11.6.2013 10:25

ΣΥΡΙΖΑ: «Κάθε χωριό και δήμος»

Την κατάργηση του Καλλικράτη και την αντικατάσταση των σημερινών δήμων με «οργανικές κοινωνικο-οικονομικές, πολιτιστικές ενότητες που να έχουν υψηλό βαθμό εσωτερικής κοινωνικής συνοχής» εξήγγειλε χθες το βράδυ από το Ναύπλιο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ουσιαστικά ο Αλέξης Τσίπας παρουσιάζοντας τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τον δημόσιο τομέα και την Αυτοδιοίκηση «έκλεισε το μάτι» στις τοπικές κοινωνίες  που αντέδρασαν με σφοδρότητα στο σχέδιο ενοποίησης Καλλικράτης και υποσχέθηκε... κάθε χωριό και δήμος!
Οπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, «οι νέοι δήμοι θα έχουν διακριτή ταυτότητα και θα είναι εύληπτες ενότητες, αναγνωρίσιμες, άμεσα προσβάσιμες και ελέγξιμες από την τοπική τους κοινωνία». Και χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες του σχεδίου ανέφερε για τους α λα ΣΥΡΙΖΑ νέους δήμους τα εξής: « Ο σημερινός "συγκεντρωτισμός" του Καλλικράτη θα αντικατασταθεί από χωρικές ενότητες που θα αποτελούν κοινωνικά κύτταρα με πρωτογενή εξουσία, η οποία θα εκφράζεται μέσα από συμμετοχικές δομές αυτοδιεύθυνσης των τοπικών υποθέσεων» (!).
Μάλιστα ο κ. Τσίπρας, ο οποίος απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στη διαφθορά που επικρατεί και στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μίλησε επικριτικά για το Παρατηρητήριο που, όπως είπε, «με τη σύστασή του, ελέγχει συστηματικά τους ΟΤΑ και έτσι καταλύεται η συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοτέλειά τους».
Οσον αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι θα πρέπει να εξασφαλιστεί σταθερή και μόνιμη εργασία για όσους καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ενώ θα πρέπει να περιοριστούν οι προσλήψεις συμβασιούχων. Και έδωσε μεγάλο βάρος στο «ηθικό πλεονέκτημα» μιας κυβέρνησης της Αριστεράς, η οποία όπως είπε θα έχει συμμάχους την κοινωνία και τους δημοσίους υπαλλήλους για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού και νέου δημόσιου τομέα. Οπως είπε, «κυβέρνηση της Αριστεράς και ρουσφέτι είναι έννοιες ασυμβίβαστες. Κυβέρνηση της Αριστεράς και φακελάκι ή ιδιαίτερα μαθήματα, επίσης, είναι έννοιες ασυμβίβαστες».

ΠΥΡΑ Μανωλη ΓΛΕΖΟΥ. Εν τω μεταξύ  η αντίδραση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση των συνιστωσών συντηρεί τον πονοκέφαλο στην Κουμουνδούρου. Μετά τα φίλια πυρά του Ρούντι Ρινάλντι, χθες ο Μανώλης Γλέζος επανήλθε στο θέμα, εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή του στην κατάργηση των συνιστωσών. Και μία ημέρα μετά την ομιλία του κ. Τσίπρα στα μέλη της ΚΠΕ του ΣΥΝ, το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς «χτύπησε» εκ νέου (Alpha 9,89) λέγοντας με έμφαση: «Είναι δικαίωμα του Συνασπισμού να κάνει ό,τι θέλει. Οι Ενεργοί Πολίτες έχουμε πει ότι δεν δεχόμαστε να αποφασίζει άλλος για εμάς. Τη μεγάλη νίκη του 27% την πετύχαμε χάρη σ' αυτό το σχήμα, με το σχήμα αυτό που πετύχαμε πρέπει να συνεχίσουμε όπως ακριβώς το χαράξαμε».

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ