεις να μιλήσουν τη γλώσσα της αλήθειας. Στο εξής ή θα πετύχουν να διεκδικήσουν από την κεντρική διοίκηση τους πόρους του παρελθόντος ή θα πρέπει κάθε φορά που θα εξαγγέλλουν σχέδια να εξηγούν τί θα κόψουν για να τα χρηματοδοτήσουν.

Θα πρέπει, τέλος, να σκεφτούν πολύ περισσότερο το θέμα της αξιοποίησης των πολλών περιουσιακών δημοτικών στοιχείων και κυρίως τον τρόπο που θα επιτύχουν να εισπράττουν τις οφειλές των δημοτών προς το δημοτικό ταμείο. Ειδάλλως θα πρέπει να συνηθίσουμε στην ιδέα ότι από το Δήμο δεν υπάρχουν πολλές απαιτήσεις, θα δουλεύει στο ακέραιο αν φέρνει εις πέρας τις απολύτως αναγκαίες υποχρεώσεις του. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ