14.3.2017 13:18

ΣΥΡΙΖΑ: Σύμμαχος των νησιωτών η Προεδρία από τη Μάλτα

Τη δέσμη μέτρων για τα νησιά που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από τη Νίσυρο, επαναφέρει ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ προωθώντας τον κυβερνητικό σχεδιασμό, γιατί ακόμη η υλοποίηση δεν έχει ξεκινήσει, με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από τη Μάλτα. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

"Η Κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με όχημα την Προεδρία της Μάλτας  κατανοώντας τις ιδιάζουσες συνθήκες της νησιωτικότητας, αλλά και θέτοντας ως πολιτικό στόχο την κάλυψη των αναγκών των νησιωτών, ανακοίνωσε πρόσφατα και ήδη έχει ξεκινήσει την υλοποίηση μιας δέσμης μέτρων για την ενίσχυση των νησιών ,έτσι ώστε η νησιωτικότητα να μετατραπεί σε πλεονέκτημα και ευκαιρία ανάπτυξης.

Βέβαια αξίζει να αναφέρουμε ότι η Ελλάδα είχε την Προεδρεία της Ευρωπαϊκής  Ένωσης δύο φορές αλλά οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ  δεν είχαν την ευαισθησία και την πολιτική βούληση  να χρησιμοποιήσουν αυτό το πλεονέκτημα προς όφελος των νησιών και των νησιωτών. Ο λόγος που τα νησιά μας και οι νησιώτες νοιώθουμε απομονωμένοι έχει εξήγηση και αυτή είναι η πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Εξαιρετικά σημαντικό ανάμεσα σε αυτά τα μέτρα θεωρείται το ειδικό αναπτυξιακό  πρόγραμμα ύψους 25εκ. € για το Βόρειο Αιγαίο, που στοχεύει σε έργα που αφορούν στην υλοποίηση βασικών υποδομών και για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας και δράσεις ενίσχυσης της νησιωτικής επιχειρηματικότητας. με στόχο το ποσό αυτό να είναι μεγαλύτερο εφόσον προκύψει ανάγκη να χρηματοδοτηθούν αξιόλογες και καινοτόμες προτάσεις.

Σημαντική είναι επίσης  η διεκδίκηση της εφαρμογής της ρήτρας νησιωτικότητας, παράλληλα με την πρόβλεψη για ευελιξία αναφορικά με τις κρατικές ενισχύσεις και την κατανομή πόρων στα νησιά,.

Εξίσου σημαντική είναι η έκτακτη στήριξη προς τα νησιά του Β. Αιγαίου για την αντιμετώπιση των αναγκών από τις αυξημένες προσφυγικές ροές ,προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της υποδοχής και φιλοξενίας των προσφύγων.

Στα παραπάνω αξίζει να προστεθεί η δεσμευτεί οκτώ εκατ. Ευρώ τα οποία προστέθηκαν στο κονδύλι για την τουριστική προβολή των νησιών. Βέβαια επειδή τίποτα δεν γίνεται μόνο του οι φορείς του τουρισμού σε συνεργασία με το ΥπουργείοΤουρισμού  πρέπει να καταθέσουν άμεσα προτάσεις ώστε να αξιοποιηθούν άμεσα τα συγκεκριμένα χρήματα και να έχουν πολλαπλασιαστικό όφελος στην οικονομία των νησιών μέσω της αύξησης του τουριστικού προϊόντος.

Τα παραπάνω οικονομικά μέτρα συνοδεύονται από μια σειρά νομοθετικές πρωτοβουλίες και ρυθμίσεις, όπως, ειδικά μέτρα για την διευκόλυνση της παραμονής των μονίμων κατοίκων, ιδιαίτερα στα μικρά νησιά, προώθηση φοροελαφρύνσεων, ενίσχυση με έμψυχο προσωπικό των δομών Υγείας και Παιδείας των νησιών ,επιχορήγηση των νησιωτικών ΟΤΑ, με πρόσφατη απόφαση έκτακτης επιχορήγησης με  ποσό πλέον των 170.000 ευρώ σε καθένα από τους οι δήμους Ψαρών και Οινουσσών.

Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παν.Κουρουμπλή στη Χίο ,τα Ψαρά και τις Οινούσσες, μεταξύ άλλων  αποφασίσθηκε η δημιουργία δύο σχολείων (Σωστικών & Πυροσβεστικών Μέσων και Ειδικό Τμήμα Μηχανικών Ε.Ν ) και αναγνωρίσθηκε από τους δύο Δημάρχους Ψαρών και Οινουσσών η βελτίωση, τα δύο τελευταία χρόνια, των εντελώς παραμελημένων από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.

Τελευταίο σκόπιμα αφήσαμε τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ  που ο ΣΥΡΙΖΑ Χίου στήριξε και αγωνίσθηκε να παραμείνει αμετάβλητος.

Η κυβέρνηση κατόρθωσε να κρατήσει μειωμένο το συντελεστή ΦΠΑ και έχει τη διάθεση να το ξανακάνει. Αποτελεί για εμάς δέσμευση η επιστροφή στην κοινωνία του πλεονάσματος  που αφήνει η βελτιούμενη πορεία της οικονομίας.

Έτσι ξέρουμε εμείς να αγωνιζόμαστε για το νησί μας και έτσι θα συνεχίσουμε. Αποδεικνύεται ότι με την διαπραγμάτευση σε εξέλιξη η κυβέρνηση αταλάντευτη προσπαθεί να δώσει στα νησιά και τους νησιώτες αυτό που μας αξίζει.

Για την ΝΔ η προπαγάνδα και το ψέμα είναι τρόπος ύπαρξης ,για εμάς αντίθετα τρόπος ύπαρξης είναι η πραγματικότητα. Δυστυχώς για αυτούς η αλήθεια δεν κρύβεται όσο κι αν αυτό επιχειρείται. Για πρώτη φορά γίνεται σοβαρή προσπάθεια ενίσχυσης των νησιών και της νησιωτικότητας και ο ΣΥΡΙΖΑ Χίου έχει αποδείξει ότι αγωνίζεται και διεκδικεί  το καλύτερο για το νησί μας".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ